2

Chuck Norris, a delta kommandós texasi kopó

chucknorrisChuck Norris focizott már gömbvillámmal! Sok ember hord Superman-pizsamát. Superman Chuck Norris-pizsamát hord! Néhány éve bukkantak fel a neten ezek a humoros egysorosak, amelyek megmosolyogtattak mindenkit. És azért ne feledkezzünk meg arról, hogy pár éve a Megyeri híd majdnem Chuck Norris-híd lett, miután az interneten szavazni lehetett az elnevezésére.

Szóval ezek a tények 2005 elején tűntek fel az interneten. A Something Awful fórumán először Vin Diesellel készültek efféle humoros mondatok, a Gorilla bácsi után. Majd néhány hónap elteltével a fórumozók átváltottak Chuck Norrisra, amelyek már elterjedtek az interneten. Mondjuk nem csoda, hiszen ha Chuck Norris azt akarja Vin Diesel benzinnel is működik.

De ezek ugye mégsem viccek, hiszen mind igaz. De tegyünk úgy, mintha a kőkemény akciósztár is halandó, „egyszerű” ember lenne. Fogjuk rá, hogy 76 éves.

norrisleeCarlos Ray Norris néven született. Édesapja és édesanyja félig ír és félig cseroki származású volt. Apja, Ruud Draak később Norrisra változtatta a nevét. Carlos az érettségi megszerzése után csatlakozott az amerikai légierőhöz és a Dél-Koreában található Osani bázison szolgált katonai rendészként. Ezen a helyen kezdett megismerkedni a Tang Soo Do ázsiai harcművészettel, egyúttal itt is kapta meg a Chuck nevet. Az Államokba hazatérve továbbra is Northtrop cégnél dolgozott, esténként pedig karateoktatásokat tartott. Többek között fekete öves lett tangszudóban, Shito-Ryi karakterében és Jui-Jitsuban is- Ráadásképpen megalapította a Chun Kuk Dot. 1964-től kezdve indult be harcművész karrierje, rengeteg címet szerzett és 1974-ben vonult vissza.

Long Beachen egy harcművész bemutatón ismerkedett meg Bruce Lee-vel és a találkozás különösen fontosnak bizonyult Norris életében. Bekerült A Sárkány útja filmbe, ahol a végén a Colosseumban csaphatott össze Lee-vel és ugye tőle nem szégyen kikapni. Ráadásul rögtön egy klasszikussal indította az akcióhős pályafutását, bár ekkor még várni kellett a nagy áttörésre. 1974-ben Steve McQueen beszélte rá, hogy jelentkezzen az MGM színésziskolájába.

1977-ben jött az első igazi főszerep, Országúti bunyósban kamionost játszik és jó néhányszor kell bevetnie öklét. Az Egyszemélyes hadseregben meg kell találnia, hogy ki öldösi a rendőrség embereit, a Karatés védőangyalban pedig saját kezébe veszi az igazságszolgáltatást. Mind-mind rendkívül egyszerű történettel bírtak, de kellőképpen szórakoztatóak voltak és jó néhány akciójelenet akadt a filmekben. A közönség kedvelte, a bevétel is szép volt, Norrisra fel is figyeltek a Cannon stúdiónál. Nem is bánta meg, hogy leigazolt hozzájuk, mivel a cég berkein belül készítette klasszikus akciófilmjeit, amelyekre a mai napig emlékszünk.

norris1Ütközetben eltűnt, Invasion U.S.A., a Delta kommandó, A csend kódja, A tűzjáró, A hős és a terror, A bérgyilkos. Egytől-egyig a megboldogult VICO korszak gyöngyszemei voltak, a videólejátszók elterjedésével itthon mindenki látta, hogy miképp veri vissza az Amerikát megtámadó terroristacsapatot, hogyan éli túl a vietnámi poklot vagy Teheránban hogyan abálja el a túszejtő terroristákat. Mindegyik klasszikus és az akciókedvelők boldog mosollyal az arcukon,nosztalgiával gondolnak vissza ezekre.

Az Ütközetben eltűnt két részét egyben forgatták le. A sztorit még James Cameron írta 1983-ban a Rambo 2-höz és jó ideig keringett Hollywoodban az elképzelés. Felfigyeltek erre a Cannonnál is, természetesen megtetszett nekik és megszületett Braddock ezredes karaktere. Sietni kellett a forgatással, mivel el akarták kerülni, hogy a Rambo bemutatása után a bíróságon magyarázkodjanak. Az eredeti elképzelés szerint a másodikként kiadott Ütközetben eltűnt jött volna először, de Joseph Zito rendező szerint az akkor folytatásnak szánt film sokkal jobbra sikeredett, ezért inkább azt részesítették előnyben.

Az Invasion U.S.A. Forgatása alatt a filmesek kiélhették romboló vágyaikat. Ugyanis az Atlanta reptér meg akarta hosszabbítani a kifutót és el akarták dózeroltatni a környékbeli házakat. Mindez kapóra jött a forgatócsoportnak és megsemmisíthettek a még álló házakat. Készült afféle folytatás is, de Norris nem vállalta a szerepet, így Matt Hunter bőrébe Michael Dudikoff bújt a Lőj a vadászra akciófilmben. Érdekességképpen megemlíteném, hogy A bérgyilkos forgatókönyvét Charles Bronsonra szabták az írók, de a Cannon mégis kedvenc akciósztárjuknak kínálta fel a lehetőséget.

walkerA 90-es évek elejére a Cannon fénye halványulni kezdett és ezzel együtt Norris is lassacskán kikopott a mozikból. 1993-ban indult a Walker, a texasi kopó sorozat, amely 10 évadot élt meg és itthon is közkedvelt volt.

Utoljára 2012-ben láthattuk őt az Expendables 2-ben, jelenléte csak dobott a produkción. És azért erről a zseniális videóról se feledkezzünk meg.

 

2 komment

  1. Chuck Norris nem azért alszik lámpa fényél, mert fél a sötéttől,hanem a sötétség fél Chuck Norristól.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


6 − öt =