4

Az 1963-ban bemutatott Kleopátra viszontagságairól

Az 1963-as film Kleopátráról és szerelmeiről, Ceaserról és Antoniusról szól, de leginkább arról, hogy egy kisköltségvetésűnek tervezett filmből, hogyan lesz egy mega-giga produkció.

A film csődközelbe sodorta a 20th Century Fox stúdiót. Az eredetileg megszavazott 2 millió dolláros költségvetés végül 44 millióra növekedett, amely most olyan 300 millió közeli összeg lenne. Ennyibe jelenleg csak egy film került, A Karib-tenger kalózai: A világ végén. A költségek a késedelmek, a kosztümök és a drága forgatási helyszínek miatt emelkedtek főleg.

1960-ban fogtak hozzá a Kleopátrához. Az rendezőt, Rouben Mamoulian-t lecserélték, ő egy afro-amerikai színésznőt, Dorothy Dandridge-ot szerette volna a címszerepre. Helyére Joseph L. Mankiewicz érkezett. Ő már úgy ülhetett a rendezői székbe, hogy még egy hasznavehető képkockát sem forgattak, de a költségvetés már 5 millióra emelkedett. Peter Finch alakította volna Julius Ceasart, Stephen Boyd pedig Antonius-t, azonban ők is otthagyták a filmet.

Elizabeth Taylor rekordösszegért, 1 millió dollárért szerződött le a Kleopátrához. A film ennél a pontnál már 7 milliónál járt. Taylor a forgatás megkezdése után beteg lett és meg kellett műteni (néhány heg látszik is a filmben állítólag). Természetesen amíg beteg volt, addig a forgatás is állt. Aztán a stáb Rómába költözött át az angliai időjárás miatt.

Taylor és Richard Burton közben összejöttek, erről cikkezett a sajtó, botrányt csináltak az ügyből, amely a filmnek se tett jót.

A vágás során Mankiewicz-et kirúgták, majd újra alkalmazták, mivel senki más nem tudta a filmet összerakni. Az első változat 6 órás volt, amelyet 4 órásra vágtak a premierre, később Mankiewicz tiltakozása ellenére még egyszer megvágták a filmet, amely így 3 órás lett és többször be tudták mutatni egy nap, de így sok dolog kimaradt belőle. A történészek több dolgot is kifogásoltak a Kleopátrában, főleg, hogy Octavius-t egy őrült tininek ábrázolták és Ceasar meggyilkolása sem úgy volt, ahogy a filmben. A közönség sem örült túlzottan a nagy játékidőnek, sok jelenetet túl giccsesnek és hosszúnak talált.

Végül a Cleopatra 48 milliót hozott Amerikában, az év legnagyobb bevételt elérő filmje lett. Az Amerikán kívüli bemutatókból és a tévéjogokból megtérültek a kiadások. Oscar-díjat is kapott a film 1964-ben: A legjobb operatőr, A legjobb látványtervezés, A legjobb jelmeztervezés, A legjobb vizuális effektus, ezen felül még 6 kategóriában jelölték.

0cl1

0cl2

0cl3

0cl4

0cl5

0cl6

4 komment

  1. Hiba: a Karib-tenger kalózai: A világ végén nem került 300 millió dollárba, mivel az előző résszel, a Holtak kincsével együtt forgatták, úgy a két Karib-tenger kalózai film együtt került 300 millióba. Hogy miként osztották el a két film között a költségeket azt senki sem tudja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *