2

Mi lett az eredeti Robotzsaru alkotóival?

Ha tetszik, ha nem, hamarosan itt a Robotzsaru reboot. Az Emlékmásból kiindulva nem lesz több egy gyorsan feledhető, szórakoztató látványfilmnél. De vajon azon kívül, hogy az eredeti film odavert és klasszikussá emlékszik-e még valaki, hogy kik készítették az 1987-ben bemtuatott alkotást és hogy mire vitték? Ha nem, hát itt egy gyorstalpaló.

verhoevenPaul Verhoeven hazájában, Hollandiában forgatott le néhány alkotást, első angol nyelvű filmje a Hús és vér, amely kevés embert érdekelt a mozikban. A direktor szerencsét próbált Hollywoodban és nem kellett sokat várni, mire megtalálták a Robotzsaru forgatókönyvével. Verhoeven néhány oldal átfutása után félretette és csak pszichológus feleségének a noszogatására mélyedt bele jobban. Arnold Schwarzenegger figyelmét gyorsan felkeltette a holland filmes, mivel ő ajánlotta be Az Emlékmásba, pedig a producereknek nagyon nem tetszett a gondolat. Ezt követően vágott bele az Elemi ösztön erotikus thrillerbe, amely meghozta a világhírnevet Sharon Stone-nak. Három kasszarobbantó produkció után a rendező betonbiztosnak vélte hollywoodi pozícióját, de kiderült, hogy nem eszik azt olyan forrón. A Showgirls kivágta a biztosítékot a cenzoroknál és NC-17-es (a legdurvább) besorolást adták a filmnek, amely a mozikban ugyan elbukott, de később videón szépen megszedte magát. A Csillagközi invázió megaköltségvetésből készülhetett, de már a tesztvetítések során kiderült, hogy eléggé megosztó lesz a szatirikus hangvételű sci-fi és még a bemutató előtt változtattak ezt-azt, ám a film elhasalt. Három évre rukkolt elő Árnyék nélkül horror-thrillerrel, ám Amerikában ez is leszerepelt. Visszautazott hazájába, ahol 2006-os Fekete könyv szép kritikai elismeréseket és díjakat hozott. A nagy visszatérés még várat magára.

wellerPeter Weller volt már néhány film, amikor belebújhatott a Robotzsaru jelmezbe, ezek közül is talán a Nyomul a nyolcadik dimenzió volt a legismertebb. A producerek nagy lehetőséget láttak benne, kapott néhány sikervárományos, nagy reménnyel elkészített alkotás főszerepet. Hiába volt a Leviathan szórakoztató víz alatti horror, a közönség távol maradt a kasszáktól és még Az elhagyott bolygóval is befürödtek, akárcsak a Meztelen ebéddel. A 2000-es években szerepelt jó néhány filmben, de nem mondhatnám, hogy emlékezetesek voltak, legutóbb a Sötétségben – Star Trek volt mellékszerepe.

robocopallenNancy Allen dolgozhatott Jack Nicholsonnal, Robert Zemeckisszel és többször állt Brian De Palma kamerája előtt (hiába no, a rendező neje volt egy darabig), amikor szerepet kapott a Robotzsaruban. A színésznő bizony alaposan megijedt, amikor megérkezett a forgatás helyszínére, mert Verhoeven éppen az It’s Not My Problem béna sitcomhoz vett fel jeleneteket, amelyet a filmben a tévében játszottak volna. Allen először azt hitte, hogy rossz döntést hozott, hogy pont egy ilyen gatyiba szállt be és még a rendező sem áll a helyzet magaslatán. Érdekes, hogy Poltergeist 3-ra már egy szava sem volt. Tévés-és mozis projektek váltották egymást, játszhatott Richard Griecoval a Gyorsabb a törvénynél akciófilmben és a Gyilkos szenvedélyben, de megemlíthetném még a Children of the Corn 666: Isaac’s Returnt is. A felhozatalból talán egyedül a Mint a kámfor nevezhető minőségi produkciónak. Utoljára 2008-ban volt látható a Quality Time sci-fiben.

minerA forgatókönyvet Edward Neumeier és Michael Miner tették le az asztalra. Előbbi túl sok melót nem is igazán vállalt, a Csillagközi invázió és két folytatásának a szkriptjén dolgozhatott. Miner sem hajtotta túl magát, a Robotzsaru után megírta a Deadly Weapont és A fűnyíróember 2-t. Közösen ügyködtek az Anakonda 2 történetén, de ez sem lendített karrierjükön.

Verhoeven azért választotta ki Kurtwood Smith-t és Ronny Cox-ot a címszereplő ellenfeleinek, mert tőlük abszolút szokatlan volt negatív figurát játszani. Cox azelőtt rendes, atyáskodó karaktereket játszhatott. A ronnycoxRobozsaru után az Emlékmásban dolgozhatott újra a rendezővel, majd a tévévilág szoros ölelését élvezhette, sorozatok és tévéfilmek váltogatták egymást. Smith-re általában az intellektuális személyek megformálása volt a jellemző. Ő is egy ideig kisképernyős projektekben játszhatott, de benne volt több ismertebb filmben a Rambo 3-ban, a Holt költők társaságában, Star Trek: A nem ismert tartományban. A Fortress B kategóriás, de akkoriban egészen közkedvelt B kategóriás sci-fiben okozhatott kellemetlen pillanatokat Christopher Lambertnek, majd vonatra pattant Steven Seagallal a Száguldó erődben, a Rés a pajzson akcióban pedig a védelmi miniszter uniformisát ölthette magára. A 2000-es évek már inkább sorozatokról szólt, idén a Resurrection szériában bukkan fel.

2 komment

  1. Először is olvassátok át még egyszer ezt a cikket, mert tele van szóismétlésekkel ill. kihagyott szavakkal.
    Másodszor: Azt mondja nekem a Chrome a filmdroid.hu-ró, hogy “A felkeresni kívánt webhely rosszindulatú programokat tartalmaz!” ??!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *