9

Fénykard? Lézerkard?

kardok
Sok cikkben vitatkoztak a kommentelők, hogy melyik a helyes kifejezés. Nézzük, mit ír a Wikipédia (az egyszerűség kedvéért, és mert tudom, hogy hivatkozásra ritkán kattintotok, idemásolom):
A fénykard egy kitalált eszköz, a Star Wars című űropera filmben a Jedi lovagok legfőbb fegyvere, elegánsabb és erősebb, mint a lézerpisztoly.

Felépítése:

Markolat: Ez az a része a fénykardnak, amit a Jedi harc közben megfog. A markolatból gombnyomással ugrasztható ki a penge, illetve oda zárható vissza. A markolat hossza 24-30 cm.

Erőörvénygyűrű: A markolat fölött helyezkedik el.

Kristály: A kristály gyakorlatilag bármilyen kristály lehet. A kristály határozza meg a penge színét. Obi-Wan könyve szerint a legjobb fénykardok természetes kristályt használnak, lehetőleg három darabot, amik különböző sűrűségűek és felületük is különbözik.

Pengehossz-szabályzó: Meghatározza a penge hosszát. A szabályzó egy csavar, és minél többet tekerünk rajta, annál hosszabb lesz a penge. A penge nagyjából 1 m-1,3 m hosszú.

Pengeerő-szabályzó: A penge erejét határozza meg. Hasonló csavar, mint a pengehossz szabályzó. A korai fénykardokon még nem létezett.

Színek:

Mace Windu  ametiszt-pengéjű fénykardját – ahogyan a Klónok támadásában szerepel – Samuel L. Jackson kérte a szerephez, hogy megkülönböztesse a karakterét a többi jeditől. Jackson kedvenc színe a lila, és többször is kérte hogy karaktere ilyen színű fénykardot forgathasson. A klónok támadásában a sárga is gyakran használt penge szín. A jedi mestereknek általában zöld színű fénykardja van.Ez is egy gyakori szín. Létezik arany színű fénykard is

A számos egyéb penge szín jelenik meg a Star Wars termékekben.

Készítése:

Ahhoz, hogy egy Jedi készíteni tudjon fénykardot, kristályra van szüksége. Egy Jedi mester néhány nap alatt képes elkészíteni egy fénykardot, másoknak ez hónapokig is eltarthat.

Hagyományosan a Jedi saját maga készíti a fénykardját, de ez alól sok kivétel van. Léteznek előre elkészített fénykardok, illetve egyik Jedi a másiktól örökölheti annak fénykardját.

Csak az Erő felhasználói képesek fénykardot készíteni, ezért fénykard nem készíthető gépi úton. A nem megfelelően összeállított fénykard az első bekapcsolásakor felrobban.

Jellemzői:

A penge ívhullám energiából áll. A pengének nincs tömege, de az elektromágnesesen előállított ívhullám giroszkopikus hatást fejt ki, ez megnehezíti a kezelését. A fénykard pengéje a legtöbb anyagot képes keresztül vágni (ez alól az egyik kivétel egy másik fénykard pengéje, és egyes egzotikus ötvözetek, mint például a cortosis). A penge nem ad ki hőt. Egyes fénykardok víz alatt is működőképesek, mások nem. Kellően képzett kardforgató esetén képes visszaverni kézi lézerfegyver lövését.

Fontosabb, érdekesebb fénykardok:

  • Darth Maul dupla-pengéjű fénykardja, ami lényegében két fénykard ellentétes irányban egymáshoz erősítve. Emellett kardján mindenből kettő van, így ha egyik elromlik, a másikat használhatja helyette.
  • Mace Windu fénykardja egyedüliként ametiszt színű, az őt alakító Samuel L. Jackson kívánságára
  • Darth Vader fénykardja: Lényegében egy tökéletlen változata az Anakin Skywalker-kori fénykardjának. Kinézete hasonló, pengéje vörös. Markolata kisebb, mint az eredetié.
  • Darth Sidious, az Uralkodó fénykardja: Ezt a fénykardot csak a Star Wars 3. részében, a Sithek Bosszújá-ban láthatjuk. Itt arany színű, de több, Lucas által is aláírt forrásból kiderül, hogy a kard fekete színű. Szóval van két kardunk, mely ugyanúgy néz ki, csak az egyik arany, a másik fekete színű.
  • Darth Tyrannus fénykardja: Fényes, ezüst színű, markolatának vége hajlított.

Forrás: Ryder Windham: Jedi vs Sith – The Essential Guide to the Force, Del Rey Books, New York

Nemrég újranéztem az epizódokat. A második részben (A Klónok támadása)  Obi-Wan és Anakin követnek egy alakváltót. Mielőtt belépnének a bárba, ahol az rejtőzik, Obi-Wan azt mondja: Ez a lézerkard az életed. (A szinkronos verzióban kétszer is a lézerkard szót használják.)

Az eredeti trilógiában természetesen a fénykard hallható.

Ismerek olyat – aki korából adódóan – csak most kezdi nézni a Star Wars-t és kicsit össze van zavarodva. Egy szó, mint száz, ne akadjon ki senki, ha valaki lézerkardot ír, mert a szinkront bizony elcseszték. A Lightsaber (Fénykard/Fényszablya) továbbra is fénykard, és reméljük, hogy a szinkronosok odafigyelnek Az Ébredő Erőnél.

 

 

9 komment

  1. Fénykard, természetesen fénykard. Meg egyébként is jobban passzol a hangzásban a franchise-hoz. Bár mondjuk ha az Új Remény jött volna ki legelőször a midiklorioánokkal meg Jar Jarral, akkor mehetett volna akár a lézerkard is, mert rohadtul nem lett volna klasszikus a Star Wars:)
    https://www.youtube.com/watch?v=hFB16GCocfw

  2. Fénykard, én is így ismerem. A “light” szó tudtommal fényt-t jelent. Így nagyon nem kell gondolkodni.
    Ha lézerkard volna, akkor laser-sword, nem? De szerintem ez sosem hangzott el a Star Wars univerzumban. Nem emlékszem. Amúgy meg nem tök mindegy? 😀 Kard és csá!

  3. Amúgy meg szablya, ha már pontosak és kukacoskodók akarunk lenni.
    Mert minden szablya kard, de nem minden kard szablya 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *