8

A Disney megvette a 20th Century Foxot

0disney20thAmiről korábban már pletykáltak, hivatalossá vált: a Disney megvásárolta a 20th Century Foxot. Pontosabban az anyacég, a 21st Century Fox azon részeit, melyek a 20th Century Fox stúdiót, a tévés részleget, valamint többek között az FX és a National Geographic csatornákat fedik. (A Fox News, Business és Sports tehát marad a korábbi tulajnál.) A Disney összesen 52,4 milliárd dollárt fizetett a megfelelő részvénycsomagért, de mellé egy 13,7 milliárd dolláros hitelt is átvállalt, szóval a végső vételár 66,1 milliárd dollár.

Ami a nagyvásznat illeti, ízlelgessük csak: az Alien, a Predator, a Majmok bolygója, a Die Hard és az Avatar franchise-okat már az egeres cég felügyeli. Illetve a régi Star Wars-trilógia jogai visszakerültek a Lucasfilmhez (jöhet a hamisítatlan, érintetlen, eredeti SW-kiadás…). Kevin Feige pedig dörzsölheti a tenyerét: Moziverzumának hőseit végre összeeresztheti az X-Menekkel és Deadpoolal (a Fantasztikus négyes kicsit nehezebb ügy, a Foxnál csak a terjesztési jogok voltak). Arról egyelőre nincs hír, hogy a Fox-stúdió divízióként megmarad-e vagy teljes beolvadás következik.

Bob Iger elnöksége alatt a Disney a kilencvenes évek mélyrepülése óta valóságos pénznyomdává alakult, amely kisgömböcként nyeli a konkurenseket: 2006-ban megvették a Pixart, 2009-ben a Marvel Stúdiót, 2012-ben pedig a Lucasfilmet, majd együttműködésbe kezdtek a Netflix-szel. Utóbbinak mostanában lesz vége, hiszen 2019-től a Disney saját streaming-szolgáltatást indít, ahová a már most impozáns mozifilmtár mellé újabb élőszereplős Marvel- és Star Wars-sorozatokat terveznek.

Update: egy érdekes elemzés az üzletről és a várható hatásokról (Index)

0disney20th2

Szerintetek merre tart ezzel az egeres cég? És Hollywood?

8 komment

 1. Majd az idő megmondja, hogy jó volt-e ez nekünk. Bár azt remélem a netflixre nem lesz rossz hatással.

 2. Szerintem nem jó,hogy ‘egy ember” kezében van minden. Nagyon nem jó. Ha eddig nem tettek le új minőségi filmeket,akkor ezután pláne nem fogna. Jönnek a remakeke,rebootok stb. Semmi újdonság nem lesz. Nem lesz konkurencia. Nem adok sok időt és szét fog szakadni az egész.

 3. Egy Egér mind felett …🙂 Könnyen lehet ,hogy pár éven belül 3 szereplőre redukálni díj Hollywood ..(a Warner és az Universal marad meg talpon) Nem biztos hogy jó ez…a Toyota sem veszi meg. BMW-t pedig meg lenne ra a fedezet.. és a világ csak profitál a külön állásukból .Masreszt ha egérék tényleg olyan okosak, megőrzik a Fox identitását és meghagyják mint “felnottebb “ témákat forgalmazó gyártó önálló entitás t.
  Ahogy a Warner a New Line esetében a horrorok és elsősorban kor határos vígjátékok elé teszi az adott logót .

 4. Nem tudom, volt-e már vizsgálat, de simán lehet, hogy a trösztellenes hatóság menetközben beleszól majd a bizniszbe.

 5. Először is, számomra érthetetlen, hogy egy nagy múlttal bíró gigastúdió megvesz egy másikat. Még ha arról lenne szó, hogy mondjuk egy kisebb céget kebelez be a Disney. De nem, fogta magát, kinyitotta a pénztárcát, megkérdezte mennyi és még adósságot is átvállal. Azért a Foxnak nem ment ilyen rosszul. Bár ugye lövésem sincs, hogy a háttérben mi történhetett.
  A Disney-nek nagyon megy:) Csak nehogy ráfaragjon a végén. Most már simán el tudom képzelni, hogy a legvégén egyetlen stúdió irányít Hollywoodban…továbbgondolva pedig akár a Fehér Házat is. És még azt is el tudom képzelni, hogy a Disney-t is megveszik:)
  Egyébként meg jöhetnek a crossoverek, pl John McClane bekerül a Tronba:)
  Az X-Menes crossoverek pedig magától értetődőek, csak én ezt inkább úgy tudom elképzelni, hogy egy alternatív univerzumból átruccannak erre a Földre. Mondjuk éppen Galactus pusztítja el a bolygót és az F4-gyel nem tudják megállítani, Dr Strange meg pl pont felkapja a fejét, nyit egy portált és áthozza őket erre a Földre, jön velük sajnos Galactus, majd a helyi hősökkel szépen leabálják a bolygófalót:)

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Biztosra megyünk *