8

Johnny English újratöltve (Johnny English Reborn)

Az alábbi írást A nép fia küldte, köszönet érte.
01johnny-english-reborn
Johnny English, az MI-7 fantázianevű (nyilvánvaló utalás az MI-6 nevű brit hírszerzésre) angol hírszerzés kiváló kémje – volt, egészen 6 évvel ezelőttig.Legutóbbi kalandja után, amikor John Malkovich-csal akasztotta össze a bajszát, elismert titkosügynökké vált. Ám egy balul elsült afrikai küldetés során lefokozták, és English a távoli Tibetben keresett menedéket, hogy lelki békéjét meglelje.
Rowan Atkinson-ra sok mindent lehet mondani, de azt, hogy unalmas, biztosan nem. Fekete Viperaként színtiszta angol humorral borzonghattunk poénjain, majd a gumiarcú és enyhén infantilis Mr. Bean-ként világhírűvé vált. James Bond-paródiaként indult a Johnny English, amely 2003 egyik legjobb kémvígjátéka lett. A közönség imádta, a kritikusok kevésbé, köszönhetően az altesti poénokkal teletűzdelt játékidőnek, a végtelen kiszámíthatóságnak és a klisék halmazának. Ez azonban nem tántorította el az alkotókat attól, hogy nyolc év után újra hadba küldjék Őfelsége egyik legcikibb ügynökét. Merész húzás ennyi idő elteltével újra harcba hívni egy, valljuk be, kritikailag nem túl sikeres karaktert.

Nagyot fordult a világ. Ezúttal a kínaiak a jók – illetve csak a kínai miniszterelnök, hiszen azért lesznek ellenlábasok is. A történet szerint merénylet készül ellene, és mit ad Isten, csak a világ végére száműzött Johnny képes őt megvédeni. A filmet eredeti nyelven néztem a bemutató napján. A moziban rajtam kívül két tucat kínai tini ült, és a kínai szövegeken nagyon jókat mulattak. Megkapunk mindent: Tibetet, Hong Kongot, építkezést, vízi üldözést, karatét és rengetek vágott szeműt, fényes kaszinókat és lepukkant mellékutcákat is. A fényképezés jó, látványos, noha nem egy Inception. Az angol miliő teljesen átjön, és Hong Kong szűk sikátorai és háztetős ugrálásai is jól néznek ki. A tibeti kolostor egy picit plasztikus, nyilvánvalóan stúdiódíszlet. De az első 5 perc már megéri a mozijegy árát!
A történet nem bonyolult, mondhatni kiszámítható. English megkapja a jó nőt, leleplezi az összeesküvést, és mindezt olyan válogatott helyzetkomikumok között teszi, hogy már a tizenötödik percben majdnem belefulladtam a popcorn-ba. Természetesen fény derült a múltra is, hogy a régi küldetése miért lett elszúrva, szépen lassan összeáll a kép, és egy titkos szövetség lép elő a háttérből. Ezúttal kap egy ügynöktanoncot, a szinte teljesen ismeretlen “kötelező fekát”, és Scully ügynököt (MI-7 vezetője, Pegazus szerepében), akit fel sem ismertem volna, ha a stáblistán nem látom a nevét. A jóképű, menő, sikeres kémet a 300-ból és A kilencedik légióból ismerős kockaállú színész, Dominic West játssza. Jól áll neki a szerep. Mint írtam, English megkapja a jó nőt is, akinek a nevét a feliratban rendre elrontották: Sumner helyett mindig Summer-t írtak. Ő a kötelező naiv jónő, akit megkap a főhős. Mi magyarok ugyan a Büszkeség és balítéletben láthattuk, de itthon nem igazán ismert.
Az imdb szerint ez jobb, mint az első rész. Szerintem is. Nem egy kiemelkedő, láttunk már jobb kémparódiákat, de teljesen jól hozza a James Bond-zsánereket. Rowan Atkinson bebizonyította, hogy grimaszai még mindig utánozhatatlanok, humora egyedi és még mindig képes minket megnevettetni. Johnny English karaktere fényévekkel jobban operál a szokásos klisékkel, mint az Austin Powers valaha fog. Noha azért olykor komolyan fókuszba helyezik a főhős péniszét, a legtöbb vicc mégsem gusztustalanul alpári, s akadnak igazi könnyfacsarós-gyomorgörcsös nevetések is. 7/10-et adok neki, de közeledik a nyolchoz. Ha nem vágytok egy gondolkodós, túl mély mondanivalóval átitatott filmre, akkor nyugodtan nézzétek meg. Amúgy nem túl brites akcentussal beszélnek, úgyhogy az amerikai filmeken nevelkedett emberek is érteni fogják az eredeti szöveget.
01johnny-english-reborn2

8 komment

 1. Nagyokat röhögtem ezen a filmen, volt jó pár remek ötlet, de sajnos ezekkel nem tudták megtelíteni az egész filmet. Mert a röhögős jelenetek mellett azért bőven unalmas percek és erőltetett pillanatok is. Ezért nálam 60 %.
  A Mozambik említése után hallható dobpergés jó kis visszatérő humorforrás volt, de pl. a székes jeleneten is jót mulattam, de a tolószékes üldözés is telitalálat volt.
  Más filmek kliséit is felhasználták, pl. az elején egy kolostorban lelünk rá Englishre, ahova egy rosszul sikerült küldetés után vonul vissza. A végefelé meg erősen Csupasz pisztoly beütése volt:)

 2. Szerintem is volt pár szakadva röhögős rész,de sok teljesen humortalan jelenet is volt benne ahol meg már untam néhol.Szerintem túl komolyra vették,jobb lett volna,ha maradnak az 1.rész több bénázásánál.

 3. az elsőhöz képest dögunalom volt

  és ahogy sejtettem szinte minden poént lelőttek az előzetesben, kár volt érte, többet is ki lehetett volna hozni belőle

  Atkinson mintha beleszeretett volna a szuperhős szerepbe, és ott is komolyan vette a figurát, ahol nem kellett volna

 4. Szerintem szórakoztató volt, az első nálam sajnos csak 3-as, de a folytatás sokkal jobb lett, megüti a hetest. Reméltem, hogy Imbrugliát azért visszahozzák.
  MOZAMBIK

 5. Nem akartam megnézni, mert az elsőt se láttam, de a kritika meghozta a kedvemet, behozom a lemaradásomat és majd jövök véleményezni 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *