19

Égető bizonyíték (Burn After Reading)

 

A Coen tesók tavaly a világ legjobb 87. filmjét alkották meg (legalábbis az imdb szerint), különféle elismerésekkel halmozták el az alkotást, szám szerint 89 díjjal, ezek között van Oscar is. Nem is ültek sokáig a babérjaikon, belevágtak egy forgatásba, ami kém-vígjáték lenne.

Adott egy CIA elemző (John Malkovich), aki nem tűri, hogy áthelyezzék, ezért inkább felmond. Mérgelődik, ehhez ért nagyon, majd arra gondol valami nagyot fog csinálni és megírja emlékiratait. Ezt a felesége (Tilda Swinton) szerzi meg magának, a váláshoz majd jól fog jönni, ám a cd pedig egy edzőterem padlóján landol, ahol az ott dolgozók (Frances McDormand, Brad Pitt) nagy pénzt látnak benne és zsarolni próbálják az ex-elemzőt, majd elmennek az orosz nagykövetségre is. Ki ne hagyjam, hogy a volt ügynököt csalja a neje egy másik fickóval (George Clooney), aki nők terén több végén égeti a gyertyát.

Ezek után azt gondolnánk, hogy egy vígjátékot vagy egy csavaros kémfilm az Égető bizonyíték, amihez összetrombitáltak néhány neves színészt, majd hozzáláttak a produkcióhoz. A szereplők mindent megtesznek, láthatóan boldogan, hogy magukból hülyét csináljanak. Ez teljes mértékben sikerül is neki, a forgatáson is nagy lehetett a muri, miközben tele szájjal röhögtek a másik ábrázatán, csak éppen a filmben nem viccesen adják elő magukat. Nevezhetjük ripacskodásnak vagy jutalomjátéknak alakításukat, de a legjobb szó rájuk nézve az idióta lenne. Senki sem normális az a helyzet, amit még olykor a butasággal is tetéznek.

John Malkovich az egyetlen aki teljesen mogorva, arrogáns a játékidő alatt, fuck-ol is rendesen, ahogy a száján kifér. Brad Pitt pedig olyan fejet vág végig, mint egy általános iskolás idióta, Tilda Swintonra rátekintve pedig hirtelen az jut eszembe, hogy nem is kellett volna a kólába jég. Hülye emberek keverednek hülye szituációkba. Ettől még talán lehetett volna belőle jó, nézhető, élvezhető film is, hát nem lett az.

Érdemes lenne talán boncolgatni azt a szálat is, mikor a lemezzel elmennek az oroszokhoz, majd benyögnek valami ilyesmit: „Ha nem kell, akkor elmegyünk a kínaiakhoz.”. Beszólnak a társadalomnak szépen, ügyesen, hátha sokan tojnak a terrorfenyegetésekre és azoknak, akik elfeledték már ama bizonyos 9/11-et. Inkább maradjunk abban, amit korábban már írtam a szereplőkről: önzők és buták.

A nagy unalom és humortalanság közben ne csodálkozzunk, ha a jegyünket cincáljuk apró darabokra miközben a rá kiadott pénzünkre gondolunk, én meg adok az élvezeti faktorra egy 10 %-ot. Jobb lett volna egy werkfilmet megnézni a forgatásról, azon jobban szórakozhattam volna. Egyetlen jelenet volt, ami jó sikerült ez pedig mikor Brad Pitt a buta fejével George Clooney szekrényében pislog.

imdb: 7,6

rottentomatoes: 79 %

Előállítási költség: 37 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 60 millió dollár
Eddigi összbevétel: 127 millió dollár

19 komment

 1. En halalosan untam, es nem azert, amiert a legtobb kritikus fanyalgott, hogy a Coen testverek megint egy komoly film utan csinaltak egy vicceset. En kifejezetten szeretem a vicces filmjeiket, meg az Intolerable Cruelty-t is, pedig az ugy tunik rajtam kivul senkinek nem tetszett, de ez a film nem is volt vicces! Azt a nehany poent, ami volt benne pedig mar egy tucatszor lattam a trailerben, mielott meg megneztem volna a filmet. Valaki ugy foglalta ossze a filmet, hogy ‘Szep, okos szineszek jatszanak ronda, hulye mebereket.’, ez kb. le is fedi.

 2. szerintem is zseniális a film, pont az emberi butaság miatt olyan más. én rengeteget röhögtem rajta, a filmet abszolút nem lehet komolyan venni!

  Aki a butaságban elrejtett poént nem veszi észre annak no comment…

 3. Nekem tetszett, bár egy kicsit többet vártam. Nem térdcsapkodós vígjáték, nem az új Nagy Lebowski, inkább az egész film egy nagy fanyar és gúnyos tréfa. Mindenki hülye, önző, primitív és a lehető legrosszabb döntést hozza minden helyzetben, ahogy ezt a Coen univerzumban már megszokhattuk.

  Jó volt a dramaturgia is, ahogy a lassú felvezetést követően bedurvultak, felgyorsultak az események. Hogy aztán egy frappáns húzással vége legyen.

  Amúgy meg igazi színészfilm; mindenki kedvére bohóckodhat, karikírozhatja saját manírjait. A ripacskodástól azért szerintem nagyon messze vannak.

  80% összességében, mert Coenéknek ez -valljuk be -kisujjgyakorlat, és mert a legjobb filmjeik színvonalát ezúttal nem érték el.

 4. a színészek zseniálisak voltak, a film nekem sem volt egy nagy durranás…:S
  de a színészek…zseniálisak! 😉

 5. Hát, annál az egy jelenetnél sokkal több vicces jelenet van. Nem humortalan ez, hanem szokatlan humorú és minimum nézhető. Mintha negatív kritika lenne, hogy hülyék a szereplők! De ez volt a feladatuk!!!

 6. Láttam a filmet, és majd szétszakadtam rajta, olyan jól mulattam. Nekem egyáltalán nem tűnt eltúlzott blődlinek, épp ellenkezőleg, visszafogott, ötletes vígjáték volt szerintem.

  Felülmúlhatatlanul zseniális a jelenet a film végén J.K. Simmons (CIA osztályvezető) száraz dialógusa a CIA beosztott vezetővel, a film csúcspontja. Amiről ott beszélnek, azt minden más filmben képileg kivesézték volna dúsan, itt viszont épp az a nagyszerű, hogy a végkifejlet egy hányaveti beszélgetésben hangzik el csupán.

  9-eset adtam neki az imdb-n.

 7. imdb: 7,6

  rottentomatoes: 79 %

  OLvastam máshol is kritikákat ahol a mennybe menesztették a filmet plusz ahogyan látom a kommentelőknek is tetszik, ergo a poszt szerzője vmit nagyon benézett.

 8. nem értem mi bajod van, nem vetted be a gyószered, mielőtt nekiültél megnézni ezt? szokásos havi látogatását teszi Vér néni barátnődnél, vagy mi?

 9. Szerintem kurva jó film! 😀 A szereplők paródiát csinálnak saját magukból, pld. amikor Pitt Mr. Black-ként mutatkozik be…

  Ő úgy hozza a 7 éves értelmi szinten lévő idiótát, hogy az valami fantasztikus, Francis McDormand is nagyon sötét, az oroszokkal tárgyal, zsarol, hogy fussa plasztikai műtétre, George Clooney meg azok után, hogy mindenféle kémfilmben nagyot alakított, most kémektől rettegő paranoiást játszik, aki mindenkivel félrekúr, egyedül Tilda Swinton volt az, aki szerintem most is ugyanazt hozta, amit mindig szokott… és valóban, Brad Pitt az öltözőszekrényben az idióta mosolyával (a poént nem LÖVÖM le), JK Simmons mint CIA-s, hogy a holttestet “ne, dehogy, égessék el”… csúcs 🙂

 10. Szerintem nem volt jó, én szeretem a poént, nem vagyok egy merev ember, de ez nem volt vicces számomra.
  Coenék legjobb filmje az Ó, testvér merre visz utad szerintem, azt tudtam élvezni messzemenőkig.

 11. Nem kell reagálni az arcoskodó személyeskedőkre. Attól függetlenül, hogy a 10% szerintem is nagyon erős túlzás, azért inkább jobb, mint rossz a film 🙂

 12. VVega: az élvezhetőségi szintje nálam ez, nekem nem tetszett.

  poprocks: a Trópusi viharral nem igazán lehet összehasonlítani, ez blackcomedy, az meg vígjáték…de ha választanom kéne akkor a Trópusi vihart, azt legalább élveztem.

  Egyébként pedig ha minden igaz Coenék legtöbbet szidott filmje a Kegyetlen bánásmód nekem tetszett:) De mint mondtam a legjobb az Ó, testvér, merre visz utad.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *