4

Oscar 2009

Temérdek filmes díj van szerte e Földön, mégis talán az egyik legnézettebb, legvártabb elismerés az Oscar. Nem maradtam fenn hajnalban, hogy megtekintsem a showt, most pótoltam. A vörös szőnyegen meginterjúvoltak pár embert (az ehhez kapcsolódó videók az irományom alatt lesznek látható) és ahogy ilyenkor szokás reklámozták is magukon a vagyont érő ruhadarabokat, magyar pénzben szerintem pár száz milliókat érhetnek ezek a „cuccok”. Amy Adams teljesen úgy nézett ki, mint a filmjeiben, talán ő nem is színészkedik, hanem csak magát adja?. Nem mindenki vonult a vörös szőnyegen, néhányan a koktélbárt támadták be, Jack Black és a Judd Apatow is erre tengett-lengett.

Mindenki helyet foglalt, Hugh Jackman pedig megteremtette a hangulatot,

majd jöttek a díjátadók, megemlíteném, hogy sehol sem láttam Jack Nicholsont, pedig tavaly ott ült az első sorban, pedig még csak nem is jelölték semmire. A legjobb mellékszereplő női kategóriában Penelope Cruz lett, idegességében még jobban törte az angolt, mint ahogy szokta, én ettől függetlenül kihagyom Woody Allen filmjét, mert nem igazán kedvelem műveit, szidni meg feleslegesen nem akarom.

Ötletesen vezették be a legjobb forgatókönyvíró jelöltjeit, Steve Martin és Tina Fey jól hozták a formát, majd érkezett Jennifer Aniston és Jack Black, aki ha be is nyomott pár felest a bárban előtte, nem látszott rajta, mondjuk mindig úgy viselkedik, ahogyan most is. Wall-E teljes mértékben megérdemelte a szobrot, bár szvsz a másik kettő alkotással sem volt gond. A rövidfilmek közül a Pestrot láttam, de érdekelne a polipos és a koporsós produkció is. Majd jött a látványterv (Benjamin Button), jelmez (A hercegnő), maszk (Benjamin Button)-igazság szerint ezek szerintem olyan kategóriák, hogy kifogást nem nagyon lehetne támasztani a többi jelölttel szemben.

No és jött a show legnagyobb poénja Ben Stiller képében, aki zseniálisan parodizálta ki Joaquin Phoenix-et. „Unom a vicces szerepeket, operatőr akarok lenni”:):).

Utána érkezett Jessica Biel, akin láthattunk már jobb ruhakölteményt is, de így is gyönyörűen festett. Az est másik legnagyobb viccét az Ananász Expressz szereplőitől (James Franco és Seth Rogen) kaptuk. A film ugyan nekem marhára nem tetszett, ez a videó viszont ezerszer jobb lett, mint az AE egésze.

Az ezt követő Hugh Jackman-Beyonce, Zac Efron-Vanessa Hudgens és Amanda Seyfried éneklés és táncikálás is teljesen jól sikerült, hangulatos volt. Következett a legjobb férfi mellékszereplő díj átadása, borítékolható volt, hogy Heath Ledger neve fog elhangzani.

Néhány technikai Oscar és Will Smith után Jerry Lewist is elismerésben részesítették. Majd A.R. Rahman is kapott szobrot a Gettó milliomosért (Pussycat Dolls készített egy változatot a Jai Ho-ból), konkrétan kettőt is. Lenyomtak egy indiai zenés produkciót is, ami már nem volt valami jó. Zac Efron adta át az Oscart Alicia Keysszel (ő nézett ki a legjobb idén itt), aki nem tudta rendesen fenyitni a borítékot.

Liam Neeson és bevonult Freida Pintoval, nekem hirtelen a Taken jutott eszembe, talán a második részben őt menthetné meg az ex-szuperügynök.

Queen Latifaht egyszerűen utálom, nem az a bajom, hogy szét van hízva, hanem sugárzik róla, mekkora nagy arcnak képzeli magát és talán jobb is lett volna, ha az elmúlt év hallottaira csendben emlékeznek.

A legjobb rendező Oscarját Reese Witherspoon (faraghatna az állából) adta át, Danny Boyle léphetett fel a színpadra.

A női főszereplőnél sem volt semmi meglepetés,

annál inkább a férfi kategóriában. Sean Penn mintha meghökkent volna egy fél másodpercre, nem igazán tudom, hogy imádkozott-e vagy pedig azért hagyta úgy a kezét, hogy könnyebben tudjon tapsolni Rourkenak. Mindenesetre Pennt díjazták. Nem láttam még a Milket, de azt tudom, hogy itt Penn meleg politikust alakít, akit lelőlnek. A pankrátorban Mickey Rourke magára marad (a lánya is elfordul tőle, nem jön össze a sztriptíz csajjal se) és a végén el is halálozik, bár ezt nem mutatják. Talán meleg pankrátort kellett volna alakítania és a végén mutathatták volna a halálát is, így jobban szerette volna az Oscar. Penn tehát most nem nyomta fullba’ a kretént, talán ezt meg kellett volna említenie a poén kedvéért.

És a legjobb film lett a Gettó milliomos, amivel feltette az i-re a pontot.

Az est nagy vesztese a Frost/Nixon volt, ami nem kapott semmit, pedig ráfért volna néhány díj, hogy ne legyen veszteséges Amerikában a mozikban.

Az utóbbi idők az Oscar legjobb házigazdája szerintem Ellen DeGeneres volt, neki jutottak a legjobb szövegek, őt nem tudta lekörözni Jon Stewart, akinek viszont a tavalyi évben volt egy nagyon jó dobása: mikor Markéta Irglovát jutott volna szóhoz, lekeverte a kamester, de Stewart visszahívta a színpadra, hogy mondhasson pár szót. Hugh Jackmannel nem volt semmi gond, ő inkább a High School Musical és a Mamma Mia irányvonalát követve hozta össze a műsort, nem volt vele probléma, talán a későbbiekben megint fogja vezetni a gálát.

A végén még megjegyzem idén nem nagyon vágott bele a karmester senkinek a beszédébe, régebben azért előfordult, hogy betartották keményen a 45 másodpercet, idén pedig azt hiszem mindenki túllépte a keretet, de hagyták a díjazottakat dumálni.

Vörös szőnyegen bevonulók

4 komment

  1. James Franco és Seth Rogen videója nagyon jól sikerült, én a filmmel is meg voltam elégedve, de ezen a videón meg lehet szakadni 🙂

  2. Ha homár lennék biztos megnézném, de mivel egy homofób k*cs*g vagyok 1000%, h így kihagyom. Bocsánat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *