4

I Origins

origins

A szem a lélek tükre – tartja a mondás. Ian már csak a munkájából adódóan is megszállottja a látószerveknek. Egy buliban ismerkedik meg egy álarcos nővel, tekintete lenyűgözi a férfit, de mielőtt jobban összemelegednének, útjaik szétválnak. Később furcsa jeleket követve ráakad a szem tulajdonosára, felizzik közöttük a levegő és szépen egymásba szeretnek. Igen ám, de nem csupán egy romantikus filmről van szó, hanem nyakon öntötték némi tudománnyal és misztikummal.

origins

Mike Cahill a Felettünk a Föld indie sci-fi drámával mutatkozott be, amely eléggé érdekes történettel bírt, de amellett, hogy képi világát dicsérték eléggé megosztó kritikákat gyűjtött be, ugyanakkor sokféleképpen értelmezték a látottakat. A I Originshez szintén érdekfeszítő sztorit találtak ki, de a kibontása-megvalósítása nem tökéletes.

Michael Pitt formálja meg a biológus-tudóst, ám nem csak a tényekben hisz, hanem a véletlenekben is és képes nyitott lenni más gondolatkora is. Astrid Bergès-Frisbey (a Karib-tenger kalózai 5-ben szirént játszott) az elbűvölő szempár tulajdonosa gyönyörű, remekül működik a kémia Pitt és közte. Sajnos a modell-színésznőnek kevés idő jut, de mégis ő az események mozgatórugója. Marling egészen otthonosan mozog az indie közegben, kezdetben a főszereplő asszisztenseként láthatjuk, aki nem riad vissza, hogy elődeinek nem írták alá az indexét és nem csak utasításokat követ, hanem vannak saját gondolatai is.

iorigins2

Cahill elgondolkodtató darabot akart készíteni és a kitalált témát mindvégig érdekesen, helyenként izgalmasan tálalja remek zenével fűszerezve. Alkotása két részre bontható. A bekövetkező tragédia után kap erőre igazán a spirituális vonal, egyúttal a film veszít erejéből és a hangulatából. Olyan érzésem van, mintha az író-rendező feldobott volna egy pénzérmét: „Saját ötletekkel vegyítsem vagy inkább egy általános, a kiadott kismillió témához kapcsolódó ezoterikus-jós könyvekből merítsek?” Utóbbi nyert, ami inkább más biztonsági játéknak tűnik, hiszen rengetegen olvassák és nézők az efféle produkciókat, műsorokat. Csak ezzel annyit ért el, hogy nem lesz mélyebb tartalma.

Pedig pont a független filmkészítők élvezik jobban a kreatív szabadságot, nincs túlságosan megkötve a kezük és a producerek ritkán szólnak bele ötletelésükbe. Nem tudni, hogy meddig készült a forgatókönyv és mennyire volt sietős, hogy belevághasson a forgatásba, de több egyedi gondolattal I Origins is több lett volna és nem a történeten bicsaklott volna meg. Mert a többi hozzávalóval – színészek, képi világ, zene – semmi gond nincs. 65 %

imdb: 7,3
rottentomatoes: 52 %

4 komment

  1. Rendkívüli nagy hatással volt rám ez a film, nagy meglepetés volt.
    A hangulata, az elején lassú léptek amelyek előrevetítik a lehetséges történetet ami igazából a főszereplő srác lelkében játszódik: miben is hisz ő igazán? igazán hisz-e benne és ha tudományosan alátámasztják az ellentétét, képes-e elfogadni azt?
    Romantikába bújtatott sci-fi, sci-fibe bújtatott romantika, olajozott és megható színészi játékkal.
    Nálam 80%
    🙂

    • Én nagy reményekkel néztem meg, sajnos a második felén inkább a számat húztam:( Valahogy lesüllyedt tévékategória szintjére.

  2. Nembajaz.
    Ízlések és pofonok. 🙂
    Mondjuk engem ez a reinkarnáció vs tudomány téma is érdekelt, kiváncsi voltam mi lesz a vége.
    Talán túl sok volt a csöpögés, érzelem Neked ami közben a srác kapcsolatát, lelkét övezte? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *