0

InterCom hírlevél

intercom

Az X-ek folytatódnak (16)

Sorozatokban szerepelni egyszerre jó is, meg rossz is. A jó részét mindenki érzékelte, aki ott volt az X-Men – Az eljövendő múlt napjai (16) (X-Men: Days of Future Past, már a mozikban) premierje körüli sajtótájékoztatók egyikén. A jó hangulat azt bizonyította, hogy a két fiatal főszereplő, Michael Fassbender és James McAvoy nagyon összebarátkozott: a közös munka a régi haverokhoz való visszatérést jelenti számukra.

– Olyan ez, mint a gimis osztálytalálkozó – mondta erről Fassbender. – Nincs bemelegítés, azonnal a dolgok közepébe tudunk csapni, mert túl jól ismerjük egymást.

Kollégája, a fiatal X professzort játszó McAvoy természetesen egészen másképp látja a visszatérést:

– Az első forgatókönyv nagyon tetszett, de amikor vállaltam, fogalmam sem volt, milyen lesz a második rész. Gondoltam, ha az ócska lesz, mindegy, akkor is eljátszom. Így aztán ez már csak a meglepetés ráadásajándék, hogy ez ilyen szuper.

A színész azt is elárulta, hogy amióta leforgatta az X-Men legújabb, eddig legnagyobb kalandját, úgy tekint magára, mint egy görög istenre.

– Nekem az X-Men szereplői mitológiai lények, görög istenek, és én vagyok az egyik főisten köztük. És a görög istenekről háromezer éve mesélnek: valószínűleg az X-Men-t sem kell egyhamar abbahagyni. Szükség van ránk.

IC Press

Fehér isten Cannes-ban (16)

„Az „ereszd el a kutyát” kifejezés új jelentést nyert Mundruczó Kornél izgalmas és különleges új filmjében – írta a legrangosabb filmes szaklap, a Variety cannes-i tudósítója. – Mundruczó hatodik, és eddig legjobb filmje érzelmileg megragadó, technikailag mesteri ember a kutya ellen kaland.”

És ez csak egy a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválról beszámolókat küldő, szinte egyhangúlag lelkes kritikák közül: a Fehér isten (16) (Hazai bemutató: június 12.) meggyőzte a közönséget és a kritikát.

A New York Times szerint a film „Vad és gyönyörű parabola egy lányról, egy kutyáról és a lázadásról, mely azután tör ki, hogy elválasztják őket egymástól.”

A Hollywood Reporter – szintén a szakma egyik legfontosabb lapja – azon kevesek közé tartozik, amelyek a kutyaszereplők mellett az emberre is felfigyeltek: „a színészi pályát először kipróbáló Psotta Zsófia magabiztos és meggyőző teljesítményt nyújt.”

„Aki fél a kutyáktól, nehezen felejti majd a Fehér isten-t, amely felkavarta Cannes-t” – jelentette a Reuters.

A díjátadásra csak vasárnap kerül sor, de azt már most kimondhatjuk: Mundruczó Kornél vérfagyasztó kutyás története a kritikusok szeretetét már elnyerte.

IC Press

A rendező határán (12)

Állítólag a rendezők mindentudó és mindenható lények. Doug Liman, aki A Bourne-ultimátum és a Mr. és Mrs. Smith után most talán Tom Cruise eddigi legizgalmasabb filmjét rendezte, azonban más fajta. Büszkén meséli, hogy A holnap határa (12) (Edge of Tomorrow, hazai bemutató: május 29.) készítése közben, amikor Tom Cruise partnere, Emily Blunt azt mondta neki: „nem tudom, mi lesz, én még sosem csináltam ilyen nagy filmet”, ő nyugodtan ezt válaszolta:

– Én sem csináltam még ilyen filmet. És sokszor én sem tudom, mi lesz.

A produkció többi, körülöttük lévő tagja, állítólag megdermedt e mondat hallatán – rendezők nem szoktak így beszélni. De ő másképp látja ezt.

A Bourne-ultimátum előtt kis független vígjátékokat rendeztem, és nem tudtam, hogyan kezdjek neki egy nagy akciófilmnek. Rengeteg mindenre menet közben kellett rájönnöm. Azóta persze nagy költségvetésű, akciódús filmeket készítek, de olyan méretűt, mint A holnap határa, még nem csináltam. A partraszállás óriási csatája, az idegen lények… mind vadiúj kihívás. Ez benne a jó. Forgattunk, és közben kitaláltunk dolgokat. És szerencsére, úgy tűnik, jó ötleteink voltak munka közben.

IC Press

Sárkányok a tengerparton (6)

A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon folyton történik valami. De ilyen valószínűleg még sosem fordult elő: a fesztiválpalotáig vezető tengerparti sétányon jó öt méter hosszú, fekete sárkány sétált végig. Szerencsére nem volt gazdátlan: néhány világhírű színész, Cate Blanchett, Djimon Hounsou és America Ferrara kísérte – valamint Jeffrey Katzenberg, a Dremworks Animation főnöke.

A sárkány nem volt elég félelmetes: a fotósok majd agyon taposták egymást, hogy a közelébe kerüljenek; biztonsági embereknek kellett utat teremteni számára. Nem is csoda: a sárkány maga is világsztár – Az így neveld a sárkányodat 2. (6) (How to Train Your Dragon 2, hazai bemutató: június 19.) hőse.

A víg vikingek és kezes sárkányaik történetét különösen látványosan és viccesen bemutató 3D-s animáció hatalmas megtiszteltetésben részesült: befogadták a filmfesztivál vetítési programjába, és a Fesztiválpalota nagytermében maga a nagy tekintélyű fesztiváligazgató, Thierry Fremaux köszöntötte a gálavetítésre érkezett hírességeket.

Ez után már nem is csoda, hogy a sztárleső fesztiválturisták egész nap viking sisakban parádéztak a filmfesztivál pavilonjaiban. A sárkány leszállt – Cannes-ban is.

IC Press

0httyd

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *