2

A kínaiak kezdenek beleunni az amerikai filmekbe

ironmanAz io9 egy jelentésre hivatkozva írja, hogy a kínai közönség kezdi megunni a Hollywoodból érkező filmeket. Habár az elmúlt időszakban több nagyobb költségvetésű amerikai film is szépen megszedte magát az országban, mégis úgy tűnik, hogy a sok folytatás, remake és effektorientált alkotás már nem igazán vonzó.

A kínai filmek összesen 2,06 milliárd dollárt jövedelmeztek 2013-ban, ami 54,3 %-os növekedést jelent az előző évhez képest és mindez a teljes bevétel 58,6 %-a. Ezzel szemben az import alkotásoknál csupán 2,3 %-os emelkedést mértek, ami a 2007-es évhez mérhető.

Stephen Chow rendezése, a Journey to the West 196,7 millió dollárt szedett össze. Csupán két amerikai film tudta beverekedni magát a top 10-be. A Vasember 3 121,2 millió dollárt, a Tűzgyűrű 111,9 millió dollárt fialt. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy jó néhány Hollywood felől érkező produkció szépen teljesít. Legutóbbi, pénzügyi szempontból nagy égésnek számító Tom Cruise sci-fi, A holnap határa 6,7 millió dollárral tudott nyitni, amely a negyedik legjobb start idén és a hétvégére 25 millió dollárt gyűjtött.

Az Entgroup felmérése szerint a kínai közönségnek a változatosság hiányzik, ők nem mennek el automatikusan a 200 millió dolláros effektekkel telerakott remake-ekre vagy a régebbi filmek 3D-s bemutatóira. A hazai filmipar pedig próbál sokszínű produkciókat készíteni – mint pl So Young vagy a Tiny Times – amelyek történeteibe sokkal jobban bele tudják élni magukat és a szereplőkkel is tudnak azonosulni.

Rossz hír ez Hollywood számára, hiszen egyes stúdiók eddig is arra számítottak, hogy a kínai piac kihúzza a bajból a buktagyanús filmeket. Ráadásul jó néhány költséges tervezetben kínai pénz is van, sokszor az ország 1-2 perccel többet kap, amelyben helyi szupersztár is látható. Hogyan fog ez hatni a gigabüdzsével bíró filmekre, ha a bevétel nem számottevően nem nő vagy éppen visszaesik? Az Álomgyárat ismerve tovább erőltetik a rebootokat és a folytatásokat és az eredeti ötleteket – A holnap határa – szépen elvetik

És vajon Magyarországon mikor ununk bele az amerikai effektekkel megpakolt, 200 milliós sci-fikbe és fantasy-kbe.

2 komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *