2

Imperium

imperiumposter

„A legjobb történeteket az élet írja” – szokták mondogatni. És ugye mi lehet annál izgalmasabb, hogy egy fiatal, terepen tapasztalatlan FBI ügynök neonácik közé épül be annak érdekében, hogy megakadályozzon egy terrortámadást. Michael German szövetségi tapasztalatain alapszik az Imperium, aki sok-sok hónapot töltött el fajvédők között.

Nate Foster (Daniel Radcliffe) fontos feladatot kap. Az addig háttérbe szorított férfinek be kell jutnia az árjacsoportok belső köreibe, el kell érnie, hogy megbízzanak benne. Eleddig csupán a billentyűzetén pötyögött biztonságos körülmények között. A gyanú szerint ugyanis könnyen lehet, hogy bőrfejűek fejében sok ezernyi életet követelő terrorcselekmény megvalósítása fogant meg.

imperium

Gyorsan tiszta vizet öntenék a pohárba. Aki egy Romper Stompert vagy esetleg Amerikai História X-et vár, csalódni fog. Az említett filmek emlékezetes, mondhatni klasszikus darabok, kiváló alakításokkal, remek rendezéssel. Az Imperium viszont jobbára átlagosnak mondható, szinte minden téren.

Nincsenek árja ismerőseim és fogalmam sincs, hogy miképp beszélnek és hogyan viselkednek ezek az emberek. Nem is szeretném más alkotásokban látott nácikhoz hasonlítani a karaktereket. Azonban még ha más, hasonló témával bíró, beépüléssel foglalkozó thrillerek mellé sem akarnám betenni, akkor is egyetlen szóval lehetne jellemezni Daniel Ragussis. rendezését: Egyszerű. Túlságosan egyszerű.

Foster ugyanis egyik pillanatban még szemüveges kis irodakukac, a következő pillanatban meg kőkemény, „Jobb, ha velem nem packázol” bőrfejűvé vedlik át. Gyakorlatilag különösebb nehézségek nélkül kerül be a szélsőségesek közé, könnyen beférkőzik vagy összebarátkozik a nagykutyákkal, akik szinte alig várják, hogy elkotyoghassanak egy-két érdekességet. Minden simán megy, különösebb fennakadások nélkül és ha emberünk gyanússá válna egy-két helyzetben, elég gyorsan kimagyarázza magát.

imperiumkep2

Ragussis totálisan átlagos munkát végzett. Bemutatja a bőrfejűeket, láthatjuk az átlagos, leginkább csak süketelő kemény legényeket, a nézeteket terjesztő ismertebb figurákat, a zenekedvelő fontos figurát és a horogkeresztes sütögetős bulit. És ez érdekes vagy feszült? Egyáltalán nem. Egyedül Radcliffe alakítását lehet kiemelni, a színész mindent megtesz, hogy elfeledtesse a Harry Potteres időszakot és kifejezetten jól játssza a rábízott karaktert. Egy elsőfilmes direktor olykor képes meglátni művében a kiugrási lehetőséget, azonban Ragussis munkája egy átlagos, „estére jó lesz” produkció szintjét éri el. „A legjobb történeteket az élet írja” – indítottam irományom. Könnyen benne van egy izgalmas thriller-dráma lehetősége a megtörtént esetben, hiszen egy beépített ügynök élete nem fenékig tejfel. De ha valóban így zajlott a való életben, hiába hangzik papíron remeknek, filmként nem túl erős.

imdb: 6,5
rottentomatoes: 86 %

2 komment

  1. Skinhead-ok és terror támadás.Hát Hollywood már megint összerakta a sztorit.Pofám leszakad,hogy már megint mi vagyunk szarok.Jelezze már valaki,hogy milyen náci terror támadásról hallott.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


6 − = egy