5

Top 10: Játssz a túlélésért

0thg

A héten mutatták be Az éhezők viadala filmet, ahol arra kényszerítenek néhány embert, hogy egy viadal, egy játék keretein belül legyilkolják egymást. Mondhatni tele a padlás embervadászos filmekkel, ahol egy vagy akár több személy arra kényszerül, hogy menekülnie kell. Vagy azért, mert egyesek már vad helyett élő emberekre akarnak vadászni vagy azért, mert így szórakoztatják a nagyérdeműt.

Ice-T, Rutger Hauer, F. Murray Abraham és Gary Busey egy filmben? Ha nevük manapság feltűnik egy produkció elején máris biztosra vehetjük, hogy a B kategória bugyraiba merülünk alá. De volt idő, mikor volt közül jó néhány szórakoztató vagy értelmesebb filmhez. A Játssz a túlélésért inkább egy szórakoztató mű lett volna (de nem lett az), amiben a rapper Ice-T-re osztották a főszerepet, aki egy nincstelen csavargót formált meg, majd meglepetésre felkérik, hogy egy vadászcsoportot irányítgasson valami elhagyatott tájon. Bevállalja a melót, de hamarosan kiderül, hogy valójában őt a vadnak szánták, a csapat rá fog vadászni.

Jean-Claude Van Damme átcsábította Hollywoodba a hong kongi akciórendező félistent, John Woo-t, aki tette is a dolgát: Van Damme lassítva fut, lassítva lő, lassítva lobog a haja, még jó, hogy nem lassítva beszélt. Hősünk munkanélküli (természetesen), ám úgy bunyózik, mint senki más a környéken. Egy ügyvédnő kéri fel, hogy derítse ki mi történhetett az apjával, aki rá is jön, hogy egy embervadász játékokat szervező társaság vadászott a férfira. Mindenesetre Van Damme lendített egy kicsit karrierjén és Woo is megvetette lábát Hollywoodban, bár többek szerint jobb lett volna, ha visszatrappol Hong Kongba. Azért az Ál/arc-ért még hálásak lehetünk neki.

A Lőjj a vadászra a Tomboló terror folytatása lenne, de Chuck Norris nem ért rá, így Michael Dudikoff ugrott be helyére. Adva van a Pentagramm vadásztársaság, tagjaik az alkotmányra hivatkozva sorra gyilkolják a négereket és melegeket, kábszereseket próbálják jobb létre szenderíteni. Olykor levezetésképp beöltöznek mindenféle maskarába (nindzsa hacuka, szado mazo cucc) és egy általuk jól ismert mocsaras területen szabadjára engedik célpontjukat. Vesztükre belekötnek a főhős jó cimborájába (Steve James) és mivel ezt Hunter nem tűrheti fogja magát és felszámolja a bandát, méghozzá a vadászterületükön. Dudikoff hozza a tőle megszokott kemény fapofát, az akciófilm még ma is kellemes kikapcsolódásnak számít.

Kenyeret és cirkuszt a népnek! A Menekülő ember élő televíziós műsorban lehetett szorítani Arnold Schwarzeneggerét… vagy elnézést kérek, csak azokért lehetett szorítani, akik az életére törtek. Arnie egy ártatlanul elítélt fickót alakított, majd hirtelen ő lett a műsor sztárja, válogatott keménylegények indultak ellene. Háát… a Ragadozó legyűrése sokkal nehezebb feladat volt. Két színész még le is szerződött a Menekülő emberre a dzsungeles kalandra, Jesse Ventura és Sven-Ole Thorsen ugráltathatta az izmát a forgatáson. Paul Michael Glaser, a Starsky és Hutch széria sztárja vezényelhette le a filmet, majd nem sokra rá inkább a sorozatok világában állt kamera mögé. Előtte George P. Cosmatos melegítette a rendezői széket, de a Rambo 2 alkotója máshogy képzelte el a filmet, mint a producer. Őt Carl Schenkel követte, majd Ferdinand Fairfax jött és ment. Rob Cohen producer utánuk Andrew Davist kereste fel, mivel nagyon kedvelte a Code of Silence filmjét. De Davist a forgatás megkezdése után 8 nappal kirúgták, mivel túl lassan dolgozott és a költségek is emelkedtek. Alant pár percet láthattok a filmből, hogy is mondjam, nosztalgia gyanánt.

A halálraítélt szintén a valóságshow-k világában játszódik, ezúttal Steve Austin dobják le egy szigetre néhány elítélttel, ahol tengernyi kamera kereszttüzében kell életben maradnia. Nagy ellenfele Vinnie Jones, aki ismét hozzá átlagos formáját, azaz nagyon kemény. A B kategóriás film ugyan alig hozott valamit a mozikban, de DVD-n jól fogyhatott, legalább több, mint 26.000 szavazat után 6-os átlagon pihen az imdb-n. Austin mindenesetre nem erőltette a mozis szereplést, beéri tékás produkciókkal. A kritikusok mellesleg földbe döngölték A halálraítéltet. Végül is mit vártak egy agyatlan akciófilmtől, amelyben egy pankrátor áll a középpontban?

A fiatalok egyre erőszakosabbá, kezelhetetlenné válnak, még attól sem riadnak vissza, hogy a tanárokat bántalmazzák. Nosza, a kormány egy extanár irányításával új intézkedést vezet. Kiválasztanak egy osztályt, a diákokat elszállítják egy lakatlan szigetre, ahol egymás ellen kell küzdeniük, a végén csak egy maradhat. A fejesek célja, hogy így bizonyítsa mindenki előtt, hogy a képes a tiniket megfékezni, kordában tartani. A Battle Royale nagy sikert aratott, jött a folytatás is, ami totál felesleges volt.

Disztópikus exploitation film? Brian Trenchard-Smith dirigálta le az ausztrál Turkey Shot-ot, amely leginkább a túlzásba vitt erőszakos és szadista börtönjelenetek miatt vált ismertebbé. A történet a jövőben játszódik, aki kicsit is máshogy viselkedik, mint ahogy az meg van szabva a hatóságokat azonnal a börtönbe küldik. Igen ám, de a 47-es tábornak nevezett „sitten” vadászokat szerveznek a környező dzsungelben, ahol a vadakat a rabok testesítik meg. Végül is kinek hiányzik néhány deviáns, nem?

A Death Ring 1993-as akciófilmhez összegyűjtöttek néhány ismert arcot, Billy Drago, Don Swayze, Chad McQueen mellett Chuck fia Mike Norris is játszott, sőt a forgatókönyvhöz is köze volt. Norris játssza Matt Collinst, a hadnagy megnyer egy túlélési versenyt. Ez felkelti a figyelmét Danton Vachsnak, aki rábírja a katonát, hogy vegyen részt egy embervadászaton, aminek a tétje az, hogy Collins nője életben marad. Erősen trash rajongóknak ajánlott. (Előzetest nem találtam.)

1959-ben forgatták a Bloodlust horror-thrillert, amivel valamiért elszöszöltek egy ideig és csak 1961-ben tűzték műsorra, később egy grindhouse előadás keretein belül a Blood Maniával együtt adták az ezekre a filmekre szakosodott mozik 1970-ben. Történet? Természetesen itt is emberek menekülnek, egy szadista milliomos elkap néhány fiatalat, akiket szabadjára enged trópusi szigetén. Az elsőfilmes Ralph Brooke dirigálta a produkciót, ezt követően nem is csinált több mozis alkotást.

Ha még pár évtizedet visszaugrunk, akkor 1932-ben rátalálunk A legveszélyesebb játék thrillerre, az olcsó filmecske annyi pénzt termelt az RKO-nak, hogy gond nélkül el tudták készíteni a King Kongot. Az újonc Irving Pichel és az addig csak két filmet készítő Ernest B. Schoedsack közösen dirigált a forgatáson. Egy hajótörés egyetlen túlélője egy ismeretlen szigeten evickél partra, ahol társaságra akad, összefut néhány emberrel, a hajójuk is a környéken süllyedt el. A gondokat csak tetézi, hogy itt él Zaroff báró és kedvenc időtöltése az embervadászat.

Hogy egy vígjátékot is említsek: Kíméletlen kaméleon. John Leguizamo Jim Carrey-szerű mozgással és grimaszaival próbálta mosolyra fakasztani a nagyérdeműt. Leguizamo egy átváltozóművészt játszott és pénzért sok mindenre hajlandó. Lazán belecsap egy őrült milliomos kezébe, aki fejajánlja neki, hogy tetemes összeget kap, ha vadászhat rá. Hülyéknek áll a világ… és tényleg. Paul Miller rendező ezt követően szépen visszatért oda ahonnét jött, a tévés projektek világába. David Bar Katz forgatókönyvíró sem erőlködött ezután, Leguizamo legalább észhez tért, bár 97-ben még a Spawn képregényfilmben próbált „bohóckodni”.

5 komment

  1. És a Halálfutam?

    Amúgy ez a Kíméletlen kaméleon eszméletlen bugyuta film. Régen szerettem valamiért, de tavaly megnéztem és csak idegesített…

  2. A running man oldscool, kedvencem….és a többi zs kategóriás film is a 80′ évek alámondásos őrületéből…:))

  3. A Játssz a túlélésért az egyik kedvenc B filmem. Mindig megnézem, amikor leadja valamelyik kábel TV.

  4. @A nép fia: A Halálfutam nem az a gyalog menekülős, megszokott túlélőshow. Ott rabok gyorsulnak kocsikkal és végső soron nem is embervadászos. 🙂 Látványosnak szánt versenyzés kemény sofőrökkel dögös pipikkel az oldalukon,.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *