1

Elhunyt Michael Cimino

0mc

Elhunyt Michael Cimino amerikai rendező és forgatókönyvíró. A 77 éves filmes halálát Theirry Fremaux, a Cannes-i Filmfesztivál igazgatója jelentette be. Leírása szerint Cimino békésen távozott, családja vele volt az utolsó pillanatokban.

A 70-es években vált ismertté, az Új Hollywood generációjához tartozott. Eléggé nehéz természetűnek jellemezték, maximalista volt és egy jottányit sem engedett abból, amit elképzelt. A Silent Running sci-fi szkriptje után a Magnum ereje, illetve a Villám és Fürgeláb történetét vetette papírra. A szarvasvadász dráma a csúcsra repítette, 2 Oscar-díjat is hazavihetett, illetve kritikai és anyagi siker volt a film. Azonban A mennyország kapuja epikus westernnel eret vágott karrierjén. Ezen felül a produkció kvázi a westernkorszak végét is elhozta. 2012-ben a Velencei Filmfesztiválon leadták a 216 perces rendezői változatát, ez volt az utolsó nyilvános fellépése.

5 év múlva, 1985-ben jelentkezett újabb filmmel, de A sárkány éve, majd A szicíliai sem röpítette vissza az élvonalba. Utoljára 1996-ban hallatott magáról, a Hajsza a nap nyomában krimi-drámát adta ki kezei közül.

Egy komment

  1. Nem mondanám hogy egy matyó hímzés volt, de mindenképp megkerülhetetlen alakja a filmiparnak! Nyugodjék békében!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *