3

Dől a moné (Gambit, 2012)

Harry Deane (Colin Firth) egy szerencsétlen kurátor, a visszataszító milliomos Lionel Shahbandar (Alan Rickman) szolgálatában. De Deane-nek van egy merész terve, hogy álljon bosszút főnökén: el akar adni neki egy hamis Monet-t a tűzrőlpattant texasi cowgirl,  PJ Puznowski (Cameron Diaz) segítségével.

01-dol-a-mone

A filmet lealázták a kritikusok, sokkal jobban, mint amit valójában megérdemel. Arról lehet szó, hogy mindenki sokkal többet várt egy ilyen díszes társaságtól, és a langymeleg végeredmény, ami mástól közepes lenne, az év legrosszabb filmjei közé alacsonyítja. A forgatókönyvet ugyanis Ethan and Joel Coen írta egy hatvanas évekbeli brit film remake-jeként. Coenék – akik általában nem tudnak egy rossz lépést tenni – egyszer már befürödtek egy comedy heist caper remake-kel. 2004-ben a Ladykillerst is hűvösen fogadták a kritikusok. A Gambit forgatókönyve is ugyanebből az időből származik, csak éveket töltött a fejlesztési pokolban, és csak remélhetjük, hogy azóta páran átírták és nem közvetlenül a Coen testvérek felelősek érte. A rendezői teendőket sem ők látták el, hanem Michael Hoffman, akinek a nevéhez számos korrekt film fűződik, de semmi egetrengető, így a Gambit is tőkéletesen illeszkedik az életművébe.

Gambit 2

Az évek során több színész is megfordult a projekt közelében, pl. a főszerep egy időben Hugh Granté lehetett, volna, aki találóbb választás lett volna. Colin Firth ugyanis hatalmasakat alakított az elmúlt években mint a visszafojtott angol úriember, de rosszul áll neki az ügyetlen bolond szerepe, aki folyamatosan hadban áll az őt körülvevő élettelen tárgyakkal. Akkor van igazán elemében, amikor faarccal kell végigvonulnia a Savoy hotelen nadrág nélkül, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Ez a legviccesebb jelenet sorozat az egész filmben amin tényleg hangosan felnevettem többször, nem kis részben a rendszeres BBC színész, Julian Rhind-Tutt kitűnő időzítésének köszönhetően. A legtöbb kritikus pont ezt a részt tartotta a film leggyengébb pontjának, mert igazán nincs benne semmi új. Épp ez utal vissza leginkább a film hatvanas évekbeli csukodó-ajtó-komédiai eredetére, de talán pont ezért ez hibátlanul működik. Cameron Diaz viszont egy totál karizma vákuum, a karakterének bájosnak és életvidámnak kellene lennie de igazából csak idegesítő.

Mindezek mellett a Gambit egyszer élvezhető könnyed szórakozás, kiszámítható fordulatokkal és néhány igazi nevetéssel, ami a kábelcsatornákon és transzatlanti repülőjáratok kínálatában fog igazi otthonra találni.

IMDb: 5,5

RottenTomatoes: 14%

3 komment

  1. Hát ennek a filmnek sem erőltették túl a marketingjét. Szerintem a résztvevők is úgy állhattak hozzá, hogy néha kell olyan is, amiben nem kell megerőltetniük magukat.

  2. Egyszer nézhető limonádé, sajnos méltatlan Coenékhez. A rendezés borzasztóan semmilyen, a színészek (Firth és Rickman) és néhány szellemes dialóg menti meg a teljes érdektelenségtől.

  3. Coenék nem tartoznak a kedvenceim közé. Sajnos ez van. A félszeműt kedveltem, de a Nem vénnek való vidéket utáltam. A Clooney-s Pittes filmjüket dettó. Legjobb alkotásuk az Ó, testvér merre visz utad. Nos, a Dől a moné sem nyerte el tetszésem, untatott. Jó, néha nevettem, de nagyon csak nagyon néha. Cameron Diaz meg hiába bombatestű, ha az arcán erősen látszik, hogy öregszik. Még tud szélesen mosolyogni, de pár év múlva el ez már nem lesz elég.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *