25

Thor: Sötét világ (Thor: The Dark World)

tn_thorsotetvilag

Az előző részről itt esett szó.

Bajban a Marvel? Vagy inkább rámentek a biztonsági játékra? Az eredettörténetek bemutatása után a Bosszúállók gigantikus sikert ért el és az eredmény egyúttal nagy elégedettséget is tükrözi. A stúdió tisztában volt vele, hogy ezt követően akkor is több száz milliót kaszáltak volna, ha Tony Stark és Nick Fury másfél órán keresztül sakkozott volna, miközben a milliárdos egyik páncélja és Pepper Potts a háttérben fogócskázna. Shane Black ide vagy oda a legutóbbi Vasember részt nehezen lehet Vasember filmnek hívni, helyesebb lett volna, ha a címet átkeresztelik Starkra. A Sötét világ is inkább egy sebtében összerakott történetnek tűnik, ahol a „a főhős eldobja néhányszor pörölyét és természetesen mentse meg a világmindenséget” sztori volt a követelmény, ebből Alan Taylor rendező kihozott egy nem túl emlékezetes, nézhető képregényfilmet.

Malekith (Christopher Eccleston a smink alatt túl halovány, Mads Mikkelsen sem tudott volna dobni a figurán), a fekete tündék nagyvezére sötétségbe akarja borítani a világot. Tervének kivitelezéséhez az Étert akarja felhasználni. Ám pár ezer évvel ezelőtt a bátor asgardiak leverték a seregét, Malekith stratégiai álomba merült, az ébredését pont akkora időzíti, amikor újra esély kínálkozik arra, hogy véghezvihesse egykori tervét. Újabb színre lépésével együtt jár Odin birodalmának lerohanása, asszonyhalál és felségárulás is, Thor pedig kénytelen bebörtönzött féltestvérének a segítségét kérni.

A főgonosz tipikus „jöttem, hogy megöljelek, durrbelebumm fejjel a falnak” stílusban tör előre. Egy biztos, 20 év múlva a legjobb Marvel ellenfelek összeállításánál ki fog maradni a listákból vagy nagyon a végén fog kullogni a felsorolásoknál. Nem elég, hogy már az elején minden egyes mondatban belesulykolják a nézőbe a nagy erejű lilás izé nevét (Éter!!), de Malekith is minden alkalommal megemlíti. Asgard lerohanása inkább a védelem gyengeségét, mint a remek taktikai érzéket mutatja. De nemcsak ő lett teljesen egysíkú karakter, a forgatókönyvírók a csajokkal sem tudtak mit kezdeni. Kevin Feige néhány hete megemlítette, hogy egyelőre nincs betervezett szuperhősnős produkció. Érthető! Hiába Jane Foster a lavina elindítója, az események mozgatórugója, karakterével nem tudtak mit kezdeni. Legalább Rene Russo kvázi szoknyában végre akcióba lendülhet pár másodperc erejéig (ó de rég volt a Halálos fegyver 3-4) és Jaimie Alexanderre is kevés idő jut. Még jó, hogy nem most húzták elő a Varázslónőt.

 

Nincs mit tenni, a Thor univerzum legjobb karaktere Loki. Nagyképűségét levetkőzte, már nem egy felfuvalkodott alak. Folyamatosan csipkelődik, minden alkalmat megragad, hogy beszóljon kedves féltesójának (aki nem rest visszavágni) vagy környezetének. Határozottan jó ötlet volt, hogy jeleneteit kibővítették, hiszen egyértelműen hasznára vált a produkciónak.

A Vasemberhez képest nem történt változtatás a címszereplő környékén, Thor valóban Thor, nem akasztja fogasra pörölyét (na jó, csak egyszer, a poén kedvéért) és ha alkalom adódik lelkesen dobálja fegyverét. Ezúttal nem egy nagy amerikai várost zúznak le, hanem London egyik szegletében történik némi rombolás-pusztítás. Nem csupán egyetlen akciójelenettel szúrják ki a szemünket, több helyszínen, más világokban zajlanak az ütközetek és a csatározások. Néhány snassz helyzetet leszámítva olajozottan gördül előre a történet, de kevésbé izgalmasabb és érdekesebb, mint az előző rész és a feszültség sem fokozódik az elég gyenge (hogy lett belőle a tünde seregek irányítója?) Malekith miatt. Talán a harmadik részre illene olyan forgatókönyvet írni, amiben a humor mellett kellő hangsúlyt fektetnek a drámára, a karakterekre is. Fene nagy komolysággal ugyan nem lehet hozzáállni az asgardiakhoz, hiszen könnyen parodisztikussá válhatnak a komor pillanatok, talán ettől tarthattak az alkotók is és minél több könnyed, lazább, viccesebb jelenetet csempésztek be a filmbe. 60 %-ot tudok adni a Sötét világra.

Szóval: Bajban lenne a Marvel? Az eltelt évtizedek során rengeteg történet és kaland született a képregényekben, van miből válogatni (van mit megváltoztatni), de a forgatókönyvekre nem fordítanak nagy figyelmet. Egy ideig eljátszadozhatnak így, hiszen Joss Whedon Bosszúállók folytatása valószínűleg elfeledtet vagy éppen megszépít egyes emlékeket és ennek fényében bátran előrukkolhatnak néhány gyengébb filmmel.

imdb: 7,7

rottentomatoes 66 %

Büdzsé: 170 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 147 millió dollár
Eddigi összbevétel: 480 millió dollár

25 komment

  1. Nekem személy szerint jobban bejött az első rész. Talán a fő karakterek közül Thorra tudnak legnehezebben mit kezdeni. Ellenfelek lennének, de személyiséget tekintve nagyobb potenciál van Starkban, Amerikai Kapitányban vagy még akár Hulkban. Korrekt összerakott film volt.

    SPOILER:

    A Gyüjtőt szerintem felesleges volt a végén behozni. Értem én, hogy a Végtelen Kézzel Thanosra akarnak ráutalni, de ezzel a történet szállal szerintem nehezen tudnának azok azonosulni, akik nem jártasok valamilyen szinten a képregény világában

    • Spoiler:

      Szerinted kinyírta Odint, bezárta valahova vagy nem tett vele semmit és pont úgy jött ki, hogy a trónon ült, amikor betoppant Thor?:)

      • SPOILER ON:

        Ehhez azt kéne tudnunk, hogy mekkora az időkülönbség a Föld és Asgard közt. Jane 2 napot várt Thorra, de az nem biztos, hogy Asgardon is 2 nap telt el. Ha azonos az idő múlása, akkor szerintem böribe zárta Odint, ha nem azonos, akkor pont úgy jött ki a lépés, hogy Odin távollétében a trónon Odinkodott. 😀

        SPOILER OFF.

      • Remélem odafigyelnek az igényeinkre és még sok filmben láthatjuk Lokit. Ekkora megagigasztárt nem lehet csak úgy félresöpörni.

        • Tom Hiddlestonnak 5 filmre van szerződése a Marvelnél, és ez még csak a 3. volt. 🙂 És az is jót jelent, hogy a népszerűségére való tekintettel forgattak vele néhány plusz jelenetet. Szóval, én reménykedem. 🙂

  2. Nekem személy szerint nekem tetszett film, nem vártam se többet, se kevesebbet tőle. Akkora potenciál nincs Thorban, mint pl Starkban, Amerika Kapitányban vagy akár Hulk-ban. Összerakott, korrekt film volt. Talán Malekith-től nagyobb ellenállást vártam volna.

    SPOILER ON:

    Én nem erőltettem volna bele a végén a Gyűjtőt. Értem, hogy Thanot belépését akarják ezzel valahogy megágyazni, de ezzel a történet szállal nehezen tud szerintem egy olyan ember azonosulni, vagy inkább megérteni, aki nincs benne annyira a képregények világában

    SPOILER OFF:

    • Pedig lenne benne potenciál, szerintem pl. a Jégóriások bolygója elég jó volt az előző részben és elnéztem volna, hogy egy másik helyen kell bevetnie magát. Thornak is megvannak a maga nagy ellenfelei és a pletykaként emlegetett Varázslónőt és Executionert elnéztem volna, de sajna a nőkkel itt nem nagyon tudnak mit kezdeni.

      • Látom koimbra, nagyon kedveled Amorát. Mint főellenség nem tudom elképzelni. Nem is tudom hirtelen ki lehetne főellenség a 3. részben, esetleg Surtur, viszont nem hinném hogy őt előhoznák.
        Remélem Hopkins 3. részben is felbukkan, fura lenne nem látni őt.

  3. Lehet hogy sebtében rakták össze, viszont sokat léptünk előre a történésekkel (első extra jelenet) szóval nem értem a sok lehúzó hangot. Nagyon jó gag-ek voltak a filmben, szórakoztató volt és izgalmas, a dark elf nyelv pedig zene volt füleimnek. Esélyes, hogy beülök rá mégegyszer a hét folyamán.

  4. Nekem jobban tetszett ez a rész, mint az első. Ízlések, és pofonok. Jane Fostert egyszerűen rühellem, de nem Natalie Portman miatt, egész egyszerűen a karakter valahogy idegesítő.

  5. A film mint folytatás tökéletes. A készítők büszkék lehetnek magukra! Elégedett vagyok. Csakhogy! A végével problémák voltak, voltak ott érthetetlen dolgok.

    Figyelem SPOILER!

    Loki hogy a kóbor mókus bolyhos faszába élhette túl azt a döfést?? Miért van az hogy Thor anyja(nyugodjék békében) nem élte túl azt hogy átdöfték karddal, Loki viszont gond nélkül túlélte az ugyanolyan döfést. Ha Loki “hologram” lett volna, nem döfhette volna le azt a benga sötét elfet. Tehát meg tudja ezt valaki magyarázni nekem?!

    És Loki hogyan lépett Odin helyére? Az lehetetlen hogy megölte Odint, és átvette a helyét. Nyugtassatok meg hogy nem ez történt. Érti valaki mi történt? Én nem.

    Azonkívül sajnáltam hogy Thor barátai a film végén eltűnnek, említés sem esik róluk, pedig feláldozták magukat, elfogatták magukat hogy Thorék elmenekülhessenek. Jó lett volna látni hogy kiengedik őket, és aztán együtt megünneplik Thor győzelmét. Tehát a film vége kissé kapkodva lett lezárva.

    SPOILER vége!

    Látszik hogy megágyaztak a harmadik résznek. Remélem abban majd válaszokat kapunk eme rejtélyekre. És remélem ott majd Enchantress meg Executioner lesz az ellenfél. Ha ők ketten szövetségre lépnének Lokival……az szuper lenne, szerintem az lenne a tökéletes harmadik rész.

    • Spoiler:

      Loki ezt is csak eljátszotta, átverés volt. Úgy ahogy “levágta Thor kezét”. Egy ügyes hologram volt.

      Anthony Hopkins két filmre írt alá, ha jól tudom ő nem is akar visszatérni. De persze a pénz nagy úr. Egyébként a trónterem sokszor üresen áll, Loki is simán be tud jutni bármikor. Bennem is megfordult, hogy esetleg kinyírta az öreget, mert az a nagy gyászban és “felségárulásban” nem figyelt. De ha Loki csinált is vele valamit szerintem csak bezárta.

      Én remélem, hogy a harmadik részig azért kitalálják hogyan kell erős női karakterek írni. Russo Friggaként pl az volt:) Malekith kis béna volt, egy asgardi nő pár másodperc alatt lerendezte:D

  6. Valahogy én ezt most nagyon erősnek éreztem. Csak úgy hömpölygött előre a film. Vasember 3-nél pont ez volt a bajom, hogy sokszor eszembe jutott, hogy megint leült a film, megint unatkozom. Itt ennek nyoma sem volt.

    Erős női karakterek és erős főellenségek tekintetében tényleg gyenge a Marvel, de például az, hogy Jane-t az eseményekbe építették és nem csak ott volt, én ennek is örültem. Ez is valami. Malekith meg nem emlékezetes, de megcselekedte amit kellett. Ennyi elég.

    Itt úgyis, ahogy az első részben a családi viszály, a hatalmi harcok az izgalmasak, abból volt bőven. Örülök is, hogy Odin-Loki-Thor hármason volt a hangsúly. Viszont sajnálattal hallom, hogy Hopkins csak 2 filmre írt alá, reméljük visszatér. Minden jelenete aranyat ért.

    Sokkal jobban sikerült mint az idei másik Marvel-mozi.

  7. Nagyjából egyetértek a kritikával. 60%-ot meg lehet rá adni, ha az ember leadja az agyát a bejáratnál. A gáz az, hogy manapság szinte minden filmnél le lehet ezt írni. Figyelgetem itt a hozzászólásokat a Star Treknél, a Fast and Furiousnál, a Man of Steelnél, az Iron Mannél, a Pacific Rimnél. Mindnél azt írja sokszor még az is akinek tetszik, hogy agykikapcsolós szórakozásnak volt jó. Szóval ez ennyi, az IQ-ra hivatalosan nincs többé szükség, csak árt, ha elkezd gondolkodni valaki egy mai filmen. Legalábbis ezeken a látvány izéken.
    Atomjaira lehetne szedni ezt a filmet is logikailag, de kit érdekel mindez, ha van benne egy cuki Loki? Ehh… Pedig ebből iszonyat nagy space fantasyt lehetne összehozni, baromi nagy potenciál lenne benne. Az eredeti képregényfolyamban, ahol ugye csak rajzolják Lokit, na ott ez egy közepes semmilyen sztori lett volna sok, teljesen jellegtelen. Ez a film egy Nescafe. Gyorsan előgyártott elemekből meg van, olyan mintha kávé lenne, végül is iható, de NEM IGAZI KÁVÉ!

    • Tapasztalataim szerint a mozifilmek ma már majdnem mindig kizárólag másfél-két óra agy-kikapcsolásnak jók, és ez így van jól. Az összetettebb, bonyolultabb, erõsebb sztorik átkerültek a sorozatok, videojátékok világába, ahol van idõ rendesen kibontani õket.

  8. Nekem is felemás a film, egyrészről szórakoztató, kikapcsoló darab, valamint a történeten is visz előre, viszont számomra már személytelen kicsit, nem 10x e is az egész világmindenség sorsát kéne feltenni kockára..
    sokkal jobban tetszene egy olyan marvel rész amelyben kevesebbet akarnak fogni.. egy hulk vs. thor rajzfilm szintű sztori menyire ütött volna..
    aki nem látta még pótolja azt a rajzfilmet mert az nagyon film-potenciális 🙂

  9. Meg kell mondjam, én nagyon jól szórakoztam. Talán még jobban mint az első részen. A londoni jelenetek nekem mindig külön mókásak bármelyik filmben, a greenwich-i helyszínt már a trailerben kiszúrtam.
    Én erről az Alan Taylor fickóról nem sokat tudtam, de nekem most bizonyított mert jól elszórakoztatott két órán át.

    Ha már Loki: Pont vasárnap láttam megint Tom Hiddleston-t egy díjátadón itt Londonban, nagyon jóarc volt. (Igaz, idén akárhány díjátadón voltam, ő mindig ott volt 🙂 ) A mostaniért meg külön pacsi, mert ő volt az első színész aki kijött a rajongókhoz autogramot osztogatni. (Én magam nem vagyok autogramgyűjtő, én általában színházjegyet szoktam aláíratni ha megnézek valakit színpadon. Nekem már az, hogy olyan színészeket akiket korábban csak filmvásznon láttam, most néha alkalmam van élőben is látni, már nagy élmény. Az, hogy néhányat -igaz, ők nem hollywoodi sztárok- meg kicsit már személyesen is ismerek, még nagyobb. De az egy másik történet…)

  10. SPOILER:

    Az Amerika Kapitányos “cameo”-nál majd kiestünk a székből 😀

    Egyébként a zene nagyon király volt, látszik, hogy már az AVP 2-ben is Tyler munkája volt az egyetlen értékelhető.

  11. Ez a film SPOILER

    gyakorlatilag felvezette a Thor 3-at, a GOTG-t, a Bosszúállók 3-at. A Shield sorozatban Coulson mindig szóba hozza Tahitit. Hopkins mondta a múlt héten: Lehet, hogy Odin is Tahitira ment. Az 1. stáblistás jelenetben Collector otthonában látható egy vitrin, abban elvileg Adam Warlock van báb állapotban.

    • sPOILER
      Szerintem a filmbéli történések közül egyedül Loki trónjelenete lesz kihatással a Thor 3-ra. Több helyen is olvastam, hogy felvezetik a harmadik Bosszúállókat meg a GOTG-ot. Úgy gondolom, hogy nem. A Gotg szépen ellesz azzal, hogy bemutassa a hőscsapat 5 karakterét. A Bosszúállók csapat meg elég ritkán volt ellenfele egy nagyerejű űrbéli gonosznak. Thanos-t nem ők fogják legyűrni, ha eljön az ideje a titán színre lépésének.

  12. Pótoltam, egyszeri búfelejtőnek jó volt.
    Kezd ez a Thor átmenni egy SW-wannabe scifi-fantasybe, ami határozottan jobban áll neki, mint az első rész erőltetett komolykodása.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *