16

Amerika Kapitány: Polgárháború (Captain America: Civil War)

amerikakapitany

Az előző részekről itt és itt írtunk.

Gyakran előfordul a képregényekben, hogy egy-egy alaposan beharangozott eseményben néhány hős vállvetve harcol a gazemberek ellen. Esetleg összecsődítik az összes ismertebb karaktert valamiféle világot megváltoztató, esetleg kozmikus kaland miatt. Olykor viszont összerúgják a port és látványos harcok keretein belül vezetik le a nézeteltéréseiket. A Polgárháború szintén efféle sztori volt, csak éppen a Marvel univerzum egészét (vagyis a földi részét) érintette. Ebben egy fiatalokból álló zöldfülű hőscsapat esett neki élő adásban pár gonosz alaknak. Csakhogy az akció kudarcba fullad, aminek eredménye 600 áldozat. Emiatt bevezetnék a regisztrációs törvényt, amely kötelezi az igazságosztókat, hogy felfedjék kilétüket a kormány előtt. A döntés kettészakítja a hőstársadalmat, Vasember kiáll a szabályozás mellett, Amerika Kapitány viszont ellene van.

null

Nos, a filmváltozatban némiképp máshogy alakul, de a lényeg alapvetően nem változik. Kapitány éppen egy bevetést irányít, amely során sok ártatlan ember életét veszti. Éppen ezért köteleznék a csapatot, hogy ne önállóan cselekedjenek, hanem csak akkor lendülhetnek akcióba, ha hívják őket. Csak alá kéne írni azt a fránya „paktumot”.

Tony Stark ugyan nem része a brigádnak, de Ultron óta már máshogy viszonyul a hősködéshez. A korábbi filmekben ő sem szívesen fogadott egy tanácsokat, de egyet tud érteni Vízióval, miszerint igenis kordában kell tartani a Bosszúállókat, akik nem csupán Amerikában, hanem más országokban bunyóznak, ennek nyomán pedig nem csupán diplomáciai bonyodalmak és „járulékos veszteségek” adódnak. Steve Rogersnek abszolút nem tetszik a kialakult helyzet, számára több kérdést is felvet a szabályozás. És a kialakuló konfliktus szépen egymásnak ugrasztja a Kapitányt és Vasembert, a csörte gyakorlatilag már a Bosszúállók „Vegye fel a páncélt!” szöveg óta érik.

Annak ellenére, hogy mindig is sejteni lehetett, hogy a Polgárháború inkább lehetne Bosszúállók 2.5, az alkotók és a főszereplők is hangoztatták, hogy nem hiába Amerika Kapitány a címe. Ugyanis tényleg Steve Rogersre fókuszál a film és ez az ő személyes története. Csak elfelejtették hozzátenni, hogy ez a nézeteltérés minden hős életére kihatással van, kiemelten Starkra, Skarlát Boszorkányra és Bucky-ra.

spidercaptain

A sorozatiparból importált Russo fivérek a Tél katonájával talán a Marvel legkomorabb és legizgalmasabb filmjét tették le az asztalra. Éppen az elégedettség visszhangjai miatt kaptak újabb bizonyítási lehetőséget a Polgárháborúval, amely ugyan kevésbé feszült, de ettől függetlenül a szükséges pontokon kellőképpen drámai és érthetően, illetve világosan mutatják be a szemben álló felek döntéseit, tépelődését.

Erősen sejttették a rajongókkal, illetve ígérték, hogy a Bosszúállók csapat már nem lesz a régi a film után. A nézeteltérések és a brigádra nehezedő nyomás nagy hatással lesz a tagokra – ezt szépen be is mutatták. Általában véve a kritikák mindig a nagy ellenfél személyét/tárgyát emelik ki gyenge pontként, ám ezúttal nem lehet panasz a problémák okozójára. Zemo ugyan nem rendelkezik szupererővel és természetfeletti képességgel, csupán ravasz és fondorlatos. Ha a Kapitány irányította különítményt külső hatással nem lehet megtörni, akkor el kell érni, hogy belső konfliktusok cincálják szét.

captainamerica

Ezúttal is láthatunk néhány eléggé látványos, korrekt módon kivitelezett akciójelenetet. A bevitt ütések és találatok eléggé keménynek, súlyosnak, mázsásnak tűnnek, a lényeg, hogy van bennük erő és nem csak apró simogatásnak tűnnek. A reptéri ütközet egészen élvezetés, ám nem durrogtatják el itt az utolsó petárdájukat, tartogatnak még meglepetéseket. A csatákba Fekete Párduc és Pókember is bekapcsolódik, a bemutatkozásukra nem lehet panasz, a felvezetés után hamarosan önálló filmben bizonyíthatnak, utóbbi végre a Marvel beleszólásával szőheti hálóját.

Egyesek a Polgárháborút a Birodalom visszavághoz hasonlítják. Tény, hogy a hősök jövője nem tűnik fényesnek, de annak fényében, hogy tudjuk, hogy Thanos miatt hamarosan jön az össznépi összeborulás máris nem tűnik oly súlyosnak a helyzet. Mindemellett sokkal nagyobbat „ütött” volna a film, ha úgy 10 percet kivágnak a végéből. Viszont vitathatatlan, hogy a rendezők munkája a Marvel rajongókat elégedettséggel fogja eltölteni. Habár Thor és Hulk kivételével az összes filmben látott hőst felvonultatja, mégsem válik zsúfolttá, ráadásul mindenkire jut pár perc, ezen felül a látványosságok és remek akciójelenetek mellett a karakterek emberi oldalukat is kidomborítják. Remélhetőleg sokáig kitart a színvonal. 85 %

imdb: 8,5
rottentomatoes:  90 %

Büdzs: 250 millió dollár
Eddigi összbevétel: 700 millió dollár

16 komment

  1. Kiváló film! Egyenrangú az előző résszel, és a két Bosszúállók filmmel is! Mégis van pár apró spoileres megjegyzésem:
    1. Nagyon aggódtam, képesek-e élvezhető és szórakoztató Polgárháborút csinálni tizedannyi szuperhőssel, Latvéria, nanorobotok, Nitro,irányított szupergonoszok nélkül. És sikerült nekik! Le vagyok nyűgözve.
    2.Mégis nekem hiányzott Thor és Hulk. Vajon azért nem szerepeltették őket, mert túl erősek lettek volna? Gyorsan eldöntötték volna a Polgárháborút? Vagy ők túl sok lettek volna?
    3. Ugye a film végén Clint, Wanda, és Hangya (anti-regisztárciósok) börtönben maradnak. Namármost Natasha elárulta a Pro-regisztrációt. Őt miért nem börtönözték be?
    4.Sajnáltam hogy a reptéri csatában Natasha gyorsan kiesik és sokáig nem látni.
    5. Hát ezt is megértem, hogy Vasember és Kapitány barátságának örökre vége, nem hinném hogy Vasember valaha megbocsátana neki. Attól félek ez nagyon kárára lesz a Bosszúállóknak a jövőben.
    6. Örülök hogy Pókember és Fekete Párduc nem csak cameoztak pár percet, hanem hosszú és jelentős szerepük volt! Szuperek voltak!
    7. Az egyetlen akiben igazán csalódtam az Zémó báró. Azt hittem igazi szupergonosz lesz, hogy olyan lesz, mint az Avengers Föld legnagyobb hősei sorozatban, és a külseje is olyan lesz mint ott (lila páncélzat és maszk). Ehhez képest itt csak közönséges emberként szerepeltetik, és szupergonosz ruházat sehol. És miért kellett kitalálni neki családot? Miért kellett őt a Bosszúállók áldozataként feltüntetni? Miért nem maradhatott egyszerű gonosz, Hidra vezér, és Kapitány halálos ellensége, mint bárhol máshol?
    8. Végül nekem úgy tűnik, a két oldal nem békült ki a film végén. Ugye a képregényekben a közös ellenség (nanorobotok) miatt a Pro és Anti regisztráció kibékült. Itt nem volt ilyen közös ellenség, és nem békültek ki. Vajon majd a Bosszúállók 3-ban kibékülnek-e? Főleg úgy hogy itt nem törölték a Szuperhős regisztrációs törvényt.

  2. SPOILER!!!:
    Akármennyire is próbálták drámaivá és felnőttessé varázsolni a filmet, nekem két dolog miatt nagyon töketlen volt a produkció, és ez rá is nyomta a bélyegét a filmélményre.
    Az egyik Rhody (remélem jól írtam a nevét) lebénulása. Dramaturgiailag és hangulatilag annyira adta volna magát, hogy belehaljon a zuhanásba, hogy az nem igaz! Ez lett volna az igazi, drámai tetőpont az egymás ellen való küzdelemnek, hogy végül az egyikük életét veszti. Olyan jól felvezették azt a jelenetet, már éreztem a gombócot a torkomban, aztán csak fogtam a fejem, mikor kiderült, hogy kutyabaja. Jó, a lábai használhatatlanná váltak ugyan, de még csak nem is tolószékbe tették, hanem kapott egy mechanikus protézist, szóval gyakorlatilag olyan, mintha mi se történt volna.
    Iszonyatosan nagy kihagyott ziccernek éreztem ezt a dolgot. Csak úgy, mint a film végét.
    Jól írták a kritikában, hogy a végéből nagyon le kellett volna csippenteni 5-10 percet, és valahol ott befejezni, hogy a Kapitány eldobja a pajzsát és haraggal válnak el Tonytól. Sokkal tökösebb befejezés lett volna ez, és milliószor jobban várnám a folytatást, ha nem varrták volna el a végén, ezt a szálat.
    Azzal a leveles befejezéssel úgy éreztem, mintha a film megsimogatta volna a buksimat, hogy “ne aggódj, minden rendben lesz, úgyis ki fognak békülni!”
    Most komolyan kellett ez bele???
    Hiába volt tele eseményekkel végig a film, és hiába sugallta az előzetes marketing, hogy ez a mozi gyökeres változásokat fog eredményezni a Bosszúállók csapatán belül, ezzel a pozitív kicsengésű befejezéssel mégis olyan érzésem van, mintha nem történt volna igazán semmi.
    Pedig szerintem a Marvel simán megengedhetett volna magának egy ilyen lépést. A Sötét Lovag filmnek többek között pont ez a nagy erőssége, hogy nem jópofizott és nem akart nyugtatgatni a befejezésben, hanem az arcodba döngölte, hogy “igen, minden sz*rrá ment, törődj bele!!”
    Az a fajta tökösség pedig nagyon hiányzott volna ennek a filmnek is.
    Összességében, én soha nem szapultam a Disneyt, mert úgy éreztem, hogy eléggé szabad teret adnak a Marvel filmeknek (valamint az Ébredő erő alapján a Star Warsnak is), de ebben a két dologban nagyon éreztem, hogy ez annyira “díznis” húzás volt!!

    • Spoiler: Azért nem lett volna jó, ha Rhodey-t kicsinálják, mivel akkor Stark nem ment volna el a bebörtönzött hősökhöz. Én speciel sajnáltam őket, de leginkább Skarlát Boszit. És nem nézték meg volna a közös videót, ami miatt újból egymásnak esnek.

      A kibékülő levél úgymond túl gyorsan jött. Kellett volna várni vele. Nem volt elég tökös a Disney, kellett valamiféle happy end. Talán a Fekete Párducban tovább viszik ezt a polgárháborús szálat.

  3. Szerintem pont elég volt ez a 12 szuperhős a filmben!
    Egy két és fél órás filmben nem lehet normálisan szerepeltetni több tucat szereplőt! Így pont elegendő idő jutott mindenkire, én úgy érzem.
    (Nekem nem hiányzott Thor és Hulk! Mindkét karakter a Kapit választotta volna szerintem, ők a legerősebbek; egyenlőtlen csata lett volna!) 🙂
    Steve és Tony a képregényben is összevesznek, többször is, mégis együtt harcolnak, ahányszor csak valami nagy fenyegetés éri a Földet! 😉
    És igen, az emberi természet már csak ilyen, megbocsátunk egymásnak, nagyon sok esetben! 😉
    Zémó még mindig jobb volt Luthornál. Eisenberg szövegétől a falra másztam néha…
    Rhodey nem halhat meg, az USÁ-ban ő is egy elég népszerű karakter! Szegény, itt még elég olcsón megúszta…

    • Hulk nem fért volna be. Tudták ezt a képregényben is, a Civil War alatt egy másik bolygón volt. Itt meg szétkapta volna bármely tagot.
      Rhodey majd talpra áll, szépen meg lesz gyógyítva, mondjuk az egyik Végtelen Ékkő segítségével, legkésőbb az Infinity War 2-ben:)

  4. Komolyodik a Marvel, de még nem eléggé. Jó a film, szépen ki van dolgozva az alapkonfliktus, és örülök a karaktervezérelt cselekménynek. (Milyen ironikus amúgy, hogy pont a mindig lázadozó Vasember hódol be, és a naivnak elkönyvelt AmKap nem vállalja az aláírást. De meg van alapozva mindkét döntés.) Még a gonosz karakter is jó volt viszonylag (újat mutatott végre), de kicsit komolyabb véráldozattal is járhatott volna az összecsapás (Rhodey ugyebár), és szükségtelen volt a harc utáni epilógus (levél, mobil stb.).

    SPOILER
    Akkor lettek volna igazán bátrak a rendezők, ha megölik AmKap-t, akinek a ruháját Bucky húzza fel, bosszút esküdve Vasember ellen. Ehhez képest…
    SPOILER VÉGE

    Párduc bemutatkozása rendben volt, Hangya és Sólyomszem nem sok vizet zavart, Pókember meg vicces volt, de teljesen felesleges a cselekmény szempontjából.
    A Birodalmas poén nagy volt! 🙂

  5. Nekem csalódás.
    SPOILER:
    Az eddigi Marvel filmekből kiindulva Stark és Kapitány karaktere 180 fokos fordulatot vett. Kapitány, aki eddig engedelmesen végrehajtotta saját hadserege/kormánya utasításait, most ellenszegül, Stark, a tökös, aki mindig önálló volt, most hirtelen beáll a sorba.
    Az akciójelenetek jók voltak, mégis rettentően bosszantott, hogy csak kenegetik egymást – semmi nem volt komoly, és még bocsánatot is kértek egymástól. Pff.

    Mégis a vége idegesített a legjobban, mert mit csináltak a rendezők? Felépítették a konfliktust, összeeresztették a karaktereket, és a végén elmaradt a katarzis! Hogy a fenébe lehet katarzis nélkül megcsinálni egy szuperhősös filmet?
    Nem vagyok képregényes, csak a kritikából derült ki nekem, hogy Thanos miatt összeállnak megint.

    Ami a negatív karaktert illeti, szánalmasnak tartom, hogy egy ilyen semmilyen, szürke kis figura túljárt mindannyiuk eszén – miközben tényleg túljárt.
    Akárhogy nézek is vissza a Marvel filmek “gonoszaira” tényleg Loki volt az egyetlen, aki emlékezetes maradt, annyira, hogy még hiányzik is.
    SPOILER VÉGE

    • SPOILER

      “Az eddigi Marvel filmekből kiindulva Stark és Kapitány karaktere 180 fokos fordulatot vett.”

      Ez szerintem épp jól volt felvezetve. Emlékezz, Stark az Ultron-kaland miatt (tulajdonképpen ő szabadította rá a világra) igencsak beijedt (pánikbetegségét meg már a Vasember 3-ban is pedzegették), AmKap bármiféle felügyeleti szerv iránt való bizalmatlanságát pedig szerintem elég jól illusztrálja a Tél katonája-film.

      SPOILER VÉGE

    • A Kapitány a képregényben is teljesen független politikailag, egy idő után totálisan elveszti a bizalmát az USA kormányával szemben (komoly ellenfelei szivárognak be)! Le is mond a szuperhős nevéről egy időre…
      Kenegetik egymást???
      Az utolsó csata azért elég komoly volt, nem?
      Zémóban pont az volt a poén, hogy mindenféle szuperképesség nélkül komoly bajt okozott az eszével és a kitartásával!
      Loki tuti, hogy visszatér még! 😉

      • Az utolsó csata valóban komoly volt; annyira, hogy felfordult a gyomrom és örökre megutáltam Kapitányt meg az agymosott haverját.

    • Loki a legjobb gonosz:) A mélypont talán a Thor 2-ben volt.
      Zemo-ból senki nem nézte ki, hogy félelmetes ellenfél lesz és a végén csak kiderült, hogy milyen ügyesen csinálta. A rendezők elérték, hogy ismét mindenki azt gondolja, hogy megint egy szürke alak a főgonosz, aztán kiderült, hogy mégsem annyira szürke.

  6. Direkt vártam pár kommentet, hogy velem van-e a baj, mert én is csalódottan jöttem ki, mondjuk eleve irreális elvárásokkal ültem be. Tegnap néztem másodjára, ezúttal felirattal, az élmény szempontjából jobb volt, hogy mire számítsak, vagyis hogy mire nem…most nagyon éreztem hogy disney és nem mernek megölni main karaktert, nagyon kellett volna bele egy halál, vagy egy nagyobb fordulat. Nem igazán értem, miért volt oda mindenki, hogy úúúúristen Bucky ölte meg Stark szüleit mikor ezt már a Winter Soldierben is megmutatták…Tisztes munka alapvetően, az akciójelenetek nagyon helyén vannak, ha jól rémlik a John Wick rendezője dolgozott rajtuk, azt a filmet meg csak az akció jelenetek vitték. Spidey tetszett, Boseman Black Pantherje meg zseniális, minden szempontból. Sok helyen olvastam hogy Zemo elpocsékolt meg középszerű karakter, szerintem pont hogy az eddigi egyik legjobb “gonosz”, hiszen csak egy türelmes és megtört ember képességek nélkül, mégis elérte amit akart, szóval Brühl és Boseman játéka hatalmas pozitívum nekem de olyan volt mint a bvs, rövidnek éreztem nagyon így is és túlzsúfoltnak, igaz hogy mindenki motivációját jól bemutatták de nagyon gyorsan, szóval félek az Avengers 3-4-et illetően, mert az 6szor ennyire túlzsúfolt lesz.

  7. Teljesen korrekt film, simán jobb, mint az Ultron kora volt, a BvS-nél meg aztán pláne.
    Az új Pókember jó, bár továbbra sem tetszik, hogy ennyire visszafiatalították, illetve ennek a May néninek semmi köze nincs az eredeti karakterhez. Andrew Garfield nekem jobban tetszett Parkerként, de ez végre az a szövegelős, viccelődő karakter volt, aki a képregényekben is szerepel. Az eredeti karakternél is kellett idő, mire benőtt a feje lágya, szal rendben volt. Remélem a pókösztönről sem “feledkeznek el” végre.

    • Na igen, megint egy fiatal Peter Parker. Ki van már ezzel majdnemhogy a pittyem:) Lehetne már lassan egy öregebb karaktert mutatni. Sőt, szerintem jó is lenne. Mindenki betéve tudja, hogy milyen volt gimis korában, lehet, hogy Feige ezt a korszakot szereti, de azért ez már kissé túlzás. Mindenesetre Holland jó volt, de remélem a tinidrámázást a Pókember filmben nem nyomják fullba.
      A pókösztönt én is sokszor hiányoltam a régebbi filmekben.

      • NA ezzel pont nem értek egyet, az első spidey már dolgozott mint fotós, a másodikat meg egy 30 éves tini játszotta aki már éppen végzett a gimivel, most végre megkaptuk az eredeti pókembert, aki fiatal és tényleg egy gyerek játssza.

  8. Most jutottam el arra a pontra, hogy CSAK azért nézem meg ezeket a filmeket hogy elmondhassam hogy láttam… Nem olvasok képregényeket tíz éves korom óta és nem is érdekelnek túlságosan, én inkább filmeket nézek kiskorom óta. Na itt kezdődnek a bajaim. Amit eddig a MCU nyújtott számomra az most ért (talán) a legaljához. Mozgatva van egy nagy rakás – különálló filmeket is kapó – hős, adva van egy háttérből ármánykodó, furfangos, mindenféle szuper erő nélküli figura aki belülről rohasztja szét a bosszúálló csapatot (mellesleg ez kivételesen üdítően hatott a Mandarinos pofáncsapáshoz képest), $250 m, 2,5 óra és az égadta világon nem mozgatott meg bennem semmit. Két dolog ami tetszett: A fő gonosz csóka és Fekete Párduc. Ennyi. Mindenki topog hogy most mi merre, mi van, akkor most halálig vagy első vérig megy a balhé, ez a két karakter legalább nyíl egyenes, következetes, A Natashás pálfordulásnál majdnem hozzávágtam valamit a monitorhoz… olcsó gagyi (insert gaaay seal meme here)! Az az egész pontosan úgy hat, mint a Dallas. A Ewing család története szuperhősökkel, viszálykodás, melodráma, belső ellentétek stb. elnyújtva a végtelenbe és tovább… Felskiccelt vázlatokkal bombáznak évente egyszer-kétszer, ugyanazt a sémát durrogtatva és nem érzem hogy tétje lenne bárminek, illetve hogy valamerre haladna az egész. Filmes szempontból egy tisztes iparos munkának látom az egészet, az elköltött pénzt azonban Én nem látom hova tették, a reptéri jelenetnél nagyon izzadtak az effektesek de belebuktak, a hangya és pókember is fertelmesen nézett ki (már már kínosan). Waititi Thor filmjét várom, mert eddig Feige olyan szépen semmilyenre simította az összes eddigi filmet hogy kíváncsi vagyok az ő stílusából mi marad a filmben… (Az első vasemberen még érződik hogy még nem Feige fogta a gyeplőt!!!)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *