4

A valaha készült 24 legjobb akció-horror

24. Párbaj (Duel, 1971): Mr. Mann (Dennis Weaver) egy kaliforniai úton autózik. Nyugodtan halad, van még ideje fontos üzleti megbeszéléséig. Megelőzi az előtte pöfögő kamiont, és visszaáll kényelmes autósebességére. De ekkor történik valami, amit Mr. Mann nem ért. A kamion üldözőbe veszi. A negyven tonnás szörnyeteg az életére tör. És Mr. Mann, a békés kertvárosi polgár hamarosan rájön, hogy harcolnia kell. Gép gép ellen, sofőr sofőr ellen. Kezdetét veszi egy különös, halálos párbaj…


23. Ragadozók (The Ghost and the Darkness, 1986): Az Afrika történetének legdöbbenetesebb és leghihetetlenebb vadászhistóriájából készült, rendkívül feszült, fantasztikusan fotografált kalandfilm valóban megtörtént eseményekbe avatja be a nézőt.
1896. A britek gőzerővel fúrják be magukat a fekete kontinens érintetlen testébe. A fénylő sínpárok a civilizáció csápjaiként szövik be a természet szűzföldjét. John Patterson alezredest azért küldik Tsavóba, hogy hídat építsen a vasútnak. A mérnök, akinek a leghőbb vágya az volt, hogy eljusson Afrikába, lelkesen vág az útnak, és nem is sejti, hogy olyan ellenféllel kell majd szembenéznie, amilyen még leglidércesebb álmaiban sem fordul elő. A Szellem és a Sötétség: így hívják a bennszülöttek azt a két emberevő oroszlánt, akik hihetetlen ravaszsággal és kegyetlenséggel tizedelik a hídépítőket. A sokadik áldozat és a sokadik sikertelen vadászat után megérkezik a híres és hírhedt vadász, Remington, hogy felvegye a harcot a már-már túlvilági fenevadakkal…

22. Battle Royale (2000): Az új évezred végén Japán az összeomlás szélén áll. A munkanélküliség örökös probléma, a nemzet fiataljai között terjedő erőszak pedig lassanként kezelhetetlenné válik. Iskolás gyerekek fegyverrel bántalmazzák tanáraikat az órák alatt, a sokat kritizált és már majdnem megdöntött kormány pedig új, radikális intézkedésre határozza el magát: a Battle Royale bevezetésére. Egy volt tanár felügyeletével és irányításával véletlenszerűen kiválasztott iskolai osztályokat szállítanak egy lakatlan szigetre, és arra kényszerítik őket, hogy a végsőkig küzdjenek, harcoljanak egymás ellen. A törvény szerint csak egyetlen túlélő maradhat. Ő egymaga visszatérhet, hogy bizonyítsa: a kormány igenis képes kordában tartani az erőszakra hajlamos fiatalságot. 40 diák, 1 sziget, 3 nap arra, hogy megöljék egymást. Az utolsó túlélő hazamehet. Kezdődjék a játék! (kritikustomeg)

21. Kísértethajó (Deep Rising, 1998): Senki sem tudja, mi történt pontosan az Argonautica luxus óceánjáró utasaival. Kétségbeesett segélyhívásaikat hallva hamarosan megjelenik a mindenre kapható zsoldos, Finnegan (Treat Williams) a társaival, akik csak két embert találnak a hajón: a kapitányt és a gyönyörű ékszertolvajt. A két túlélő olyan szörnyűségekről számol be, amelyekről csak a régi tengerészlegendák mesélnek. A megrémült segítők is sejtik, hogy nincs menekvés, és csak idő kérdése, mikor jön el a pillanat, amikor szembe kell nézniük a tenger fenekén élő borzalommal…

20: Démonok (Demons, 1985): Egy maroknyi ember meghívást kap egy új mozi megnyitójára. A vetített horrorfilm borzalmai azonban a valóságban is megtörténnek: aki felvesz egy maszkot, az hamarosan démonná válik, akin pedig sebet ejt, arra ugyanez a sors vár. Megkezdődik a kétségbeesett, véres küzdelem a túlélésért.

19. Végső állomás (Final Destiantion, 2000): Alex Browning már akkor érezte, hogy valami nincs rendben, amikor még fel sem szállt a Párizsba tartó 180-as járatra. Amikor azonban a gépen ülve, a felszállás előtti pillanatokban víziója támad, és tisztán lejátszódik előtte, ahogyan a repülőgép felrobban, akkor már biztosan tudja, hogy valami szörnyűség fog történni. Pánikba esve próbálja osztálytársait leterelni a repülőről. A teljes káoszt elkerülendő Alexet és hat társát leszállítják a gépről. A csalódott és dühös csoport elkeseredetten nézi, ahogy a gép felszáll… majd hirtelen hatalmas tűzgolyóvá változva felrobban. Habár Alex megérzése megmentette a többiek életét, mégsem tudják eldönteni, hogy hálásak legyenek-e neki, vagy inkább őt okolják a történtekért. Senki sem tudja mire vélni a dolgot. Alexet megbélyegzik, és kiközösítik, az FBI pedig minden lépését szemmel tartja. Az igazi rémálom pedig még csak most kezdődik. A baleset után nem sokkal különös körülmények között meghal az egyik túlélő, és a furcsa halálesetek ezzel még nem érnek véget. Alex hamarosan ráébred, hogy valahogy keresztül húzták a halál számításait, sorsukat azonban ők sem kerülhetik el sokáig. Hacsak, rá nem jönnek a “haláli” logikára, és meg nem próbálnak lépéselőnybe kerülni, a lelketlen és soha testet nem öltő végzettel szemben.

18. Freddy vs. Jason (2003): A Rémálom az Elm utcában szörnyetege, Freddy Krueger pokolra jutott, egyetlen esélye az életben maradásra, ha félnek tőle az emberek. Ők azonban már megfeledkeztek róla. Freddynek ördögi ötlete támad, a hokimaszkos gyilkost, Jason Voorheest, a Péntek 13. elpusztíthatatlan gyilkológépét küldi Springwoodba, így mindenki azt hiszi, hogy a sátáni Freddy tért vissza. Csakhogy Jason túlságosan is belejön az öldöklésbe, és ez már rontja a pengeujjú Freddy hírnevét. Freddy elindul, hogy megállítsa Jasont.

17. Maniac Cop (1988): A New York-i éjszakában egy rendőregyenruhát viselő férfi öldököl ártatlan embereket, látszólag minden ok nélkül. Hamarosan megvádolják Jack Forrest rendőrt, akinek feleségét szintén meggyilkolják, és aki szeretője és felettese segítségével a valódi tettes nyomába ered.

16. Az embervadász (Manhunter, 1986): Egy elmebeteg sorozatgyilkos kizárólag holdtöltekor öl. Áldozatain kivétel nélkül harapásnyomok találhatók, ezért a nyomozó hatóságok “Fogtündér”-nek nevezték el. Jack Crawford, a Szövetségi Nyomozóiroda munkatársa régi kollégáját, Will Graham-et keresi fel, hogy segítsen az őrült gyilkos megtalálásában, hiszen neki évekkel ezelőtt volt már egy hasonló ügye. Will – akit annyira megviselt, hogy hosszú ideig a gyilkos fejével kellett gondolkodnia – az eset után visszavonult. A “Fogtündér” rejtélyének megfejtésére indítékokat, motívumokat keres. Sőt, hogy ismét belejöjjön az őrültek sajátos logikájának megértésébe, felkeresi az előző ügy tettesét, Dr. Lecktor-t az elmegyógyintézetben.

15: A múmia (The Mummy, 1999): Az ókori Théba falai között tiltott szerelemre lobbant Imhotep főpap és a fáraó szeretője. Bűnükért halálra ítélik Osiris főpapját és a lányt. Imhotep férgektől nyüzsgő teteme háromezer évig feküdt Hamunaptra elveszett városában. 1925 nyarán azonban néhány elszánt kincsvadász rábukkan az ősi sírra. Akaratukon kívül kiszabadítják Imhotep szellemét, amely egy elátkozott egyiptomi papban kel új életre. Rick O’Connell és a többi kalandor igyekeznek megszabadulni a szörnyű átoktól, amely a borzalmak 3000 éves szellemének feltámadásával fenyegeti őket és az emberiséget.

14. Nyugodjak békében (Dead Heat): Valaki holtakat támaszt fel és ezekkel bankokat raboltat ki.  A probléma az, hogy a testük egy idő után felhevül és szétfolyik. Az ügyet Roger Mortis és Doug Bigelow-ra bízzák.  A forgatókönyvet Shane Black írta.

13. Alkonytájt (Near Dark, 1987)

12. Grindhouse: Terrorbolygó (Planet terror, 2007): William és Dakota Block egy orvos házaspár, akiknek az egyik éjjeli ügyeletét szinte elárasztják a város lakói. Az emberek hasonló tünetekkel fordulnak hozzájuk, testüket üszkös sebek borítják, tekintetük szinte már gyanúsan kifejezéstelen. A sérültek között van Cherry, a go-go táncos is, akinek a lába egy országúti támadás során leszakadt a testéről. Volt barátja, Wray mellette áll a bajban, és megpróbálja megvédeni a lányt. Cherry talán nincs a legjobb formájában, de a táncrendjében még van egy előjegyzés, amit teljesítenie kell. A lerokkant városiak egyik pillanatról a másikra felbőszült agresszorokká válnak, Cherry és Wray pedig egy alkalmi harcosokból verbuválódott csapat élén száguld a végzet felé, ahol nem vár rájuk más, mint milliónyi megfertőzött ember és megszámlálhatatlan halott.

11. Stephen King: Maximális túlhajtás (Maximum Overdrive, 1986): Egy kamionos pihenőhelyen a pincérnő elvágja a kezét egy elektromos késsel, ami hirtelen életre kel. Később kiderül, hogy mindez egy üstökös hatására történik, sőt hamarosan minden gép elkezd élőként viselkedni és rendkívül félelmetes, erőszakos módon viszonyulnak az emberekhez.

10. Gyilkos az űrből (The Hidden, 1987): Brutális bankrablások, gyilkosságok elkövetőjét üldözi a rendőrség. A felügyelő legnagyobb meglepetésére, a gyilkosról a szó szoros értelmében leperegnek a golyók. A nyomozás előrehaladtával gyanúja beigazolódni látszik: földönkívüli lény bújik meg a sorozatos vérengzések tetteseiben, aki testről testre vándorolva szedi áldozatait. A lénynek egyetlen célja van: minél nagyobb hatalomra szert tenni. A rendőr kollégái, természetesen, nem hisznek a mesében. S hogy még bonyolultabb legyen az élete, a felderítő munkába bekapcsolódik egy FBI-ügynök is, akinek szemében különös fények villannak.


9. Total Recall – Az emlékmás (Total Recall, 1990):
A XXI. században vagyunk. Doug Quaid-et olyan különleges eljárásnak vetik alá, amellyel a férfi emlékeit összekuszálják. Így akarják megakadályozni, hogy emlékezzen arra, amire nem kellene. Egy napon azonban Quaid mégis ráébred arra, hogy ki is ő valójában. Ez a felismerés arra készteti, hogy a Marsra utazzon és ott felvegye a harcot egy kíméletlen gengszterrel, aki romba döntötte életét. A bolygóra érve azonnal feltűnik neki, hogy a bűnöző is felkészült már érkezésére. Quaid-nek rá kell jönnie arra, hogy senkiben sem bízhat, mert szinte mindenki az életére tör. Menekülnie kéne, de a bosszú visszatartja és felveszi a harcot a kegyetlen gonosztevővel…

8. Penge (Blade, 1998): Penge (Wesley Snipes) félig ember, félig vámpír. Erős és gyorsan gyógyul a sebe, tud a fényben is járni. Ő a kulcs és a kiválasztott a két faj között. Barátjával a vámpírok ellen harcol gyerekkora óta, s egy nap melléjük szegődik Karen doktornő, akinek megmentette az életét. A vérszomjas, átalakult Frost a vámpírok uralmát akarja megteremteni a Földön. A vér istenének uralma mindent megváltoztathat. De Penge felveszi vele a harcot.

7. Az omega ember (The Omega Man, 1971): A jövőben az emberiséget kipusztította egy gyilkos vírus. Az egyetlen túlélő, aki megőrizte emberi mivoltát, Robert Neville, aki állandó harcban áll az éjszaka rá vadászó fertőzöttekkel.

6. Országút fantomja (The Hitcher, 1986): Egyik államból a másikba történő autó szállítása közben, egy fiatalember egy ravasz és kiszámíthatatlan sorozatgyilkos hálójába kerül, aki sikeresen a férfire tereli a gyilkosságok gyanúját. Üldözi a rendőrség, s ráadásul a gyilkos árnyékként követi. a férfinek egyetlen segítsége akad, egy pincérnő személyében.

5. Terminátor – A halálosztó (The Terminator, 1984): 2029: a mindentudó Skynet computer az emberi ellenállás utolsó bázisait akarja megtörni, miután szinte az egész emberiséget felszámolta. Skynet megtalálta a módját, hogy néhány harcosát, a tökéletes cyborgokat, azaz a Terminátorokat visszaküldje az időben, hogy megváltoztassa a történelem menetét. A történet arról a Terminátorról (Arnold Schwarzenegger) szól, akinek missziója a lázadók vezérének az anyját megölni 1984-ben, még fia születése előtt. Az ellenállók is visszaküldik az időben saját harcosukat, Kyle Reese-t (Michael Biehn), hogy védje meg az anyát, Sarah Connort (Linda Hamilton). A két fémakarat kegyetlenül összecsap.

4. A sötétség serege (Army of Darkness, 1992): Ash az elátkozott erdőben végigszenvedett napok után – amelynek során saját maga ellen fordult jobbkezét kénytelen volt saját maga levágni – semmi másra nem vágyik, csak egy kis nyugalomra. Egy titokzatos könyv mágikus ereje azonban kocsijával és kézfeje helyére szerelt láncfűrészével együtt visszarepíti a középkorba. Nem marad túl sok ideje, hogy összeszedje magát, mivel egy századnyi lovas fogságába esik, egy várba hurcolják és másodpercek alatt halálra ítélik, majd egy kútba vetik. A sötét, nyirkos veremben azonban nincs egyedül – a kút rút, nyirkos, nedvedző, nyálkás szörnyetege már kinyújtotta felé a csápját. Most jön csak igazán jól a láncfűrész! Miután végzett a szörnyeteggel, szabadon távozhatna, ha tudná az időutazás módját. A vár varázslója szerint csak egy módon juthat vissza a saját korába: ha megszerzi a varázskönyvet, amelyet csontvázak sötét serege véd…

3: Predátor (Predator, 1987): Rutinfeladatnak tűnik a kormány legújabb megbízása Dutch Schaefer őrnagy és sokat próbált elitkommandója számára. A kommandósok feladata a dél-amerikai dzsungelben lezuhant amerikai helikopter fölkutatása, az esetleges túlélők kimentése. A helyszínen azonban csak a roncsra és megcsonkított holttestekre akadnak. Hiába számolják föl az útjukba akadt gerillatábort, a mentőakció sikertelennek bizonyul. Az egység hazafelé veszi az irányt, ám miközben kifelé tartanak a vadonból, a zsoldosokat náluk is vérszomjasabb lény kezdi tizedelni.

2. A cápa (Jaws, 1975): Az Atlanti Óceán egy idilli turistaparadicsomán, Amity szigetén a tinédzser Chrissie úgy dönt, úszik egyet a gyönyörű, nyugodt éjszakai tengerben. Barátai inkább a parton folytatják a bulizást. Nem látják, hogy a lányt egy titokzatos, pokoli erő váratlanul a mélybe rántja… Másnap emberi testrészekre bukkannak a parton. Brody rendőrfőnök azonnal tudja, hogy a szerencsétlen áldozattal cápa végzett. Rosszat sejt. Azt javasolja a polgármesternek, hogy hirdessék ki a szigeten a fokozott cápaveszélyt és vezessék be a fürdési tilalmat. Közeledik azonban a Függetlenség napja, és a polgármesternek esze ágában sincs egy – szerinte – vaklármával elriasztani az érkező turistákat. A cápa azonban új áldozatokat szed. A halászok a fenevad nyomába erednek és horgukra is akad egy kisebb cápa. A kedélyek megnyugszanak, a strandokat újra megnyitják – csak Brody és egy tengerbiológus nem nyugodt. Azt feltételezik, hogy egy sokkal nagyobb ellenféllel van dolguk: egy fehér cápával…

1. A bolygó neve: Halál (Aliens, 1986): 57 évvel később egy mentőhajó talál rá Ripleyre (Sigourney Weaver), akinek az utolsó pillanatba sikerült megmenekülnie. Hazaérkezvén megtudja, hogy annak idején egy emberi kolóniát telepítettek arra a bolygóra, ahol megtámadta őket az ismeretlen szörnyeteg. Miután a földi kutatóbázis minden kapcsolatot elveszített az odatelepített emberekkel, Ripleyt egy sereg felfegyverzett harcos kíséretében visszaküldik a távoli bolygóra, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljanak a félelmetes idegennel és megmentsék a túlélőket. De a landolás után nem sokkal elszabadul a pokol.

Az összeállítást az omghorror.com-ról szereztem, a filmek tartalmát a port.hu-ról és a kritikustomeg.org-ról másoltam be.

4 komment

  1. Végső Állomás???? Hát lol, mit keres az a tucatszemét itt?

    A Párbaj meg jobb, mint a Cápa szvsz.

    Az első két Alien filmet mostanában néztem és kurvajók, főleg a kettő.

  2. Tele van ide nem illő filmekkel, és a sorrenddel is vannak bajok, de érdekes összeállítás. Én is a Párbajt favorizálom, pláne olyan filmekkel szemben, mint a Freddy vs. Jason vagy a Végső állomás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *