2

Elhunyt Bob Hoskins

hoskinsElhunyt Bob Hoskins, a 71-es éves színész halálát tüdőgyulladás okozta. 2012 augusztus 8-án jelentette be, hogy a Parkinson-kór miatt visszavonul a filmezéstől.

Fiatalkorában teherautó sofőrként, portásként, tűzoltóként és ablaktisztítóként is dolgozott. 1969-ben az Unity Színház bárjában várta, hogy befejeződjön jó barátja, Roger Frost meghallgatása. Italozgatás közben úgy alakult, hogy megkapta a forgatókönyvet és betessékelték őt is a színpadra. Így kezdődött színészi pályafutása.

1972-ben játszott a The Main Chance sorozat egyik részében, illetve az Up The Front filmben. Tévés-és mozis produkciók váltogatták egymást, majd a nagy áttörés az 1980-ban bemutatott Hosszú nagypéntekkel jött el, alakításáért BAFTA-díjra jelölték. Az évtized eléggé jól alakult számára, jó néhány klasszikus filmben benne volt. Játszott a Brazilban, a Gengszterek klubjában, a Mona Lisában nyújtott alakítása Oscar nominációt érdemelt és a legjobb animációs/élőszereplős ötvözetű filmben, a Rorger nyúl a pácban filmben főszerepet kapott.

A 90-es években rengeteg filmben láthattuk, megformálhatta Super Mariot, J. Edgar Hoover bőrébe bújt a Nixonban és leszerződött a Michael-re, 2001-ben Az ellenség a kapuknál háborús filmben volt látható, a Mrs. Henderson bemutatja mellékszerepéért méltatták és a Golden Globe-ért izgulhatott a legjobb mellékszereplő kategóriában. Utoljára 2012-ben, a Hófehér és a vadászban tűnt fel.

Béke poraira.

2 komment

  1. Nem tudom hányszor láttam a Roger nyúl a pácban-t, és az Ellenség a kapuknál-ban is milyen jól játszotta a gonoszt. Nehéz felsorolni, remek színész volt. RIP.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *