6

Cloverfield (Cloverfield) – kritika

Filmek körül mindig is voltak titkolózások, ha valaki ki is szivárogtatott ezekről valamit, azt páros lábbal kergették el a környékről, a visszatérési utat leaknázták, a kaput pedig szögesdróttal zárták le előtte és a többi kíváncsi szem elől. Na de ilyen hatalmas nagy rejtély nem sok filmet övezett még, mint JJ Abrams legújabb gyermekét. Benne van a pakliban hogy ez végül senkit sem érdekel már a végén, de a filmet körülvevő sűrű homály és pár ügyesen elejtett információ hatására mindenki rákapott a mézesmadzagra. Először nem volt a filmnek címe, majd megjelent a plakát is, rajta a Szabadság-szobor figyelő feje nélkül. Majd tudni lehetett arról is, hogy egy bestia cincálja szét New Yorkot, de kézikamerás lesz az egész film, az egyik szereplő szemszögén keresztül láthatjuk a történéseket majd, aki folyamatosan veszi az eseményeket Egyre több embert kezdett érdekelni a mű, az interneten keringeni kezdtek rajzok, amik megmutatták az egyes embereket elképzelését a szörnyről.

Partyval kezdődik film, az egyik srác előléptetését ünneplik. Nem tart soká a banzáj, mivel történik egy kisebb földrengés, megnézik mi folyik az után, hát elszáguld mellettük a Szabadság-szobor feje, amitől nem nyugszik meg senki. Bin Laden helyett azonban egy nagyranőtt parazitaszörny-valami teszi tiszeletét New Yorkban, kicsit átrendezi a város arculatát.. Elkezdődik a vég nélküli menekülés, miközben a katonaság megkezdi a maratoni csatáját a sebezhetetlen kreatúra ellen.

„Ha ezt a videót látod, akkor meghaltam” – mondja a kamerába a főszereplő, akit nem is látunk, csak ha leteszi a kamerát vagy letörli a lencséről a rácsapódott vért. Ő cipeli a kamerát, csak ilyen jelenetek vannak, az ő szemszögén keresztül láthatjuk mi is történik. Abrams új alapokra helyezte a szörnyes-katasztrófás filmeket. Kiderült nem kell 100 millió dollár egy olyan filmhez, amiben letarolják a várost és még a hegynyi méretű csúf lény is megtalálható, sőt még a filmzenét is mellőzték, csak zajok vannak.

A Cloverfield az eddigi legsikeresebb januári bevételt tudhatja maga mögött. Bejött a hype, a marketing, az interneten terjedő sok filmhez kapcsolódó dolog. Be is jelentették egyből a második részt, bár nem tudom tudnak e legközelebb is valami hasonlót véghezvinni, a bevétel erősen csökken, örülhetnek majd, ha meglesz a 80 millió odahaza, ami ilyen nyitás után elég tré.

Hogy elindul-e egy ilyen kézikamerás trend? Nem hiszem, a Blair Witch Project is hasonló alapokon nyugodott, giga sikere lett, mégse ömlött ránk a kézikamerás filmdivat.

A film végén még elüldögélhetünk a székbe, hisz a kamera rángatózott folyton (mint aminek kötelező), így némi szédülés vagy efféle előfordulhat,eközben elmerenghetünk azon, mi lett volna ha rendesen, nem rángatózva forgatták volna le ezt a filmet, esetleg hagyományosan megrendezve. Talán lesz ilyen verzió a DVD-n?

Értékelés: 80 %

Valentin napra tökéletes, van benne romantikus szál is 🙂

Előállítási költség: 25 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 76,4 M $

Eddigi összbevétel:133 M $

6 komment

  1. jól kezdődik az év, a Rambo után itt a Cloverfield, csak így tovább. De remélem még sikerül ezeket is “felümúni”:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *