0

Könyvajánló – Klasszikus, kultikus, korfestő

0kkkírta Nikodémus

Karácsony előtt spontán minisorozatba kezdünk: könyveket ajánlunk filmőrülteknek, hogy azoknak is jusson valami a fa alá, akik nem csak nézni, hanem olvasni is szeretnek.

Magyar hangosfilm-kalauz 1931-től napjainkig – érdekel ez manapság bárkit? Egy főleg amerikai filmeket ajánló és kritizáló blogon vagyunk, mégis izgalmas lehet ez a kötet. Legelőször azért, mert szó sincs enciklopédiáról: Kelecsényi László könyve tulajdonképpen velős kritikafüzér, mely hagyja az adatolást és a görcsös precizitást, helyette benyomásokkal, érzésekkel hódít, élményeket ad át. Másodszor apró recenziós remekművek sorát olvashatjuk a kötet oldalain – a szerző virtuózan forgatja tollát, szédületes tömörséggel fogalmaz, és mindig rávilágít a lényegre. Harmadikként pedig ízes kedvcsinálóként is működik: a magyar film kincseinek felfedezésére csábít.

„Ez a könyv szerelmi vallomás. A szerzőnek a magyar filmhez fűződő, állandóan újra kezdődő viszonyának gyümölcse. Több mint egy évtizede jött először a világra, aztán másodjára is megszületett. Korábbi kiadásai már csak közkönyvtárak polcain lapozhatók fel. Most újra megjelenik, az utóbbi évek friss nyomaival, újabb filmek bemutatásával. Írója évtizedeket töltött a filmszakma különböző területein: volt tudományos kutató, dramaturg, újságíró, filmtörténész, média-tanár. Élete jelentős része mozik sötétjében telt; videotékákban böngészve meg letöltő oldalak nézegetésével zajlott. Naprakészen követi a magyar film változásait: munkáját akár folytatásos regényként lehet olvasni.” (Forrás: moly.hu)

Klasszikus, kultikus, korfestő – Magyar hangosfilm-kalauz 1931-től napjainkig, Kronosz, Pécs, 364 oldal, 2014

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *