2

Animációs filmek 2013-ban

Íme a 2013-ban várható animációs filmek egy része.

A 3D-s Escape From Planet Earth animációs film története a Baab bolygón veszi kezdetét. Az itt élő kék bőrű lények nemzeti hőse Scorch Supernova, aki számos veszélyes küldetésből vette ki a részét. Most ismét egy újabb nehéz feladat vár rá, ám ezúttal a gonosz Shanker állított csapdát számára. Callan Brunker látta el a rendezői teendőket, most először készíthetett egészestés alkotást, korábban csak egy 20 perces animációt dirigált le.

A Turbo története egy átlagos csigáról szól, aki folyton arról álmodozik, hogy ő legyen a világ leggyorsabb csigája. Megtörténik a csoda, egy véletlen folytán hirtelen begyorsul, végre száguldozhat. A Turbót David Soren, a MadagaszKarácsony rövid animációs film rendezője dirigálhatja, de világ életében efféle produkciókon ügyködött, többek között kivette a részét a Csibefutamból, a Shrekből és a Túl a sövényen-ből is.

DreamWorks égisze alatt készül The Croods animációs film. Chris Sander és Kirk DiMicco rendezi a produkciót, előbbi az Így neveld a sárkányodat (How to Train Your Dragon) készítette, a dolog hátulütője, hogy utóbbinak meg a Csimpilótákhoz  (Space Chimps) volt köze. A történet egy ősember családról szól, akik kénytelen elhagyni barlangjukat, ami után különféle izgalmas kalandokba keverednek.

 

 

A Pixar 2001-ben tette le az asztalra a Szörny Rt (Monsters, Inc) animációs filmet, 2005-ben merült a fel a folytatás. Azonban a jogokat a Disney birtokolta és ekkoriban volt egy kisebb nézeteltérés a két cég között, egy ideig úgy tűnt, hogy a Pixar más stúdióhoz vándorol. Végül a problémákat elsimították, 2011 augusztus 5-én bejelentették a második részt. Az is kiderült, hogy a 2013 június 21-én bemutatásra kerülő produkció egy előzmény lesz, amiben  Sullivan és Wazowski Szörnyakadémián töltött éveit mutatják be. A rendezést Dan Scanlonra bízták.

 

 

A Fox következő animációs bemutatója az Epic lesz, amely William Joyce gyerekkönyvén fog alapulni. Joyce nevét egyébként is öregbítheti egy másik animációs film, csak éppen Az öt legendát (Rise of the Guardians) a DreamWorks fogja leszállítani. A 3D-s művet Chris Wedge készíti és egy varázslatos, emberi szemektől elrejtett világban játszódik a történet. A békésnek látszó helyen azonban a jó és rossz vívja csatáját. Mikor egy tinilány valahogy bekerül átkerül a helyre  egy különös karakterekből álló csapat élére kerül, feladata természetesen az, hogy megmentse a világot.

 

Idén nem jött meg a Dorothy of Oz, de talán majd jövőre. A produkció amolyan folytatásként funkcionálna, a történet szerint Óz nagy bajban van és csak Dorothy segíthet rajta. A lány és kutyája, Toto visszatér Óz birodalmába, ahol újra találkozik régi barátaival, az oroszlánnal, a madárijesztővel és a bádogemberrel. Együtt kell megállítaniuk Jestert, aki megszerezte a gonosz nyugati boszorkány varázspálcáját és annak segítségével az embereket bábokká változtatja és még az a veszély is fennáll, hogy elpusztítja a sárgaköves utat.  Dorothynak ráadásul egy olyan barlangon  kell keresztülmenni, amely tele van éhes sárkánnyal. A Dorothy of Oz animációs filmet Dan St. Pierre rendezi, tőle 2006-ban a  Kis nagy hőst (Everyone’s Hero) láthattuk, tavaly pedig a Quantum Quest: A Cassini Space Odyssey animációs sci-fit tette le az asztalra.

Az Universal nagyon örült a Gru (Despicable Me) sikerének, ezért rábólintott a folytatásra. A 3D-s második részt majd egy spin-off is követi valamikor, amiben teljes egészében a minyonok lesznek a főszereplők. A rendezőit teendőket Pierre Coffin és Chris Renaud, a Gru alkotói látták el.

A DreamWorks berkein belül készül a Mr. Peabody and Sherman animációs film, melyből egy vázlat ki is került a netre. Előzetes szerintem év végén várható. Peabody kutya és gazdája, Sherman a The Rocky and Bullwinkle Show műsorban voltak láthatóak. Az eb minden egyes adásban a történelmet magyarázta a srácnak és egy időgép segítségével be is mutatta az eseményeket. Rob Minkoff rendezi az alkotást, a forgatókönyvet a Maci Laci mozifilm írói, Jeffrey Ventimilia és Joshua Sternin hozták össze. Robert Downey Jr. adja a kutyus hangját.

A Verdák (Cars) sikere után a Pixar elhozza a folytatást, a Disney pedig elgondolkodott, ha autókkal működött, akkor repülőgépekkel is próbálkozni kéne. A produkció azonban nem kerül mozikba, csak házimozis forgalmazásban fogják kiadni, elvileg 2013-ban tekinthetik meg az érdeklődők. A sztoriban Dustyt követhetjük nyomon, aki egy kisvárosban arról álmodozik, hogy egyszer majd többre viszi. Vágyai beteljesülhetnek, ugyanis benevezhet egy nagyobb versenyre.

Frank Miller klasszikus Batman történetéből két részes “only DVD” animációs filmet rittyentettek. Az elsőt már láthattuk, év elején érkezik a folytatás, ahol a sötét lovag Supermannel is szembeszáll.

A Disney novemberben küldi a mozikba a Frozen animációs filmjét, amelyet Jennifer Lee (Rontó Ralph) és Chris Buck (Tarzan) közösen hoz tető alá. Egy fiatal lány és egy hegymászó veszélyes feladatra vállalkozik, megpróbálják megtalálni a legendás Hókirálynőt, hogy levegye az átkot a királyságról. Ugyanis a birodalomban folyamatosan tél uralkodik.

A nagy sikerű Derült égből fasírt (Cloudy With a Chance of Meatballs) után jövőre megkapjuk a folytatást is. A Live Corp – ami egy kicsit az Apple és a Google egybegyúrva – céget bízzák meg azzal, hogy feltakarítsa a szigetet, miután Flint szerkezete étellé változtatta a vizet és hatalmas palacsinták, pizza szeletek, és természetesen húsgolyók bombázták a várost az első filmben. A folytatásban a szerkezet még mindig működik valahol, de élő uborkákat köpköd ki, és egy sétáló, értelmetlenül hablatyoló Barry nevű epret, és olyan lényeket, mint a hatalmas sültkrumpli lábú sonkás-sajt-pók, ami az elhagyott város fölött uralkodik.” Az eredeti filmet Mark Kermode kritikus úgy jellemezte, hogy “Eraserhead gyerekeknek” – jó értelemben – és úgy tűnik a második rész sem lesz kevésbé szürreális, miközben reméljük ugyanolyan vicces marad.

Spanyol pénzből, Manuel Sicilia vezénylete alatt készül a Justin and the Knights of Valour. A történetről csak annyit lehet tudni, hogy egy fiatal srác férfivá érik egy nehéz küldetésen, ahol többek között a bátorsága és emberségessége is megmérettetik.

2013-ban kerül a mozikba a japánoknál a Crayon Shin-chan: Stupid Horse!: B-Class Gourmet Survival, amely a náluk népszerű manga és anime sorozaton alapszik. (Megjegyzem, hogy a japánoknál jövőre lesz egy rakat anime: a wikipedián lehet szemezgetni.)

És végül: a Kis hableányt is újra bemutatják, méghozzá 3D-ben.

2 komment

  1. A szörny Rt folytatás(előzmény) jónak néz ki,meg a Gru folytatás is. A többi valahogy nem hozott lázba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *