9

Piranha 3DD

tn_piranhaposzter.jpg

A 2 évvel ezelőtti 3D-s remake nem árult zsákbamacskát, eléggé nyilvánvalóvá tették, hogy ez nem az az alkotás, ahol filmművészeti értékeket kell keresni. Alexandre Aja szabadította ránk a nem is annyira kicsiny, vörös szemű, éles fogú dögöket, de mielőtt belecsaptak volna a vérengzésbe még ledobtak néhány melltartó, formás csajok vonaglottak a kamera előtt, mindezt nyakon öntötték jó nagy adag humorral. Egy vicces, jó néhány formás csöccsel megspékelt horror formálódott Aja kezei között, aki a vízparti zenés örömködésből mészárszéket varázsolt.

piranhahoff.jpg

Korrekt bevétel folytatást terem, Aja sajnos más vizekre evezett, helyére A dög trilógiát alkotó John Gulager került. A 3DD-vel pedig az arcunkba tolták, hogy mindenből dupla adagra számítsunk. Több mell, több hektoliternyi vér, több poén és irónia, csak éppen a forgatókönyv oldalainak a száma nem emelkedett.

piranhakep.jpg

A sztori fél mondattal lerendezhető: a piranhák serege egy vízi vidámparkba szabadul be. Ennyi, nem több. A vérengzéshez klisé karakterek társulnak, szép sorban felsorakoznak. Danielle Panabaker kapta a lelkiismeretes, aranyos főszereplő lányka szerepét, de megjelenik a korrupt, nagyképű fiatal zsaru, a pénzéhes mostohaapuci és bátortalan szerelmes srác is. Ne felejtsük ki Katrina Bowdent sem, többször bizonyította, hogy legjobban akkor érzi magát, ha alsóneműben flangálhat a kamerák és a stáb előtt, mintha kifejezetten örömére szolgálna, hogy ledobja magáról a textilt. Annyi biztos, hogy a férfiaknak mindenképpen öröm és bizonyára mindenki boldogan hallaná tőle személyesen is azokat a szavakat, amelyek az ágyban fekve hagyják el a száját.

piranha-1

Nem épp veretes színészgárdát sikerült összetrombitálni, annyi azért van bennük, hogy elbírjanak a rájuk kiszabott feladattal. A prímet a pár percre felbukkanó mellékszereplők viszik. Christopher Lloyd hibátlanul hozza az első részben látott és megismert őrültnek látszó szakértőt. Gary Busey sajnos mostanság nem túl sok alkotásban vicsorog, nagy öröm, hogy megnyerték az egykor szebb napokat látott színészt a filmre. David Hasselhoff zenei-és filmes karrierje jó ideje egy mély gödör fenekén pihen, de szorult bele némi irónia és könnyedén kifigurázta saját magát, a vásznon töltött percei gyakorlatilag a film csúcspontjának számítanak. Viszont Ving Rhames feltűnése erőltetett és totál felesleges, a készítők szándéka nyilván az volt, hogy a folytatásokba beleírt halott szereplő meglepő visszahozatala elé állítsanak görbe tükröt. Csak éppen olyan lett, mint egy horror újabb felvonása esetében: izzadságszagú.

piranha-2

Gulager A dög trilógiával szerzett hírnevet, a horrorfranchise elvileg szintén paródia lenne, de a Piranha 3DD-vel nem tudott mit kezdeni. Nem volt rest és bemutat egy rakat fedetlen keblet, de egyszerűen hiányzik valami. Ajának ott volt Kelly Brook és Riley Steele, a hölgyek profik a vetkőzésben és e mellett erotikus kisugárzásuk is volt, mindemellett nagyot dobtak a film hangulatán. Gulager ezzel szemben mit tud felmutatni? Néhány random módra bevágott D mellet. És a gore? Aja élvezettel vezetett be a piranhák okozta őrületbe és remek vérengzést produkált, de a folytatás ehhez képest túlságosan is harmatos. Folyik a művér literszám, szakadnak a testrészek és sikoltozik mindenki, de nem az igazi, nem sikerül kellőképpen szaftosan és brutálisan tálalni, pedig ami a szemünk előtt zajlik az egy könyörtelen és pusztító piranhatámadás.

01piranha0

piranha-3

A rendező próbálkozott, de nem igyekezett. Ki akarta figurázni a megszokott drámai fordulatokat, az ismert fordulatokat és helyzeteket, próbált viccet űzni a szerelmi háromszögből. Kevés sikerrel. Túlságosan sietett, nem vette komolyan, de az a baj, hogy még komolytalanul se. Hiányzik a hangulat és a halálnemeken sem ötletelt sokat, nem próbált javítani a poénokon és a végét is gyorsan lezavarta. Tehát ebben sem kell keresni filmművészeti értékeket, de jelentősen visszavettek abból, ami Aja filmjét kellőképpen szórakoztatóvá tették. Hasselhoffnak inkább ki kellett volna várni még egy kicsit, hogy egy olyan filmben tűnjön fel, amely valóban élvezetes. A Piranha 3DD-re 40 %-ot adnék.

imdb: 4,3
rottentomatoes: 12 %

Büdzsé: 20 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 370.900 dollár
Eddigi összbevétel: 761.100 dollár

01piranha1

01piranha2

01piranha3

9 komment

 1. én is meg akarom nézni moziban

  szomorú lennék, ha elbaszták, mert az előző nagyon tetszett

 2. Én végighahotáztam a filmet, de egyetértek azzal, hogy nem lett az igazi. Az első résznél mindenesetre sokkal viccesebb volt, csak kár, hogy a poénok köré elfelejtettek forgatókönyvet + hatásos trancsírjeleneteket keríteni.

 3. @koimbra: igen, ott összehozták a hülyéskedésnek azt a fokát amit ésszerűen és jóízűen tálaltak

  gyanítom akkor ez a rész lett olyan felszínes, mint amilyennek az elsőt hitte mindenki

  kár, pedig tényleg csak duplázni kellett volna

 4. @Dr.Jones: Én az első részen mosolyogtam és röhögtem sokat. Itt is kezdtem reménykedni, mikor Busey kettéharapta az egyik piranhát, de aztán jó ideig semmi. Llyod fején is nevetgéltem, de Hasselhoff vitte a prímet.

  Az elsőben meg az összes humoros jelenet és poén ült.

 5. bakker

  hát ez a film nagyon tirpák lett

  hogy tudtak ekkora szart összehozni?

  iszonyat primitív

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *