7

Ragadozók (The Ghost and the Darkness, 1996)

 

1898-ban hatalmas verseny zajlott Afikában, a németek, a franciák és angolok egymással versenge építették a vasútvonalat. Robert Beaumont nem volt túl elégedett az afrikai munkálatokkal, ezért vette fel John Patterson ezredest, aki kiváló mérnök hírében állt és azt ígérte időre elkészül a feladatában. Csakhogy a munkálatokat jelentősen hátráltatta két termetes oroszlán, emberek tucatjaival végeztek, a félénk munkások hátrahagyva csákányt, ásót és kapát fejvesztve menekültek a környékről és csak akkor tértek vissza, mikor Patterson levadászta a két bestiát. Az eset valóba megtörtént, később Patterson könyvet írt kalandjáról, ezzel pedig igen szépen megszedte magát, 1997-ben pedig film is készült.

Az ezredes (Val Kilmer) már az első nap konstatálja, hogy nehéz eset lesz a hídépítés, ráadásul az emberei között is nagy a széthúzás. Ám első nap elejt egy lövéssel leterít egy oroszlánt, így némi tekintélye lesz a munkások között. Csakhogy hamarosan érkezik még két vérengző fenevad, Tsavo pedig gyakorlatilag azzá válik, amire az elnevezése utal: mészárszékké. Beaumont (Tom Wilkinson) tajtékzik a dühtől, így bizony nem üti lovaggá a királynő, ezért odaküldi segítségképpen Remingtont (Michael Douglas), a messze földön híres vadászt.

Kilmer korrekt alakítást nyújt, a színész ritkán csillogtatta meg pályafutása alatt tehetségét, ez a kalandfilm nem tartozott ezen művek, viszont ahhoz legalább értett, hogy szórakoztató alkotásokhoz adja a nevét. Douglas karaktere nem létezett, csak a forgatókönyvíró William Goldman agytekervényeiben született meg, egyébként az oroszlánokat egyedül Patterson ölte meg, de meg kell hagyni, Remington figurája inkább csak jót tett a produkciónak. Douglas producerkénz is részt vállalt a film elkészítésében és a kérésére bővítették ki szerepét, eredetileg nem lett volna ennyit jelen. Patterson és Remington kénytelenek rádöbbenni, hogy hiába építenek jól kifundált csapdát, a dögök okosabbak, mint hitték, erejüknél már csak a vérszomjuk nagyobb. Wilkinson Patterson ellenszenves megbízóját játssza, Beaumont már az elején megmondja, hogy keményen fogja alkalmazottait, magasról tojik mindenkire és ha valaki csődöt mond nála, akkor ne is számítson arra, hogy máshol munkát fog kapni.

Stephen Hopkins még Russell Mulcahy (Hegylakó) mellett tanulgatott, majd hamarosan ő is egy rendezői székben találta magát, leginkább akció-thriller műfaján belül tevékenykedett, nevéhez köthető az Időzített bomba és a Ragadozó folytatása is, talán ez utóbbi miatt döntött úgy a magyar forgalmazó, hogy Ragadozókra kereszteli a filmet, pedig talán az eredeti cím, a Szellem és Sötétség jobban hangzott volna. Hopkins rutinosan elhozza a terrort az oroszlánok képében, már a „macsekok” első feltűnésekor azon álláspontra helyezkedhetük, hogy inkább ezer éve munka Beaumont szolgálatában , mint 10 perc egy olyan környéken, ahol ez a két fészkes fenevad garázdálkodik. A feszültségi szint kimozdul holtpontról, bár ez többször visszaesik, viszont a film javára írható, hogy akad egy-két csendes jelenet, mikor az ember torkában dobog a szíve. Zsigmond Vilmos képein olykor a narancssárgát, máskor pedig a sötét színt emeli ki, Hopkins mellett neki is köszönetet mondhatunk abba, hogy élvezhető produkciót láthatunk, nem hiába jelölték Oscar-díjra a filmért. 75 %-ot megérdemel a film.

imdb: 6,6
rottentomatoes: 52 %

Büdzsé: 55 millió dollár
Amerikai bevétel: 38 millió dollár
Összbevétel: 85 millió dollár

7 komment

  1. hú ezt, hogy szedted elő?
    mellesleg nagyon nagyon jó kis kalandfilm volt, mely végig képes volt fenntartani a feszültséget. az egyik kedvencem tényleg:)

    SPOILER:
    nem vagyok márt benne biztos, de ugye ebbe volta meglepődős arc,hogy: “ketten vannak”:DD

  2. @eric: Ebben volt igen:) Már amennyire Kilmer meg tud lepődni.

    Van néhány talonba eltett film, amikor ha nincs kedvem valami újat lesni, akkor előveszek a régiek közül egyet. (Nílus gyöngye, Függetlenség napja:)) Tegnap A barlang 2 igen megviselt, ritka rossz volt néhány marhasággal, így gyorsan megnéztem ezt.

  3. Egyre jobban igazolódik, hogy az ízlésünk hasonlít:) Ez remek kis film volt – egykét ugrasztós jelent volt benne.
    És teljesen egyetértek: inkább ezer év bárhol, sóbányában, mint fél óra ebben a rohadt fűben, a dögök között…:)

  4. Nekem is az egyik nagy kedvencem de sajna már régen annyiszor láttam, hogy mára már megviselt :).
    A film zenéje nagyon ott van, és az operatőri munka is bámulatos, mindkettő simán oscart érdemelt volna!

  5. nekem is az egyik régi kedvencem. még Val Kilmert is elviszi a hátán, ami szerintem nagy szó! Zsigmond Vilmos meg valami iszonyú jó munkát végzett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *