4

Klasszikus mesék alapján készült filmek

A héten került a magyar mozikba a Demóna, de bemutatták a Szépség és a Szörnyeteget. A klasszikus mesetörténetek alapján számos filmváltozatot készítettek manapság. Nem titok, hogy a stúdiók nagy pénzt remélnek és biztosra vehetjük, hogy meg sem állnak, amíg ki nem facsarták az utolsó centet a témából. Lássuk, hogy eddig mely közismert történetek és kedvelt mesehősök élőszereplős filmváltozatait készítette el Hollywood az elmúlt években és egyúttal arról is szó esik, hogy mit várhatunk a közeljövőben.

aliceTim Burtonnel indult el minden. Bár naivan arra is gondolhatnánk, hogy a Disney-vel kötött két filmre szóló szerződésében ki volt kötve, hogy csak akkor kap pénzt a Frankenweenie-re, ha leforgatja az Alice Csodaországban filmet, ami egyben megfelelt a jól ismert Lewis Caroll sztori folytatásának. A Burton-produkciók elmaradhatatlan kellékeivel – Helena Bonham Carter és a mázsás smink alatt pislogó Johnny Depp – felvértezve több, mint 1 milliárd dollárt kaszált világszerte a fantasy. A folytatást bejelentették (2016-ban esedékes a bemutató), illetve jöhetett a többi alkotás, amelyet némileg megváltoztattak.

Az Universal a Hófehér és a vadásszal szállt harcba. Kristen Stewart játszhatta Hófehérkét, a Chris Hemsworth pöröly helyett bárdot lóbálhatott Vadászként. Komor hangvételű, akciódús fantasy-t ígértek az alkotók, mégis a film arról híresült, hogy a nős Rupert Sanders rendező viszonyt folytatott Stewarttal. Ezzel Sanders elérte, hogy hofeherkekkimaradjon a következő felvonásból. Habár a 170 millió dolláros projekttől többet vártak, de a közel 400 millió dolláros eredménnyel elégedettek voltak a fejesek.

Tarsem Singh kevesebb büdzséből gazdálkodhatott és inkább vidámabb filmet forgatott. A jóságos és közkedvelt király régen eltűnt a környék sűrű, sötét erdeiben, ártatlan, kedves és nem utolsó sorban szép lánya kénytelen elviselni mostohaanyját. Hófehérke nem sokáig búslakodhat kastélyában, mivel a törpék viskójában szomorkodhat tovább, azután, hogy az uralkodónő utasítása ellenére mégsem vájták ki a szívét. Sikerült némileg kifigurázni a tündérmeséket, már-már úgy tűnik, mintha a szereplők tudnák, hogy miben működnek közre. A Tükröm, tükröm folytatására ne számítsunk.

Tommy Wirkola hollywoodi belépője a Boszorkányvadászok volt, az R kategóriás akció-fantasy 226 millió dollárt szedett össze világszerte János és Júlia elvileg még visszatér, hogy ismét boszorkányokat apríthasson, bár túl nagy mozgolódás nincs a folytatás környékén. Jeremy Renner és Gemma Arterton alakíthatta a felnőtt testvérpárt, akik nem ijednek meg az árnyékuktól

redridingPróbálkoztak Piroskával is, de talán nem az Alkonyat rendezőnőjére kellett volna bízni A lány és a farkast. A helyszínek többször tűnik úgy, mintha csak egy animációs filmből rángatták volna elő a díszleteket, azonban itt meg is állt a nagy tudomány. Hardwicke inkább erősen arra koncentrált, hogy a piros köpeny szépen mutasson a műhóban és hogy minél komorabbnak, sötétebben nézzen ki a produkció, bízva abban, hogy a feszültség majd magától is beteszi a lábát a díszletek közé. Tévedett, de nagyot. Látszik az erőlködés, ám ebből csak inkább erőltetetté vált a film. A gyilkolászó fenevadat pedig mintha a már említett Alkonyatból kérték volna kölcsön, mármint külalakra eléggé hasonlít.

Bryan Singer két szuperhős projekt között készítette el Az óriásölőt (figyelem, van Asylum verzió is). Nem ment egyszerűen, mivel az effektek rengeteg időt felemésztettek és a bemutatót is eltolták, majd a film csúnyán megbukott. Nem érdemelte meg, mert a Nicholas Hoult által játszott Jack kalandjai kellőképpen szórakoztatóak. Ha Singer azt szerette volna, hogy egy megelevenedett mesekönyv lapjaihoz hasonlítson alkotása, akkor elérte a célját, ráadásul a királykisasszony sem egy sikítozó liba.

1lbelbChristophe Gans utoljára 2006-ban jelentkezett filmmel, akkor a Silent Hill – A halott várost adta ki kezei közül. Nem jellemző a francia rendezőre, hogy gyakran állna be a kamera mögé, 2001-ben a Farkasok szövetségét (Le pacte des loups), 1995-ben a Könnyező harcost (Crying Freeman) tette le az asztalra. Eredetileg ő vezényelhette volna le a Silent Hill folytatását és a közelmúltban a Fantomas projekttel is foglalkozott, ami szépen jégre került. De legalább kapcsolatba került A szépség és a szörnyeteg élőszereplős változatával, amelyet már vetítenek a hazai mozik. Vincent Cassel és Lea Seydoux játsszák a főbb szerepeket.

1ozAz Óz, a csodák csodája  filmben a nagy varázsló csak a végén bukkan fel, addig a sárga köves úton sok érdekesség történik. De vajon a varázsló hogyan érte el, hogy mindenki ismerje és átvegye a helyét a trónon? Sam Raimi ezt taglalja a Disney-nek készített bűnrossz filmjében.  Oscar “Oz” Diggs ügyes szemfényvesztő, aki minden női szívet ugyanazzal a módszerrel hódít meg és tör össze, csak a pénz és a hírnév érdekli. Houdini és Edison nyomdokaiba szeretne lépni, más nem érdekli. Amikor egy tornádó a szürke Kansasból egy másik, színpompás világba repíti, ahol kiderül, hogy a jóslat szerint neki kellene szembeszállnia a gonosz boszorkánnyal.

1maleA Demóna főszerepét  Angelina Jolie kapta. 2010 elején már Tim Burton neve keringett a költséges tervezet körül, de elhagyta a fedélzetet, hogy más teendőire fókuszálhasson. A stúdió David Yatest szerette volna a helyére, ám a Disney választása Robert Strombergre esett. Ahelyett, hogy egy tapasztalt rendezőt szerződtettek volna, inkább egy effektekkel foglalkozó személyre voksoltak. A címszereplő egy szépséges jó szándékú nő, aki hirtelen harcos amazonná lesz, amikor a békés birodalmat veszély fenyegeti. Azonban elárulják, ekkor valami elszakad benne, rá sem lehet ismerni, nem az az ártatlan, jó lelkű nő, aki egykoron volt. Bosszút forral.

Ami lesz:

A 2015-ös kínálatban szerepel a Pan fantasy is, amelyet az eddig kosztümös drámáiról ismert Joe Wright rendezhet. J.M. Barrie közismert Pán Péter történetéből több filmes átirat is készült és jelenleg is a tervezőasztalon pihen néhány elgondolás. Úgy tűnik, hogy a Wright-féle projekt halad a leggyorsabban. Garrett Hedlund szerződhetett le a filmre, a fiatal színész Hookot játszhatja, aki egy varázslatos világba, Sohaországba kerül, majd a felkelők élére áll és szembeszáll a gonosz kalózokkal. Ha minden jól megy Hugh Jackman játszhatja Feketeszakáll kapitányt.

Emma Watsont szerették volna Hamupipőkének, de a színésznőt nem sikerült megnyerni. De a stúdió nem adta fel, keresett-kutatott és úgy döntöttek, hogy Lily James tökéletes lesz Hamupipőkének. James a nálunk éppen bemutatott Ébredés drámából vagy a Downtown Abbey sorozatból lehet ismerős. A hölgy Bella Heathcote-tal és Margot Robbie-val küzdött meg a szerepért. Kenneth Branagh üldögél a rendezői székben, az egykor Shakespeare adaptációkat és kisebb költségvetésű thrillereket készítő direktor eléggé rákapott a nagyobb költségvetésű filmekre.

Rob Marshall dolgozik az Into the Woods fantasy-musicalen, amelyben egy péket és nejét (James Corden, Emily Blunt) megátkoz egy boszorkányt, ezt követően az erdőben próbálnak segítséget találni. Ott aztán találkoznak Hamupipőkével, Aranyhajjal, Piroskával, stb…

intothewoods1

Warnernél tavaly kezdett körvonalazódni egy Pán Péter film, amelyet Joe Wright dirigálhat le. Az eredettörténet forgatókönyvét Jason Fuchs írta és ne lepődjünk meg rajta, hogy a stúdió a Batman: Kezdődik-szerű alkotást képzel el. Péter Sohaországba érkezik, ahol a felkelők élére állva felveszi a kesztyűt a kalózok ellen.

Amiről rég nem lehetett hallani. The.Never.Land címre hallgató Pán Péter történet forgatókönyvét John Swetnam írta. A tervezet egy Wendy nevű lányról és egy nem öregedő srácról szólt volna, alkotók az Alkonyat célközönségét célozzák meg. Aztán ott van még az a projekt is, amelyben Channing Tatum játszotta volna Pán Pétert, a szkriptet Billy Ray írta. A történet az 1904-es színpadi változatának újragondolt verziója lesz, Hook kapitány is szerepet kap benne
Pár évvel ezelőtt három Hófehérke projekt haladt fej-fej mellett a megvalósulás felé. Majd kettő elkészült, a harmadik pedig parkolópályára került. A The Order of the Seven (korábban Snow and the Seven) szekere. Michael Chabon írta a forgatókönyvet, a rendezést először Yuan Wo-ping, majd Francis Lawrence vállalta el. A törpék itt harcművészek, japán, kínai és orosz színészeket akartak megnyerni, mindegyikük más-más harcmodorral rendelkezett volna. A cselekmény Hong Kongban játszódik a 19 században, Saoirse Ronan egy gonosz királynő által üldözött angol nőt játszhatott volna, néhány rettenthetetlen törvényenkívüli harcos siet a segítségére.

Évek óta nem jött hír az Arabian Nights 3D, azaz az Ezeregyéjszaka meséi remake-ről. Chuck Russell ült a rendezői székben. Anthony Hopkins Pharotut, a gonosz varázslót alakította volna.. Pharotu-t. A történet szerint egy egy fiatal parancsnok, miután megölik királyát csatlakozik Szinbádhoz, Aladdinhoz és a Dzsinnhez, a csapat szeretné kiszabadítani a királylányt, Sheherezadet és ezzel együtt leszámolnának a varázslóval is. Liam Hemsworth lett volna a parancsokot, Dwayne Johnson pedig Szinbád szerepét vállalta be.

Jane Goldman dolgozott a Pinokkió 3D forgatókönyvén, Tim Burton vezényletével forgott volna a film, Geppetto megformálását Robert Downey Jr. vállalta be. Geppetto elkészíti Pinokkiót, aki hús-vér gyerekké alakul és orra megnő, ha hazudik. Ám a gyereknek nyoma vész és alkotója/apja felkerekedik, hogy megtalálja.

Guillermo Del Toro Matthew Robinsszal dugta össze a fejét, hogy megvalósítsanak egy Pinokkió művet.  Ők ketten dolgozott együtt a Mimicen és a Don’t Be Afraid of the Darkon és del Toro rábízta a forgatókönyvet. Az alkotás stop-motion technikával készülne, arendezést Gris Grimly és Mark Gustafson vállalta be, utóbbi A fantasztikus Róka úron dolgozott. A készítők azt ígérték, hogy hogy ez sokkal másabb lesz, mint a Disney-féle verzió, sokkal komorabb és sötétebb hangvételű.

Del Toro érdekelt volt A szépség és a szörnyeteg filmben is A forgatókönyvet Andrew Davies tette le az asztalra, Emma Watsont nézték ki a főszerepre, de végül nemet mondott.

Az Universalnál próbálták összehozni Hans Christian Andersen egyik történetének a filmváltozatát. A kis hableány úsztatták volna fel a vásznakra. Született korábban néhány forgatókönyvvázlat, Kelly Marcel és Abi Morgan dolgozott a történeten. Joe Wright-tal szerették volna ledirigáltatni az élőszereplős filmet, azonban ő éppen egy másik projekttel (Pan) van elfoglalva. Az Universal nem hajlandó megvárni, mivel minél hamarabb azt szeretnék, ha forogna a kamera, ezért a leginkább felnőtteknek szóló alkotásairól ismert Sofia Coppolával ültek tárgyalóasztalhoz, ennek is már úgy 3 hónapja.

4 komment

  1. Még volna ötletem Hollywood számára:

    A molnár lánya
    Dzsungel könyve
    Pocahontas
    Notre Dame-i toronyőr
    Micimackó
    Kis herceg
    101 kiskutya remake
    Mulan
    Oroszlánykirály (ez tényleg viccces volna:D)
    A hercegnő és a béka
    Anasztázia (20th Century Fox-osból remake)
    Tarzan
    Különálló Aladdin történet

    A Jégvarázs sikere után amúgy is jön tévéképernyőre élőszereplős változat (OUaT), akkor már a Hókirálynőt vászonra is vihetnék valamiféle high-fantasyként. 🙂

    Ez után az antropomorf szereplők történetei maradnak még, az 3d-s animációszekciónak is maradjon mit újra feldolgoznia.

    • több élőszereplős mese kéne és csak egy olyan csatorna ahol tényleg csak ilyen filmeket sugároznak az m3 igy indult de nagyon ritkán látok rajta élő szereplős mesét

      több élőszereplős mese kéne és csak egy olyan csatorna ahol tényleg csak ilyen filmeket sugároznak az m3 igy indult de nagyon ritkán látok rajta élő szereplős mesét

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *