16

VHS korszak -1976 – 2015

vhs“Magyarországon nem lesz több videokazetta kapható. A boltokban az utolsó darabok még néhol fellelhetők, de mivel szinte senki nem vásárol már videokazettát ezért a héten beszüntetik a forgalmazását. Az őszre pedig az utolsó gyártósor is leáll a világon amely még ilyen őskövületet gyártott idáig.” – írta a Hardverker Online Kft.

Nosztalgiával tekinthetünk vissza azokra az időkre, amikor egykedvű férfihang narrálta végig a filmet, amelynek többször remegett a képe. Kismillió alkalommal néztük meg az akciófilmeket, olyan klasszikusokat, mint a Mad Max, az Ütközetben eltűnt vagy A bolygó neve: Halál, A jedi visszatér. Vagy naiv reményekkel mentünk a tékába, hogy esetleg benn van-e már az új Arnold Schwarzenegger-film. Tök mindegy, ha előttünk 853-an látták már, csak legyen kölcsönözhető. És este 9-kor a lejátszóval bíbelődve állítottuk be, hogy felvegye a késő esti Charles Bronson-filmet.

16 komment

  1. Szép időszak volt.
    Tudom, furcsa lesz, de leírom, én miért szerettem:
    Akkoriban sok-sok hónap (minimum fél év) kellett, hogy megjelenjen a film VHS-en, és máshogy nem lehetett megszerezni a filmeket, mert a HBO is csak két-három év után adta a slágerfilmeket. (Web még ha létezett is, átlagembernek nem volt, vagy ha volt, sávszélesség miatt letölteni nem lehetett filmeket kb. 1999-ig…)
    Na szóval, akkoriban megvolt az izgatott várakozás 1-1 film kedvéért, ami manapság már nincs meg, mert pár hét után fent van minden a neten – sokszor DVD minőségű képpel és mozis szinkronnal. Így eltűnt ez az izgatott várakozás, vagyis, egy filmet vagy megnéztél moziban, vagy hónapokat (volt amikor több mint egy évet!) vártál a VHS megjelenésre. Más lehetőség nem volt. Jobban is megbecsültük akkor a filmeket és a mozikat is, mint manapság.

    Gyerekként pontosan nyomonkövettük a filmek VHS megjelenési dátumait, előre feliratkoztunk, félretetettük, hogy a városban nekünk legyen meg elsőként. (Be kell vallanom, mivel volt megfelelően régi videónk a filmeket (még a kódoltakat is) át tudtuk másolni.) 🙂 Szép idők!

  2. Én is azt hittem hogy már rég beszüntették.

    Nekem egyébként nem változott, ugyanolyan izgatottan várok egy filmet mint régen. Letölteni nem szoktam mivel nincs normális Internet a házban ahol lakom. Szerencsére van ez a havi bérletem mozira.

    De az biztos hogy megvolt a maga bája a VHS-nek is 🙂

  3. Én mai napig gyűjtőm a VHS filmeket. Többnyire videotékásokat,azokból is a ritkábbakat,és persze nem maradhat el a narrátoros vhs gyűjtése. Ezekből is a jobb féléket gyűjtőm,hogy az utókornak megmutassam mi is volt az én időmben 🙂

  4. A videókazetta korszaknak már 1998-ban vége volt szerintem. De igazából már az HBO csatorna is közrejátszott,abban,hogy ne kelljen már videókazettára venni a filmeket,mivel egy hónapban 2-3 * minimum megismételtek egy adott filmet.

  5. Fuggetlenseg napjat minden evben ujra felvettem, igy van egy olyan verziom aminek az elejen 3szor robban fel a felirat 😀

  6. Ámen. Annyira nem fog hiányozni, haladtunk a korral. 🙂 A VHS-nek megvannak a maga szépségei. Nosztalgiából viszont nem érdemes benne ragadni. “Pá picim- pápá picim!” 😀

    • Azért azt szögezzük le,hogy nekem van pár 30 éves kazettám,amin a kép minősége az tökéletes,és nézzünk meg egy 6 éves szar dvd-t,ami már karcos és az olvasó alig akarja beolvasni….vagy be sem olvassa. Addig egy kazetta még 30 évig bírni fogja ,ha az ember vigyázz rá,de ezt a dvd-ről már nem lehet elmondani 🙂

  7. Pár hónapja még láttam a LIDL-ben, ötösével árulták őket, pontosan nem emlékszem, mennyiért, de arra igen, hogy megállapítottam, hogy ennyiért max emléknek veszik meg :D. Na meg eltűnődtem azon is, hogy akkora (fizikai) helyen, amit az az 5 darab 240 perces kazi elfoglal, vajon hány évnyi film férne el egy háttértáron.
    ’95-ben lett videónk, úgyhogy kb. 10 évig tartott a videókorszak nekem. Emlékszem, az elején 180-195 perces kazetták voltak, amikre nem mindig fért fel két film, pláne, ha a reklámokat nem vágtuk ki. Aztán jöttek a 240 és a hihetetlen 300 perces kazik, utóbbira két hosszú film is felfért. Sőt, legendák keringtek a 360 percesekről is :). Aztán a 2000-es évek elején a menőbbeknek már megjött a DVD-lejátszó, nekünk 2003-ban lett, de nem sokat használtuk, alig pár DVD-filmem van. Túl hamar jött a torrentkorszak :).
    Elég jól megjegyzem a dátumokat, ne nézzetek hülyének emiatt :D. Szóval 2004 őszén vettem fel utoljára filmet VHS-re, a Terminátor 1-et, amit nem láttam addig még, és túl későn adta a TV. Ez volt az az időszak, amikor pár osztálytársamnak már volt torrentje, és ha olyanjuk volt, ki is írták nekem a filmeket CD-re (akkor ugyebár még a 64 megás pendrive-okkal bohóckodott, akinek volt). Aztán egyre többnek lett, végül már a közeli haverok szinte mindent oda tudtak adni, amit kértem. 2005 karácsonya körül adta meg egy oszttársam a torrent-jelszavát, nekem azzal vége is volt mind a videónak, mind a DVD-zésnek, onnantól kezdve a mai napig laptopon nézem a filmeket, egy-kétszer írom csak ki, hogy a nagytévén megnézzük, de nekem az se jelent különösebben nagy élményt. Össze is számoltam most a videokazettáimat, úgy 150-200 film lehet rajtuk, persze össze-vissza rávéve, rosszul címkézve, régi Motorola-téglás, Westeles reklámokkal, Zámbó Jimmy koncert-beharangozókkal tele :D. A gépemhez meg van egy 3 terás vinyó majdnem tele, 2-3 másodperc, és azt nézem, amelyiket akarom.
    Jó volt a VHS-korszak, de max úgy hiányzik, mint az öreg mozdonyvezetőnek a gőzmozdonyos korszak. Megvolt a romantikája, de vissza azért nem kívánkozik, legfeljebb egy-két napra :).

    • Ne felejtsük el, hogy a későbbiekben már VHS-en is volt SP meg azt hiszem EP mod akkor már 4 film is felment egy kazira.

  8. Nálam a VHS-korszak teljes egészében kiesett, az adott időszakban voltam ugyan kiskamasz, de nem volt videónk, és valahogy nem voltam nagy filmrajongó. Pár akkori durranást megnéztünk moziban (Batman, A mélység titka, Tini nindzsa teknőcök stb.), de a 80-as, 90-es évek számomra inkább a Turbo rágó-őrületről szólt. 😉

    Ami érdekes a dologban, az a tartósság. Úgy tűnik, hiába kerülnek forgalomba egyre hatékonyabb lejátszási/tárolási technológiák, ezek szavatossági ideje egyre rövidül. Manapság pedig lassan már a birtoklás sem fontos szempont (pl. netfelhő).

  9. De jó lenne visszahozni ezeket az éveket. Emlékszem olyan 8 éves voltam 2002 körül, mennyit kameráztam apa VHS kamerájával, régi emlékeket féltve őrzöm. Az utolsó VHS filmet 2004-ben vettük meg, azt hiszem az Oroszlánkirály 3-at, az már korszak vége volt, DVD-ből 2002-től “bespájzolni” 2008-2012-ig összegyűjtöttem az összes Bud-Terence sorozatot, 300-400 VHS, 500-600 DVD biztos van itthon. Azt egyébként elmondanám, hogy VHS sokkal időt állóbb, mint a DVD, eszembe se jutott kidobni a VHS filmeket, de főleg a családi felvételeket, ugyanis ezek még mindig működnek kisebb minőség romlás tapasztalható csak, pedig 10 éve nem voltak nézve. Én visszahoznám ezt a korszakot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *