6

Narnia Krónikái – Caspian herceg (The Chronicles of Narnia: Prince Caspian)

0narnia2

Manapság már szinte minden héten előkerül valami rég elfeledett vagy csak egy adott környéken népszerű mű. A fantasy filmek elterjedésével a stúdiók rácsapnak a ilyen művekre. Legutóbb a Spiderwick krónikákat mutatták be, nem túl jó eredménnyel, idén pedig még érkezik a Harry potter hatodik része és a Nim szigete (ami már Amerikában kifutóban van, hozzánk még nem ért el).

A Narnia krónikáit filmre képzelő producerek már jó előre a zsebükben érezték azon bankkártyájukat, amivel elérhették azt a számlát, amin több millió dollár terpeszkedett a hatalmas siker után. Az első rész elég szépen hozott, így jöhetett a második felvonás, ezt pedig még követheti még öt, mivel a regénysorozat 7 kötetes.

Az első részből megismert szereplők visszatérnek Narniába, amíg ők egy évet öregedtek, addig ott 1300 év telt el. Kicsit megváltozott minden, a narniaiaknak, a lényeknek bujdosniuk kell, a telmarinok miatt. Földesurak uralják a vidéket, tanácskoznak, marakodnak, fogyatkoznak. A trón Caspian hercegé lehet, azonban Miraz nagyúrnak fia születik, ezért megpróbálja eltetetni láb alól az ifjú herceget. Ő azonban a narniaiak karjaiban landol, aki az élükre áll (persze végig jól öltözötten és megfésülve) és Peter, Susan, Edmund és Lucy segítenek a harcban neki, no meg a

Azért nem lehet elmenni a film mellett anélkül, hogy eszünkbe ne jusson a Gyűrűk urából pár részlet. Persze, ha a Narniát forgatták volna előbb, akkor a Gyűrűk ura nézése közben a Narnia jutna eszünkbe. A Caspian herceg a középkorból merít, a ruhák, a díszletek és még a mindent eldöntő párbaj is ezt a kort idézi. A díszletek mellett a látvány is hozza az elvártakat, akad itt mindenféle lény, akárcsak az előzőben. A beszélő borz és harci egereken kívül feltűnnek a minotauruszok és kentaurok is, no meg Aslan az oroszlán hangjának is teret (és vizet) engednek.

A szereplők határozottan jobbak, mint az első részben, ott valami eszméletlenül rosszul játszottak. Talán külön órákra jártak vagy a rendező Andrew Adamson tanulgatott, esetleg mindkettő, nem mondom, hogy hatalmasat alakítottak, de legalább a változás meglátszott. De a nem túl magasröptű beszélgetéseken van még mit finomítani (Bár mondjuk nem nyelvészeknek készítették). Az előző részben néhány maszk furcsának hatott, sőt a csatajelenettel sem voltam kibékülve, de itt már jobban odafigyeltek a részletekre, jobban megnyomták a pénzpumpát.

A Narnia folytatása egyértelműen jobb az előzőnél, sok meglepetés itt sem fogja érni a nézőt. Mivel alapvetően egy mese, így gyakorlatilag sok meglepetés nem fogja érni a nézőt. Aki jó vagy gonosz, arról már az első percben süt,

A Caspian herceg idén a második legnagyobb bukta (Amerikában), a harmadik felvonást azonban már készítik is elő, ha időközben nem gondolják meg magukat a készítők két év múlva érkezik a Narnia harmadik felvonása, ami remélhetőleg rátesz egy lapáttal a hangulatra, ha már képes volt arra, hogy az elsőnél kétszer olyan jobbat mutasson fel.

Értékelés: 60 %

imdb: 7,5

rottentomatoes: 66 %

Szereplők: William Moseley (Peter Pevensie), Anna Popplewell (Susan Pevensie), Skandar Keynes (Edmund Pevensie), Georgie Henley (Lucy Pevensie), Peter Dinklage (Trumpkin), Shane Rangi (Asterius), Sergio Castellitto (King Miraz)

 

Büdzsé: 200 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 131,9 M $
Eddigi összbevétel: 233 M $

Az első rész
Büdzsé: 180 millió dollár
Amerikai bevétel: 291,7 millió dollár
Összbevétel: 744,7 millió dollár

6 komment

 1. Hát szerintem az első rossz a második rosszabb…
  Döntsék már el mesét akarnak vagy gyűrűk ura makettet amiben mindenki trancsírozza az ellent csak sokkal kisebben mint a minas tirithi csatában:D

  Fetrengtem a röhögéstől amikor egy egér elmondja a viccesnek szánt dumáját és ezután egy jólirányzott szúrással beleilleszti a kardját egy katonabácsi arcába…
  A film fele blőd unalom a másik röhejes “csata” XD
  Apropó csata, ti mit tennétek ha a mezőt amin a csata van mindenfelől bazi erdő venne körbe és az ellenfél végzetes katapultjai a sereg háta mögött méterekre a fáktól lennének? Mert én kétoldalt 2 csapatot beküldenék az erdőbe hogy ott majd kijöjjenek. De ezek sz.rnak a katapultokra inkább a gyalogsággal vacakolnak XD

 2. attttti te vagy az én emberem! 😀
  Ez a második rész már vmiféle büntetés a gyanútlan mozinézőre, egyszerűen borzalmas. Az első se volt túl színvonalas, de ez még arra is rátett egy lapáttal. Sztori szószerint 0, színészi játékra még a 0 is sok lenne, a látvány pedig szintén nem nagy szám.

 3. Én az elsőt rossznak találtam, valahogy a második jobban tetszett. Szerintem a szinészek jobbak, mint az egyben, pedig abban tényleg nulla volt.

 4. Vvega: 😀

  Egyszerűen nem éreztem, hogy ez egy kerek egész történet akar lenni, csak azt éreztem, hogy itt valakik 2 órára le akarnak kötni… (Tuti a világuralomra törnek míg mi gyanutlanul filmet nézünk)
  Mintha el akarták volna érni egyszerre a gyerekeket és gyu rajongókat is és mint minden olyan próbálkozásnál ahol 2 célcsoport van egyiket se sikerül kielégíteni…

 5. ehhez annyit:), hogy nem volt olyan rossz. De a színészek továbbra is elég élettelenek. A maszkok, ahogy te is mondod, egy fokkal jobbra sikeredtek, úgy ahogy a csatajelenetek is. A forgatókönyv továbbra se váltja meg a világot azonban. És a két világ közötti ugrálásról még nem is beszéltem. Mardjunk annyiban, hogy egyszer, és h sikerült valamennyire kijavítani a gyermeteg hibákat, sikerült az első részt lehagyni, de nálam ez úgy az ötös környékit tudja csak súrolni. Ami tetszett az egér/patkány?. Bár őt is már sok helyen láthattuk:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *