21

Csalódni fogunk a Hobbitban? A 48 fps nem jött be a népnek a Cinemaconon

 

Az év legvártabb filmjei között előkelő helyen áll a Hobbit első felvonása, amelyet Peter Jackson a hagyományos 24 képkocka per másodperc helyett 48 képkocka per másodperccel forgat. A mozitulajok már most elgondolkodhatnak rajta, hogy fejlesztéseket hajtanak végre projektoraikon és erre elég nagy az esély, hiszen a Gyűrűk ura bevétele után hasonló eredményeket várnak.

Azonban a mai nap fejleményei után valószínűleg még egy kicsit elmorfondíroznak azon, hogy megéri-e a közel 10.000 dolláros beruházás. Jackson a CinemaConon levetített közel 10 percnyi anyagot a filmjéből és a vélemények szerint a 48-as formátum nem volt igazán meggyőző, sőt mi több, inkább csalódást okozott. Devin Farraci twitterén a következőt írta: „Ó, ezt ne. Nem nyűgözött le a 48 fps. Nem jó, nem és nem. A Hobbit egyáltalán nem tűnik filmszerűnek.” A Badass Digest blogján még hozzátette, hogy a bemutatott 10 perc egyszerűen szörnyűnek nézett ki és nem látszott csodás fantáziavilágnak, a díszletek egyszerűen csak díszleteknek tűntek.

Josh Dickey a Varietyben leírta, hogy a 48 fps egy teljesen más élményt nyújt, de ugyanakkor ez nem hoz nagy változást, sőt csöppet úgy fest, mintha egy tévéfilmet nézne az ember. De mindenesetre a 3D-t egy újabb szintre emeli. Peter Sciretta a Slashfilmtől sem volt elragadtatva, habár eléggé érdekesnek találta, de úgy véli, hogy ez sokkal jobban meg fogja osztani az embereket, mint a 3D.

Jeff Wells-t teljesen lenyűgözték a látottak, döbbenten nézte végig a 10 percet. Ennek ellenére mégsem biztos abban, hogy a 48 fps jó dolog lenne. „Összességében a 48 fps-es 3D leginkább egy nagy felbontású videóhoz hasonlított. Nem volt éppen filmszerű, hiányzott az eddig megszokott szűrt vagy fátyolos kinézet.” Alex Billington a Firstshowing szerkesztője azt jósolja, hogy hatalmas viták lesznek ebből, pro és kontra, hogy mennyire néz ki jól vagy fest veszettül borzalmasan.

A Playlist oldal felhívja a figyelmet arra, hogy ezek alapján még korai lenne leírni a Hobbitot. Hiszen hónapokkal az Avatar bemutatója előtt is voltak szép számmal olyan vélemények, miszerint a film nem hoz változást, a közönség pedig elutasítóan fog hozzáállni a 3D-hez. Aztán mi lett a vége? Több milliárdos bevétel.

21 komment

 1. “csöppet úgy fest, mintha egy tévéfilmet nézne az ember” ezt valahogy nem tudom elképzelni. Ha Peter Jackson ezt jónak látta,akkor szerintem tudja mit csinál. Csak ne hogy a stúdió beleszóljon és inkább ne akarjon kockáztatni…:/
  Kíváncsian várom,de ez kicsit elgondolkodtatott.

 2. Az ellenvélemények szerintem inkább azért vannak, hogy ne kelljen beszerezni a drága gépet. Mondjuk nekem az Avatar pont a 3D nélkül tűnt plasztikusnak és irreálisnak…

 3. Addig jó, amíg a technológiával volt bajuk és nem magával a filmrészlettel!

  Gyanítom amúgy, hogy Magyarországon nem fogják 48 fps-ben adni, vagy csak kevés helyen. És 5k-s felbontásban sem.

 4. Azt azért illett volna megemlíteni a cikkben, hogy maguk a filmrészletek fantasztikusak voltak a beszámolók alapján és a Hobbit látványban/hangulatban semmiben sem marad el a Gyűrűk Ura által felállított szinttől.

 5. Nem szeretem a mai filmeket, mert szerintem elég ötlettelenek, és csak az üres látványról szólnak. Egyre inkább zavar viszont az, hogy már a kinézetük is kezd színvonaltalan lenni.

  Nemrég amiatt kaptam agyvérzést, hogy manapság digitálisan átszínezik a filmeket, ezzel teljesen kiölve belőlük a természetes színeket. Akit érdekel a téma, itt olvashat róla:
  theabyssgazes.blogspot.com/2010/03/teal-and-orange-hollywood-please-stop.html

  Úgy látszik, most már a filmszerű kinézetet is el akarják tüntetni. Van róla sejtésem, hogy nézhet ki a 48 képkocka per másodpercben rögzített film. Túl folyamatos lesz a mozgás, és emiatt tényleg olyan délutáni-tévés-szappanoperás kinézete lesz.

  Persze vannak, akik a számok bűvöletében élnek, és azt gondolják, hogy ami több, az jobb is, de én inkább hiszek a saját szememnek. Szerintem a 24 képkockás mozifilmek szépek, és nincs miért változtatni az fps-en. Kb. 100 évig megfelelt ez a szabvány mindenkinek, pedig biztos, hogy tudtak volna ennél magasabb fps-t is produkálni, ha akartak volna.

 6. Drukkolok, hogy megbukjon, bár várom én is. Viszont jobban elegem van az ilyen technicista geek faszolásból, amiben lassan a lényeg, a FILM veszik el.

 7. @efes: aztán miért lesz az jó neked ha megbukik? miért kívánod te mások bukását? ekkora tipikus magyar fasz hogy lehetsz?

 8. nem olyan rossz gyerek ez az efes, csak állandóan az orrát piszkálja, s ezt turta ki 🙂

  @efes: én meg drukkolok, hogy ne bukjon meg.

 9. @Maya–: A Gyűrűk ura egy közkedvelt trilógia. Ezek után kevés az esélye arra, hogy bukjon, még akkor sem valószínű, hogy kőkemény negatív kampányt folytatnának ellene.

 10. @koimbra: remélem, mert tudod, hogy van..szél csak úgy szimplán nem indul :/
  viszont azt is tudom, hogy nagyon sokan várják, meg bízom Jackson-ban 🙂

 11. A kísérletezéssel nincs semmi baj – inkább az a probléma, hogy a Hobbit akkor is sikeres lenne, ha tényleg csak tévéfilm-minőségű film készülne belőle… vagyis kísérletezzen az, akinek nem jutott ilyen jó forgatókönyv-alapanyag:)
  (mint pl. Cameron a jövőbeli Pocahontasszal:D)

 12. En mar a nagyon hd teveket sem birom, azt mindjak olyan valosagos, mintha egy ablakon neznenk at. de szerintem ez a sporton es termeszetfilmeken kivul nem elony, batman is annak latszik, ami, egy ferfinak gumiruhaban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *