27

Zöld Lámpás (Green Lantern)

Genzo küldte az alábbi írást.

Az idei év távlatából nézve szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy a Zöld Lámpás című film a legvárósabbak közé tartozott. Az Amerikában igen nagy – errefelé már jóval kisebb – népszerűségnek örvendő képregénysorozat végre megihlette a filmeseket is, és azt gondolták, hogy van ebben a történetben egy (esetleg több) filmre való anyag. Ebben nem is tévedtek.

A Zöld Lámpás univerzum igen sok történetet, és hőst valamint antihőst tudhat magáénak, és ez csak egyre bővül és bővül a szinte töretlen sikereket arató képregénysorozatnak hála. Ez a töretlen siker azonban a filmre sajnos nem jellemző, méltán.

Tudom, hogy Magyarországon csak augusztusban kerül bemutatása a Ryan Reynolds főszereplésével készült újabb szuperhősmozi, és ezért csak az eltolt magyar premiereket okolhatjuk, de talán akad olyasvalaki, aki már ilyen-olyan körülmények között megleste. Ezért is kaptam engedélyt ezen cikk megírására Koimbrától. És itt szólok előre, hogy a spoilerezést mellőzöm az írásomban, semmi fontos csavart, vagy olyan dolgot, amit eddig nem lehetett tudni, nem fogok elárulni. Mondjuk olyan nagyon nincs is a filmben.

Mivel ez a karakter még filmben nem tűnt fel idáig, csupán animációs formában, ezért úgy ildomos, hogy az eredettörténetet vegyék elő a készítők. Ez teljesen megszokott és jó dolog, hiszen be kell mutatni a hőst azoknak is, akik eddig nem tudták kívülről az eredetsztorit. Mondjuk Superman, Batman vagy a Pókember eredettörténete már mindenkinek a kisujjában van és onnan jön kifele a könyökén, de egy ilyen, a világ többi részén kevésbé ismert hős eredetének bemutatására mindenképp szükség van. Meg is kapjuk az arcunkba ezt a történetet, hogy örüljünk neki. De vajon örülünk?

De kezdjük a legelején, hogy kik is a Zöld Lámpások, mert ugye több van belőlük. Az egész ott kezdődött, hogy az Őrzők voltak olyan jófejek, hogy felosztották az univerzumot 3600 űrszektorra. Minden szektorra egy-egy Zöld Lámpás vigyáz. Ezek a Lámpások mind furábbnál furább lények, egyetlen ember sincs közöttük. Vagyis nem volt idáig egy sem. De amikor a 2814-es szektor Zöld Lámpását, Abin Surt megtámadják, és halálos sebet szerez, a legközelebbi bolygón keres magának utódot, ami véletlenül épp a Föld. A lámpáslét első és legfőbb kritériuma, hogy az illető ne féljen senkitől és semmitől. A haldokló Abin Sur meg is találja Ryan Reynolds-ot, aki nem félt két Marvel film után átállni a DC-hez, hogy aztán legközelebb megint a Marvelnél lássuk Deadpoolként. De viccet félretéve, Hal Jordan lesz a kiválasztott, az első emberi Zöld Lámpás. A Lámpások legfontosabb és mondhatni egyetlen fegyvere a gyűrű, ami hatalmának csak a fantázia szab határt. Az eddig felelőtlen, laza életmódot folytató Hal most szembekerül a felelősség fogalmával, amikor bolygóját veszély fenyegeti. Mi pedig izgulunk, mert ez a mi bolygónk is. Vagyis izgulnánk, ha az amúgy jó alapanyag rendesen lenne tálalva a vászonra, de ez sajnos nem így van. Igazából a történet ennyi lenne, először megismerkedünk a hőssel, majd látjuk a Zöld Lámpássá válását, a kiképzést, illetve két gonosz elleni harcát is. Mindeközben az Oa bolygón, ami az univerzum közepe és a Zöld Lámpások fő szálláshelye, is zajlik az élet.

A legnagyobb baj a filmmel az, hogy egyszerre akart eredettörténet és a teljesen kiképzett hős kalandjait felvonultató mű lenni, ezért normálisan egyikre sincs idő. A kiképzés például le van zavarva egy alig pár perces jelenetben, egy kis közelharc gyakorlás, meg bölcsességek bedobigálása („találd meg a belső csendet és békét, összpontosíts a gyűrűre, meg ezek), és már ki is van képezve, annyi. Arról ne is beszéljünk, hogy az egyik gonosz mind közelebb és közelebb kerül végleges formájához, aztán amikor tényleg megszületik és felbukkan, akkor még van hátra 20 perc a filmből. Bah.

Pedig a képregényben ezek nagyon jól vannak elmesélve, nem egy oldal a kiképzés, meg ilyenek. Ha mindezt, ami itt bő másfél óra alatt lezajlott, két filmben szépen nyugisan, rendesen bemutatva kapjuk meg, semmi okunk nem lenne a panaszra. Így viszont kerül, főleg azoknak, akik ismerik és szeretik az alapanyagot. Akik viszont nem is nagyon hallottak ezelőtt a képregényről, azok a film hatására nem hiszem, hogy nekiállnak olvasgatni, és ennyivel maradnak a szépen felépített Zöld Lámpás univerzumot illetően, amiért sajnálhatjuk őket picit.

De, hogy pozitívumot is mondjak, a CGI-karakterek (amikből ugyebár elég sok van) megvalósítása szerintem nagyon jól sikerült. Gondolok itt Kilowogra, Tomar-Re-re, vagy az Őrzőkre, akiket pont így lehet elképzelni mozgásban, mint ahogy azt meg is kaptuk. Persze Abin Sur vagy Sinestro is jó, ők is mintha a képregények oldalairól jöttek volna le.

Az emberszereplők azonban nem épp kiemelkedőek, talán a címszereplőt és Hector Hammondot említeném meg, hogy egész jók voltak, kár, hogy utóbbinak nem sok idő jutott.

Összességében azt kell mondanom, hogy ez a film egy közepes körülire sikerült, mert bár szórakoztató, meg látványos is, de az alapanyag ismeretében fogjuk a fejünket mondván, hogy ebben sokkal több van. Talán a második részre összeszedik magukat az alkotók, de erről az elsőről az a benyomásom, hogy a forgatókönyvíró és a rendező beszerzett pár Zöld Lámpás képregényt, felcsapták a Wikipedia-t, és az alap dolgokat az olvasottakból belesűrítették másfél órába. Ez sikerült is nekik, a fanboyok megkapják, amit vártak: Lámpáseskü, Abin Sur híres szövege Hal kiválasztásakor, stb stb. Csak a körítéssel és a tálalással van baj. A stáblista utáni kis jelenet pedig szintén felcsillantja a rajongó szempárokat, a nemrajongók pedig nem tudom, hogy reagálják le, valamilyen szinten be lett vezetve a filmben ez, és ebben a kis jelenetben teljesen világossá válik, de nekik kb ennyit jelenthet.

Szóval, bár ez nem sikerült valami fényesre, azért én személy szerint kíváncsi vagyok a folytatásra, már csak a képregény iránti rajongásomból kifolyólag is, meg reménykedve abban, hogy tanulni fognak az első rész hibáiból.

Mindenesetre képregényfilmek terén a Marvel egyelőre jobban bizonyít, hiszen ott vannak a Vasember filmek, az egész jó Thor, és a szintén nagyon jó X-Men filmek is (jó, a Wolverine közepes lett), míg a DC-nél eddig a Tim Burton és Nolan-féle Batmanek érnek valamit jóformán, sőt, azok zseniálisak. De van még lehetőség bizonyítani, hiszen Zack Snyder hoz majd nekünk nemsoká egy Superman filmet, valamint jövőre érkezik a Nolan-féle Batman trilógia befejezése, aminek minősége így látatlanban sem kérdéses szerintem. Aztán, hogy a Zöld Lámpásunk milyen fénnyel fog ragyogni a későbbiekben a képregényfilmek csillagos egén, az talán egy nem túl távoli jövőben kiderül. Mindenesetre a hősnek méltó helye lenne Batman és Superman mellett a dobogón, csak jó kézre kéne húzni a rendezői/írói gyűrűt.

45 %

imdb: 6,3
rottentomatoes: 26 %

Aki pedig az alapanyaggal szeretne ismerkedni kicsit, látogasson el hozzám, a Genzo Comicsra, ahol sok Zöld Lámpás képregény került már bemutatásra, és még várhatóak továbbiak is. A cím www.genzocomics.freeblog.hu, nézzetek be, ha akartok.

Büdzsé: 200 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 112 millió dollár
Eddigi összbevétel: 146 millió dollár


27 komment

 1. Szerintem kicsit kevés a 45%.Sokkal jobb volt a Wolverinnél pl.
  Én olyan 65%ot simán megadnék neki,nem volt ez rossz.

 2. Nekem azért ennyi, mert elég nagyok voltak az elvárásaim a képregény alapján. És azt nem igazán hozta. 🙂 Tuti van olyan is, aki simán rányomja a 100-at, és azzal sincs gond.

 3. én untam. szerintem a főszereplő is szar választás volt, mert nem hősnek hanem szerencsétlen balfasznak tűnik inkább. elég nagy a kontraszt közte meg mondjuk a thort játszó csóka közt.
  a wolverine leszólásokat meg sose értettem, nekem pont a a kedvencem az xmen filmekből.

 4. sztem nagyon zagyva volt a történet és maga a főgonosz is mint egy zs kat gagyi animáció amit összerittyentettek , az egyre táguló fejű másodszámú gonosz is max annyi szerepe volt hogy asszem 3-4 alkalommal elkezdett üvölteni semmi más szövege nem is volt az egész filmben. Ryan Reynolds meg mintha a buliszervizes poénos karakterét porolta volna kicsit le. szóval tőle se semmi új. nekem csalódás az egész. 🙁

 5. “a forgatókönyvíró és a rendező beszerzett pár Zöld Lámpás képregényt, felcsapták a Wikipedia-t, és az alap dolgokat az olvasottakból belesűrítették másfél órába.”
  Tudsz mondani olyan képregényfilmet, ami nem így készült? :S

 6. Tudok. Az olyan képregényfilmek, ahol azzal is foglalkoztak, hogy rendesen adaptálják az alapanyagot, ne csak úgy dobigálják be a dolgokat a filmbe, mint itt, hogy “jaah, hogy van egy nagyfejű gonosz doki is? nem baj, berakjuk valahova a végére”. Konkrét példának mondanám a Nolan-féle Batmaneket, a Vasembert, a 300-at, a Sin City-t stb.
  Nem elég átvenni a karaktereket, helyszíneket, valamit kezdeni is kell velük. 🙂

 7. @Genzo: ahogy a sin city sem, ott se csináltak semmit a karakterekkel, csak képről képre filmesítettek (ami nagyon helyes döntés volt). 😉

  És te hogy nézted meg ha még be se mutatták?!?! 😉

  Még a filmet nem láttam, a Lámpásokat annyira nem csípem, de meg fogom nézni.

 8. @jikininki: a watchmen akkora MŰ, így nagybetűvel, hogy azt lehetetlen megfilmesíteni.
  Ehhez képest (szerintem) egész jól sikerült, filmben jobban megcsinálni sztem nem lehetne.
  A szereplőket nagyon eltalálták, nagyon jó választás volt mind.

 9. @doggfather: Mondjuk a Sin City sem, igaz.
  Romániában élek, ott nem tolták el a premiereket. 😉

  @jikininki: A Watchmennel kb ugyanaz a szitu, mint a Sin City-vel vagy a 300-al. Szinte képről képre adaptálták a képregényt, igaz egy pár dolgot kihagyva/átírva, de nagyon jól csinálták itt is, csak annyi, hogy a képregény nélkül talán túl zsúfolt a film.

 10. Megérdemel egy 60-65%-ot szerintem. Tegnap néztem meg. Olyan tipikus szuperhősös film extra gagyi “fő gonosszal” 😀 Már a trailerben rosszul voltam amikor megláttam a pasas hatalmas fejét… utálom amikor Hollywoodnak nincs annyi ízlése h valami más fő gonoszt rakjon a műbe, ne olyat amit a néző gagyinak, szánalmasan rondának vesz. Egyébként összességében nekem nézhető volt a film, ha jobb minőségbe is meg tudom szerezni, akk végképp… elég látványosra sikeredett. A történet átlagos… meg van a gyűrű… elmegy gyakorolni, ahol felvilágosítják, majd szétrúgja a rosszak seggét és mint minden szuperhős mellé kell egy szép csaj, akivel pózolhat háztetőkön meg ilyesmi 🙂 Viszont ahogy hallom lesz 2-3. rész. IMDB szerint 2013-ra van kiírva a folytatás…

 11. Nem igazán ismertem zöld lámpást de vártam a filmet. Amikor kiderült, hogy a készítők annyira igénytelen lusta disznók, hogy még a ruha is cgi lesz, ott már tudtam hogy bajok lesznek. Aztán a trailer megnézése után az jutott eszembe: “Ez egy 200 milliós film? Ez egyszerűen gagyi!” Azóta sem tudtam magam rávenni hogy megnézzem, a sok negatív visszajelzés pedig igazolta félelmeim. Amit nem értek, hogy a stúdió miért erőlködik? Aki kicsit jártasabb filmtörténelem terén, az írja már meg legyen szíves, hogy volt-e olyan eset, amikor az első rész hatalmas bukása után egy sikeres folytatás született?

 12. @Maros1986: @Maros1986: A Warnernél készülnek a DC képregények adaptációi. Gyakorlatilag muszáj folytatniuk, hiszen a DC ezt szeretné és meg kell őrizni jó munkakapcsolatot. A hibákból most majd tanulnak, hamarabb elkezdik és nem költenek még plusz pénzt arra, hogy újabb effektes csapatokat vonjanak be, hogy időre elkészüljön a film. Aztán nem kell kimenni az űrbe, lehet a Földön is akciózni. Nem kell a sok különös lény sem. Kihozhatják korrekt büdzséből, 130 millióból.
  Meg már csak azért is erőltetni fogják, mert a DC-nek csak egyetlen ütőkártyája van a Marvellel szemben: Batman. A Marvel nyugodtan röhöghet rajtuk, megtehetik, hiszen befürödtek a legutóbbi Supermannel és nem haladnak semerre a többi DC-s filmmel. Hol van VIllám, hol van a Zöld Íjász? A Csodanő sorozat meg nem kell senkinek.

 13. Na superman lesz a másik amitől félek. Nekem Christopher Reeve az örök acélember, csak a smallville-t tudtam mellette még elfogadni. Az új csávó szerintem egyáltalán nem illik a szerepre, talán a szülei ellensúlyozzák egy kicsit. De a Sucker Punch óta rettegek hogy Snyder mit hoz ki belőle, attól félek hogy szép lesz de buta. Bocsi az offért.

 14. Tudtam én, hogy bukta lesz ez a film. Még akkor is bukovári lett volna, ha nem jött volna idén más képregényfilm (X-MEN First Class, Transformers 3, és hamarosan Captain America), ráadásul a Harry Potter csúnyán elhalássza a nézőket, így sokan, akik unalmukban választanának egy filmet, inkább a HP7-re mennek.

  Majd ha a TV2 adja egy esős vasárnap délutánon, és nagyon nem lesz mit csinálnom, akkor megnézem.

 15. @koimbra: Úgy is kimennek az űrbe 🙂
  A zöld lámpásból ki lehetne hozni jó filmet és ahogy írtad is… kicsit hamarabb elkezdik és nem csapják össze az egészet. Kíváncsi vagyok a “bukás” után mennyit áldoznak a filmre 🙂

  @Maros1986: Superman-től én is félek és ahogy leírtad szép lesz meg minden, de buta… Remélem nem!

 16. @koimbra: “A Warnernél készülnek a DC képregények adaptációi. Gyakorlatilag muszáj folytatniuk, hiszen a DC ezt szeretné és meg kell őrizni jó munkakapcsolatot.”

  A DC a Warner Bros./Time Warner tulajdona.

 17. Basszus, és Blake Livelyt meg sem említetted? Csukodt szemmel nézted a filmet?
  Na, mindegy. Még annyit, hogy nekem a Wolverine a kedvenc X – men filmem, én nagyon szeretem.

 18. Na megnéztem a filmet. Én állat nem akartam letölteni, imádom a képregény filmeket és gondoltam egy 200 millás alkotást a moziban kell megnézni. Hát tévedtem. Ez egy rakás sz@r. Nem sokszor fordul elő velem hogy a moziból kijövet legszívesebben visszakérném a pénzemet de most ez volt a helyzet. A történet gagyi, forgatókönyv nincs, ilyen szörnyű párbeszédeket régen nem halottam. A történetvezetés és a megoldások egyszerűen felháborítók! Oké kibaszottul jól néz ki az Oa bolygó de azért ez nem minden. Nálam az Év legrosszabb filmjére nagyon is esélyes. Arany Málnát az egész stábnak!

 19. Tegnap megnéztem én is. Szerintem egyáltalán nem olyan rossz, mint sokaktól hallottam. Mondjuk egy-két akció szerintem elfért volna még benne. Nálam olyan 65% körül van.

 20. Campbell nagyon elásta magát nálam. A Zorro álarca után semmi érdemlegeset nem csinált. A Casino Royal még elmegy, a Zorro legendája szirupos, ez pedig nagyon szimpla.

 21. közben megnéztem végre és azt kell mondjam korrektül felmondták a leckét a készítők.

  Nem tettek hozzá semmit az alaptörténethez, de nem is kellett volna.

  Max az a baja a filmnek, hogy rögtön eposzi nagyságokba emelték a reklámokkal, illetve azt akarták, így lehetett bukta sztem.
  mert azért nem egy SW…

 22. Na sikerült megnézni, korrekt darab, olyan 60-65 %, de semmi kiemelkedő. Kicsit gyerekes is. Nem értem, hogy miért nem egy kisebb költségvetéssel próbálkoztak, az OA bolygót és Parallaxot ki lehetett volna hagyni, biztos van a Lámpásnak földi ellenfele is, azzal kellett volna összeereszteni. Aztán ha így sikert aratnak, akkor a folytatásban már mehet az űrbe. Ráadásul 200 millió dollárba egy hosszabb-normális harcot sem tudtak belepakolni. Ejj ejj.
  Egyébként én a földi jeleneteket élveztem a legjobban, az OA bolygón zajló történések csöppet unalmasak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *